Ministrul Raluca Prună şi omologul său din Israel au semnat prima Declaraţie comună privind cooperarea în domeniul justiţiei
0Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi omologul sau israelian, Ayelet Shaked, au semnat joi, la Tel Aviv, prima Declaraţie Comună privind cooperarea în domeniul justiţiei între Ministerul Justiţiei din România şi Ministerul Justiţiei al Statului Israel.
Raluca Prună spune că semnarea acestui document este "un prim pas în stabilirea ulterioară de instrumente juridice de cooperare".
"Ne dorim ca pe viitor să semnăm un acord bilateral şi să stabilim un grup de lucru în materia cooperării judiciare şi a relaţiilor internaţionale", afirmă Raluca Prună, citată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.
În perioada 14-18 septembrie, Raluca Prună face o vizită de lucru în Israel, al cărei scop este "continuarea firească a cooperării de până acum între cele două state partenere şi consolidarea şi intensificarea dialogului dintre cele două ţări în domeniul juridic”.
Ministrul Justiţiei se va întâlni şi cu preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Miriam Naor, cu procurorul general al Statului Israel, Avichai Mandelblit şi cu preşedintele Comisiei pentru Constituţie, Justiţie şi Statul de Drept din cadrul Knesset-ului, Nissan Slomiansky.
Semnarea Declaraţiei comune privind cooperarea în domeniul justiţiei între România şi Israel are loc la o zi de la reţinerea de către procurorii DIICOT a fostului colonel SRI Daniel Dragomir, acuzat că a angajat o firma israeliană pentru spionarea familiei şefei DNA, Laura Kovesi.
De altfel, în luna august, doi procurori DIICOT au fost în Israel pentru a efectua acte de cercetare penală şi pentru a ridica probe în cadrul acestei anchete.
Procurorii DIICOT au deschis o anchetă pe numele lui Ron Weiner, David Geclowicz şi Yossi Barkshtein, în dosarul privind spionarea comunicaţiilor şi hărţuirea familiei şi a unor apropiaţi ai procurorului-şef al DNA, Codruţa Kovesi. Cei trei sunt angajaţi ai firmei israeliene de investigaţii Black Cube.
Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, la sfârşitul lunii iunie, că aşteaptă rezultatele comisiei rogatorii din Israel privind audierea conducerii firmei Black Cube şi contractul încheiat cu partea interesată de aflarea informaţiilor despre viaţa privată a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Horodniceanu preciza că DIICOT a intrat în legătură cu poliţia din Marea Britanie, care ar deţine imagini filmate în legătură cu dosarul Black Cube.