Mircea Duşa, despre Raportul SUA: „Aprecieri de acest gen nu trebuie să caracterizeze“. Poliţia şi Jandarmeria, pe lista instituţiilor care au comis abuzuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Duşa a menţionat că acuzaţiile aduse în Raportul SUA atât Poliţiei, cât şi Jandarmeriei sunt cazuri izolate   FOTO Adevărul
Mircea Duşa a menţionat că acuzaţiile aduse în Raportul SUA atât Poliţiei, cât şi Jandarmeriei sunt cazuri izolate   FOTO Adevărul

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a susţinut, duminică, referitor la criticile Departamentului de Stat al SUA privind acţiuni abuzive ale Poliţiei şi Jandarmeriei asupra deţinuţilor şi etnicilor romi, că aprecierile de acest gen nu trebuie să caracterizeze activitatea instituţiilor româneşti. Fostul ministru de Interne a menţionat că astfel de cazuri sunt izolate.

„Sigur că mai sunt şi erori din partea unor cadre care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile de stat, mai ales cele menţionate în raport. Cred că sunt cazuri punctuale“, a adăugat acesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, România a făcut eforturi deosebite pentru ca instituţiile statului să fie instituţii europene.

„Cred că o apreciere de acest gen nu trebuie să caracterizeze activitatea instituţiilor româneşti“, a opinat ministrul.

Duşa a explicat că atunci când au fost constatate asemenea cazuri s-au luat şi măsurile de rigoare prevăzute de lege.

România, afectată de corupţie instituţională

Potrivit raportului pe anul 2012 intitulat „Practici în materie de drepturi ale omului“, elaborat de Departamentul de Stat al SUA, România continuă să fie afectată de corupţie instituţională, sistemul judiciar nu este în totalitate independent şi rămâne vulnerabil la influenţe politice.

Raportul Departamentului de Stat denunţă şi condiţiile din penitenciare, precum şi atingeri aduse libertăţii presei prin ingerinţe politice în activităţi editoriale.

Poliţia şi Jandarmeria, pe lista neagră pentru acţiuni abuzive

Alte probleme în materie de drepturi ale omului înregistrate în România sunt acţiuni abuzive ale Poliţiei şi Jandarmeriei asupra deţinuţilor şi etnicilor romi, inclusiv cazul decesului a trei romi în care sunt implicaţi agenţi ai forţelor de ordine.

Documentul denunţă şi condiţiile din închisori. „Condiţiile din penitenciare rămân dure şi, uneori, nu sunt conforme cu standardele internaţionale“, notează experţii Departamentului de Stat.
Raportul denunţă „lipsa independenţei şi imparţialităţii justiţiei“, precum şi "vulnerabilitatea sistemului judiciar la influenţele politice".

Conform raportului SUA, „procesele privind abuzuri săvârşite de poliţie au fost amânate în mod repetat, iar multe dosare au fost finalizate prin achitare“.

Duşa susţine că diferenţa de 10% reţinută pensionarilor militari va fi plătită

Mircea Duşa a mai spus că ministerul pe care îl conduce are posibilitatea ca încă din anul 2013 să plătească diferenţa de 10% reţinută pensionarilor militari, dacă Parlamentul va adopta proiectul de lege care prevede această majorare.

„Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne, aşa cum spune domnul ministru Stroe, au posibilitatea ca, din bugetul acestui an, dacă legea va intra în vigoare pentru cei 10% pe care i-au pierdut la pensii, să plătim aceste pensii încă începând din anul 2013, sau diferenţa“, a declarat, duminică, ministrul Duşa.

El a precizat că Legislativul urmează să dezbată proiectul de lege care se referă la pensiile militare, care a fost analizat în şedinţa de guvern de săptămâna trecută.

„Premierul a spus că există premise ca, juridic, această problemă să se rezolve de la 1 ianuarie 2014, dar tot dânsul a precizat că, dacă proiectul de lege va fi adoptat de Parlament, Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne, care au majoritatea pensionarilor, vor găsi resursele necesare ca legea să fie aplicată din momentul în care va fi adoptată şi publicată în Monitorul Oficial“, a arătat el.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite