Ministrul italian al Justiţiei: Militarii americani acuzaţi de violarea unei românce vor fi judecaţi în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia italiană îi supraveghează pe cei doi militari care sunt arestaţi la domiciliu
Poliţia italiană îi supraveghează pe cei doi militari care sunt arestaţi la domiciliu

Cei doi militari americani acuzaţi de violarea unei românce vor fi judecaţi în Italia, anunţă ministrul italian al Justiţiei, Andrea Orlando, citat de Corriere della Sera. Declaraţia vine la doar câteva ore de la reţinerea militarilor.

"Cei doi militari americani suspectaţi de viol vor fi judecaţi în Italia. Nu vom renunţa la jurisdicţia italiană", a transmis pe Twitter ministrul italian al Justiţiei, Andrea Orlando.

Tânăra româncă a depus plângere împotriva celor doi militari americani, iar judecătorul de instrucţie Stefano Furlani a aprobat cererea procurorilor de a-i pune sub acuzare pe cei doi militari pentru agresiune şi viol în grup. 

Potrivit Corriere del Veneto, în maşina celor doi militari a fost găsită geanta româncei şi elemente din lenjeria intimă a acesteia.

Justiţia italiană a emis, joi seară, mandate pentru arestarea celor doi militari americani acuzaţi de violarea unei românce în oraşul Vicenza.

Aceştia sunt arestaţi „la domiciliu”. 

Cei doi militari americani - Gray Gerelle Lamarcus şi Edil Mc Cough (amândoi în vârstă de 21 de ani) - sunt staţionaţi la baza militară Del Din, situată în apropierea oraşului Vicenza (regiunea Veneto, nordul Italiei).

Cei doi militari americani sunt acuzaţi de tâlhărirea, lovirea şi violarea unei românce în vârstă de 24 de ani, care era însărcinată în şase luni, în oraşul Vicenza.

Din cauza agresiunii, românca, prezentată drept prostituată, riscă să piardă sarcina şi este internată într-un spital din San Bortolo, în apropiere de Vicenza.

Potrivit presei italiene, Statele Unite solicită repatrierea celor doi militari americani pentru a fi judecaţi de o instanţă americană.

Primarul din Vicenza, Achille Variati, i-a cerut ministrului italian al Justiţiei, Andrea Orlando, să intervină pentru a opri extrădarea celor doi militari în Statele Unite. "Îi cerem în mod preventiv ministrului Justiţiei să respingă o eventuală renunţare la jurisdicţia italiană", a scris primarul din Vicenza, amintind că unul dintre suspecţi a fost acuzat şi de violarea unei minore italience.

Conform Il Giornale di Vicenza, unul dintre cei doi militari a încercat să se sinucidă după comiterea agresiunii, fiind internat în prezent. De altfel, unul dintre cei doi militari este suspectat de violarea unei minore, tot în Italia, în toamna anului trecut.

„În conformitate cu Acordurile privind statutul forţelor străine existent între Italia şi Statele Unite, Washingtonul cere statului-gazdă transferul juridicţiei în toate cazurile în care este implicat personal militar american", a declarat maiorul american Mike Weisman, purtătorul de cuvânt al Brigăzii americane 173 din Italia.

Potrivit site-ului TGcom24.it, agresiunea a avut loc la jumătatea lunii iulie. Românca în vârstă de 24 de ani, care s-ar fi prostituat, a fost abordată de cei doi militari americani, a fost urcată într-o maşină, dusă pe un câmp, unde a fost bătută, violată şi abandonată.

Mai mulţi politicieni italieni, inclusiv o eurodeputată, cer ca cei doi militari americani acuzaţi de violarea unei românce să fie judecaţi în Italia, considerând inacceptabilă solicitarea americană ca cei doi să fie transferaţi în Statele Unite, scrie Corriere della Sera.

„Nu cred că este admisibilă solicitarea armatei americane de a-i judeca în ţara lor pe cei doi militari care au violat şi bătut o femeie însărcinată, mai ales că unul dintre suspecţi a fost anchetat şi pentru violarea unei minore", afirmă eurodeputata Alessandra Moretti.

„Nu se poate înţelege argumentaţia pentru care un militar acuzat de o infracţiune gravă ar trebui să se sustragă justiţiei italiene", a adăugat Moretti.

La rândul său, deputata Daniela Sbrollini a adresat o interpelare ministrului italian al Justiţiei, Andrea Orlando. „În conformitate cu Tratatul de la Londra din 1951, dacă un militar american comite un delict pe teritoriul italian, procesul ar trebui să aibă loc în Italia, eventual la Vicenza", a precizat Daniela Sbrolini, care a luat legătura şi cu ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, precum şi cu secretarul de stat pentru Politici Sociale şi Oportunităţi Egale, Teresa Bellanova.

„Avem de-a face cu o agresiune gravă împotriva a două persoane, dat fiind că tânăra este şi însărcinată. (...) Avem obligaţia de a proteja victima şi de a face dreptate", a argumentat deputata.

Ştire în curs de actualizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite