„Medicul de inimi” Iancu Mocanu, condamnat pentru mită, în aceeaşi zi, în două dosare. Sentinţa, în baza deciziei „Plicul este şpagă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iancu Mocanu
Iancu Mocanu

Medicul militar Iancu Mocanu, cunoscut ca „medicul de inimi”, a reuşit „performanţa” de a fi condamnat în două dosare diferite pentru luare de mită. În fiecare dintre procese, medicul a primit doi ani de închisoare cu suspendare. Ambele dosare erau pe rolul instanţelor din 2013 şi 2014, dar sentinţele finale au fost date în aceeaşi zi: 19  mai 2016.

Decizii fără precedent date de Curtea Militară de Apel Bucureşti (CMAB), pe 19 mai 2016, în cazul medicului cardiolog, colonel în rezervă, doctor Iancu Mocanu. Medicul a fost găsit vinovat în două procese pentru luare de mită, iar în fiecare dintre ele a primit doi ani cu suspendare. În momentul în care a fost prins de flagrant de procurorii DNA, Iancu Mocanu ocupa funcţia de şef al Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Centrul Clinic „Vasile Cândea”.

Dosarul 34/753/2013. CMAB: Doi ani cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Iniţial, Tribunalul Militar Bucureşti l-a achitat în acest caz, pe 26 martie 2014, pe Iancu Mocanu.

Dosarul 47/81/2015. CMAB: Doi ani cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani. Iniţial, Tribunalul Militar Bucureşti l-a condamnat în acet caz, pe 11 noiemebrie 2015, la trei ani şi zece luni de închisoare cu executare.

Primul dosar

Primul dosar este pe rolul instanţelor militare din octombrie 2013. Medicul Iancu Mocanu a fost trimis o dată în judecată, după ce a fost prins în flagrant când lua mită 2.000 de euro pentru a opera un pacient. Iancu Mocanu le-a spus anchetatorilor că suma găsită în buzunarul din partea stângă a bluzei a primit-o „ca atenţie din partea unui aparţinător al pacientului”. Acesta preciza că din cei 2.000 de euro, jumătate oprea el şi ceilalţi 1.000 de euro urmau să fie împărţiţi cu alţi trei medici, care trebuiau să primească 500, 300 şi, respectiv, 200 de euro.

Al doilea dosar

Medicul militar Iancu Mocanu, a fost trimis în judecată, în noiembrie 2014, de procurorii DNA pentru luare de mită, el fiind acuzat că a cerut mită de la trei persoane diferite, pentru a face investigaţii medicale şi intervenţii chirurgicale.

Conform anchetatorilor, în perioada august-septembrie 2013, medicul Iancu Mocanu a cerut sumele de 3.100 de lei, 4.500 de lei şi 7.000 de lei, de la trei denunţători sau în prezenţa acestora. Motivul pentru care a cerut aceşti bani a fost acela de a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv, investigarea medicală şi efectuarea intervenţiilor chirurgicale asupra unor pacienţi.

Sumele de bani au fost primite, fie anterior, fie ulterior îndeplinirii actului medical, dar în baza unei pretinderi aluzive premergătoare îndeplinirii atribuţiilor sale de serviciu.

Cazul „Iancu Mocanu“ a schimbat legea

Atunci când au judecat primul dosar de corupţie a lui Iancu Mocanu, magistraţii Curţii Militară de Apel au sesizat pe 16 februarie 2015, Curtea Supremă, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile pentru lămurirea unor chestiuni de drept. Concret, magistraţii au arătat că medicii au calitatea de funcţionar public – tot în baza unei decizii a Curţii Supreme, dar că Legea drepturilor pacientului prevede că pacienţii au posibilitatea de a oferi angajaţilor sau unităţii în care au fost îngrijiţi plăţi suplimentare sau donaţii, atât timp cât legea este respectată.

După ce au analizat sesizarea, judecătorii Curţii Supreme au stabilit că medicul angajat cu contract de muncă într-o unitate spitalicească din sistemul public de sănătate are calitatea de funcţionar public, iar primirea „atenţiilor“ este infracţiune. Curtea a arătat că dacă li s-ar accepta medicilor să primească donaţii, ar fi o discriminare faţă de celelalte categorii de funcţionari publici. Această decizie a fost motivată de magistraţi în luna august. Tot atunci medicii s-au înfuriat şi au ieşit în număr mare în stradă să protesteze.

«Respectarea legii» se referă atât la respectarea legii de «pacient», cât si la respectarea legii de «angajaţi ai unităţii spitaliceşti». Curtea Supremă

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite