Membrii Asociaţiei „21 Decembrie 1989” au cerut o confruntare directă cu Ion Iliescu în dosarul „Revoluţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii Asociaţiei „21 Decembrie 1989” au depus, marţi, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), o cerere de confruntare directă cu Ion Iliescu în dosarul „Revoluţiei”.

„O solicitare directă a Asociaţiei '21 Decembrie' pe care noi am depus-o astăzi — o confruntare directă între membrii Asociaţiei '21 Decembrie' şi Ion Iliescu, pentru faptul că noi considerăm că suntem principalii autori, alături de Timişoara şi celelalte oraşe care au ieşit până în 22 decembrie, ai obţinerii victoriei Revoluţiei din decembrie 1989, iar Ion Iliescu principalul beneficiar care practic a dat o lovitură şi a deturnat, începând cu 22 seara, idealurile Revoluţiei şi atunci merităm această confruntare acum, la 27 de ani, sigur acoperită de Codul de procedură", a declarat marţi preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie 1989", Teodor Mărieş, după întâlnirea cu conducerea PÎCCJ, citat de Agerpres.

Mărieş a afirmat că procurorul general al României, Augustin Lazăr, a luat act de solicitare şi a înregistrat documentul, Asociaţia fiind îndreptăţită să facă această cerere deoarece este parte în dosar.

 Parchetul instanţei supreme a anunţat, la sfârşitul lunii octombrie, că în dosarul „Revoluţiei” a extins urmărirea penală, in rem, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul "Revoluţiei din 1989" este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din România. Procurorii au avut de lămurit cauzele în care s-a produs decesul a 709 persoane, rănirea prin împuşcare a 1.855 de persoane, rănirea prin alte forme de violenţă a 343 de persoane şi privarea ilegală de libertate a 924 de persoane.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite