Miron Cozma: Nu am remuşcări pentru morţii de la Mineriade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miron Cozma FOTO Adevărul
Miron Cozma FOTO Adevărul

Miron Cozma, fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului, a declarat, miercuri, în cadrul unei dezbateri pe tema Mineriadei din iunie 1990, că nu are remuşcări pentru persoanele care şi-au pierdut viaţa în acele evenimente, deoarece el ar fi fost adus cu forţa la Bucureşti, informează Mediafax.

Prezent la o dezbatere organizată de Frontline Club Bucureşti pe tema Mineriadelor, Miron Cozma a precizat că nu are remuşcări faţă de cei ucişi în timpul mineriadei din iunie 1990, întrucat acesta a fost adus cu forţa în Capitală de alţi lideri ai minerilor.

De asemenea, Miron Cozma a afirmat că în realitate el este un opozant al lui Ion Iliescu, iar momentul în care fostul preşedinte al României i-a mulţumit public pentru intervenţia sa de la Bucureşti a constituit un act de manipulare, menit să-l scoată vinovat, a mai precizat Cozma.

Totodată, fostul procuror militar Dan Voinea, care a instrumentat dosarul „Mineriadei”, a declarat în cadrul dezbaterii că, din punctul său de vedere, nu s-a dorit identificarea şi condamnarea celor vinovaţi, în condiţiile în care dosarele i-au fost luate şi nu s-au soldat ulterior cu nicio condamnare.

Recent, dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, după ce procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a hotărât să invalideze rezoluţiile de neîncepere a urmăririi penale în cazul acelor evenimente. Această decizie urmează să fie confirmată sau nu de către Instanţa Supremă.

În perioada 13-15 iunie 1990, în Bucureşti, forţele de ordine, susţinute de mineri, au intervenit în forţă pentru a înlătura protestatarii adunaţi în Piaţa Universităţii. În urma violenţelor, zeci de oameni şi-au pierdut viaţa, însă numai şase persoane au putut fi identificate şi recunoscute, potrivit informaţiilor din dosarul Mineriadei.

Anul trecut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre prin care obligă România să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei, indiferent de timpul petrecut de la săvârşirea acelor evenimente.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite