Ministerul de Interne, „surprins” că Germania s-ar opune aderării României la spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MAI susţine că presiunea asupra sistemelor de securitate nu reprezintă o problemă de nivel european
MAI susţine că presiunea asupra sistemelor de securitate nu reprezintă o problemă de nivel european

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) se arată surprins de informaţiile apărute în spaţiul public care sugerează că Germania s-ar opune aderării României la spaţiul Schengen.

Potrivit unui comunicat remis duminică de MAI,  declaraţiile critice la adresa României şi Bulgariei ale ministrului de interne german, Hans Peter Friederich, au fost făcute în contextul unei hotărâri judecătoreşti care obligă autorităţile germane să acorde ajutor social unei familii de cetăţeni români, şomeri la momentul solicitării, fapt ce ar crea premizele, în opinia sa, a unei prezenţe masive în Germania a cetăţenilor romani şi bulgari pentru a beneficia în mod nejustificat de ajutoare sociale.

De semenea, în cadrul reuniunii Consiliului JAI din 7 - 8 octombrie  de la Luxembourg, incluziunea romilor nu a fost subiect pe agenda de discuţii. Mai mult, în cadrul lucrărilor nu a fost făcută nicio apreciere critică la adresa României şi a cetăţenilor români pe această chestiune.

Totodată, delegaţia română prezentă la lucrările Consiliului a intervenit în discuţia privind raportul intermediar al Comisie pe tema liberei circulaţii şi a susţinut concluziile documentului şi anume că presiunea asupra sistemelor de securitate socială nu reprezintă o problemă de nivel european, legislaţia naţională a statelor UE oferindu-le posibilitatea de a răspunde eficient acestor problematici.

În acelaşi context, mai precizează sursa citată, în discuţiile bilaterale avute în marja Consiliului din 7-8 Martie, ministrul Radu Stroe a transmis omologului său german faptul că problematica integrării romilor nu se circumscrie competentelor MAI, iar părţile au concluzionat la acea dată că aceste aspecte trebuie abordate de către miniştrii cu atribuţii în domeniu social din cele două state.

Citeşte şi

Se înăspreşte legislaţia Schengen: Statele membre cu deficienţe grave la frontierele externe vor putea fi izolate de restul spaţiului european de liberă circulaţie

Statele membre ale spaţiului Schengen cu deficienţe grave persistente la frontierele externe ale Uniunii Europene vor fi supuse reintroducerii temporare a controlului şi la graniţele interne, potrivit noii guvernanţe Schengen adoptate de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) fără dezbatere.

Olanda aşteaptă raportul MCV pentru a se pronunţa în privinţa aderării României la Schengen

Ambasada Olandei la Bucureşti a răspuns marţi unei solicitări Mediafax şi a afirmat că Haga va aştepta raportul MCV din 2014 pentru a lua o decizie privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

90% din francezi se opun intrării României în Schengen, potrivit unui sondaj „Le Figaro“

Majoritatea francezilor se opun accesului românilor şi bulgarilor în spaţiul Schengen. 90 la sută din cei 13.000 de oameni care au răspuns unui sondaj comandat de publicaţia „Le Figaro“ s-au declarat împotriva admiterii celor două ţări în tratatul de liberă circulaţie în Uniunea Europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite