Secretarul de stat Mihai Şova şi consiliera Ingrid Mocanu Popa, urmăriţi penal ducă ce „ar fi furat” informaţii din documente MAI şi DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Adevarul
Foto Adevarul

Mihai Şova, secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), şi Ingrid Luciana Mocanu Popa, consiliera ministrului Gabriel Oprea, sunt urmăriţi penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ar fi fotocopiat mai multe documente nedestinate publicităţii.

Potrivit anchetatorilor, „în zilele de 05, 07 şi 12 noiembrie, respectiv, 30 octombrie 2014, 06 şi 10 noiembrie 2014, dar şi în  07 ianuarie 2015,  Ingrid Luciana Mocanu Popa, în calitate de consilier al ministrului Afacerilor Interne, i-a permis accesul lui Mihai Şova la documente care conţineau informaţii nedestinate publicităţii şi la care acesta nu avea acces, conform atribuţiilor de serviciu, pe care cei doi, ulterior, le-au fotocopiat în scopul obţinerii unor foloase necuvenite”, arată procurorii în .

De asemenea, anchetatorii susţin că, „în acelaşi scop, pe 14 ianuarie.2015, Ingrid Luciana Mocanu Popa i-ar fi facilitat din accesul Mihai Şova la documente confidenţiale, emise de către Direcţia Naţională Anticorupţie, care priveau două dosare penale aflate în curs”.

Procurorii anticorupţie au făcut, miercuri percheziţii la sediul Ministerului Afacerilor Interne de unde au ridicat din birourile celor doi calculatoare, documente şi alte probe.

După finalizarea percheziţiilor, Mihai Şova şi Ingrid Luciana Mocanu Popa au fost duşi la sediul DNA unde au fost audiaţi timp de mai multe ore de anchetatori. 

Cine este Ingrid Mocanu Popa

Ingrid Mocanu Popa a fost vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor din iunie 2008 până în martie 2009, fiind eliberată atunci din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. 

Ea a fost detaşată la ANRP de la Ministerul Justiţiei, în decembrie 2007, unde până în iunie 2008 a ocupat funcţia de director al Direcţiei pentru coordonarea şi controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare.

Consiliera ministrului Gabriel Oprea, detaşată la MAI, este angajată la Ministerul de Justiţie din octombrie 1998, în urma promovării examenului de admitere în magistratură, şi a lucrat la Direcţia Juridică până în 2005, apoi la Direcţia Elaborare Acte Normative, până în decembrie 2007, când a fost detaşată la ANRP. În perioada în care a fost vicepreşedinte ANRP, Ingrid Mocanu Popa a coordonat Direcţia pentru controlul legislaţiei din domeniul restituirii proprietăţii funciare, având rang de subsecretar de stat.

Potrivit declaraţiei de avere, Ingrid Mocanu deţine patru terenuri, unul în judeţul Braşov de 500 de metri pătraţi, şi trei în Ilfov toate intravilane.

Unul dintre acestea are 1500 de metri pătraţi, iar celelalte două câte 500 de metri pătraţi. În aceeaşi declaraţie de avere Mocanu spune că nu deţine niciun imobil, dar că are un autoturism Mitsubishi Outlander din 2009.

Din declaraţia de avere, mai reiese că ea nu deţine apartamente, case de locuit, case de vacanţă sau spaţii comerciale.

Totodată, în declaraţia de avere nu apar trecute bunuri sub formă de metale preţioase, bijuterii, obiecte de artă şi de cult, colecţii de artă şi numismatică care să depăşească 5.000 de euro şi nici bunuri mobile a căror valoare depăşeşte 3.000 de euro fiecare şi bunuri înstrăinate în ultimele 12 luni.

Popa a trecut în declaraţia de avere trei carduri de credit în valoare de 41.700 de lei şi un depozit de 4.800 de lei. Ea a mai notat că are un credit deschis în anul 2007 scadent în anul 2015, la momentul completării declaraţiei având de returnat încă 1.700 de euro.

Ingrid Mocanu Popa a încasat în anul 2012 venituri salariale în valoare de 134.990 de lei, din care 128.781 de la Ministerul Justiţiei, 4.463 de la Universitatea Bucureşti pentru activitate didactică şi 1.746 de lei pentru formare profesională şi drepturi de autor.

Cine este Mihai Şova

Mihai Şova este secretar general adjunct în Ministerul Afacerilor Interne din mai 2014, anterior el fiind secretar general al Ministerului Apărării Naţionale şi consilier parlamentar, la Comisia pentru apărare din Senat.

Potrivit declaraţiei de avere depuse anul trecut, Mihai Şova nu deţine terenuri şi nici alte imobile, ci doar un autoturism Mercedes, fabricat în anul 2007.

În plus, acesta susţine că nu deţine bunuri de valoare şi nici nu are depozite bancare a căror valoare totală depăşeşte 5.000 de euro.

Mihai Şova arată în declaraţia de avere că a contractat de la Bancpost, în anul 2008, un credit în valoare de 44.544 de lei.

Acesta a declarat că în 2013 a obţinut, din salariu, un venit anual în valoare de 92.158 de lei.

Declaraţia de avere a Lucianei Ingrid Mocanu Popa

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite