Maşinile cu volan pe dreapta au zilele numărate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile cu volan pe dreapta au fost implicate în numeroase accidente
Maşinile cu volan pe dreapta au fost implicate în numeroase accidente

Implicate în nenumărate accindente, maşinile cu volan pe dreapta ar putea avea zilele numărate în România. De la începutul lunii viitoare,  autoturismele cu volan pe partea dreaptă, nu vor mai fi omologate de Registrul Auto Român (RAR) pentru circulaţia în România.

Măsura vizează însă doar maşinile importate din afara Uniunii Europene, în condiţiile în care peste 95% dintre aceste maşini sunt aduse din UE.

Concret, la propunerea RAR, printr-un ordin al ministrului Transporturilor, au fost modificate reglementările privind omologarea individuală, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere. „Postul de conducere trebuie să fie situat pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al autovehiculului. Sunt exceptate autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare (curăţenie stradală), precum şi autovehiculele care au fost înmatriculate ultima dată într-un alt stat membru al UE şi care nu au suferit modificări în raport cu configuraţia de înmatriculare iniţială“, este prevederea care care va trage pe dreapta maşinile „englezeşti“.

„Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea şi care au suferit modificări ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV, se acordă numai dacă postul de conducere se schimbă pe partea stângă. Operaţiunile de schimbare se fac doar în ateliere de reparaţii care au în domeniul de activitate posibilitatea de a efectua lucrări la sistemele de frânare, direcţie, rulare, electric, caroserie“, a explicat, pentru „Adevărul“, Roxana Dima, purtătorul de cuvânt al RAR.

Portiţa de scăpare

Amatorii de maşini ieftine „englezeşti“ mai o portiţă la îndemână, la care deocamdată autorităţile nu au o soluţie: înmatricularea în Bulgaria, unde legislaţia este mult mai laxă. Vor scăpa şi maşinile înmatriculate deja în România.

„Deocamdată, maşinile din Marea Britanie vor fi omologate, pentru că sunt din Uniunea Europeană. Cu maşinile deja înmatriculate nu se va întâmpla nimic. Însă, dacă ajung la reomologare, de exemplu pentru schimbarea motorului, proprietarii vor fi obligaţi să mute şi volanul de pe dreapta pe stânga pentru a mai putea să circule“, a mai spus Roxana Dima. În întreaga lume există 55 de state unde şoferii circulă pe partea stângă, iar patru sunt din Europa: Marea Britanie, Cipru, Irlanda şi Malta. 

Câte maşini englezeşti sunt în România

În urma eliminării taxei auto în anul 2017, tot mai mulţi români şi-au cumpărat maşini cu volan pe dreapta datorită preţului mai accesibil. Statisticile RAR, obţinute de „Adevărul“, arată că în 2016 au fost înmatriculate peste 6.000 de astfel de maşini, iar în anul 2017 peste 25.000 de automobile. În total, în ultimii 3 ani, în România au fost importate aproape 51.000 de maşini englezeşti. La acestea se adaugă cele înmatriculate în Bulgaria, pentru care nu sunt date oficiale.

Potrivit RAR, cele mai multe maşini cu volan pe dreapta au fost aduse din Marea Britanie (44.790), Irlanda (1.944), Bulgaria (1.328) şi Ucraina (1.213). Alte ţări din care au fost importate acest tip de maşini sunt Germania (249), Olanda (106), SUA (77), Emiratele Arabe Unite (48), Italia (50), Cipru (35), Austria (30) etc.

În acest moment, în România sunt omologate aproximativ 70.000 de maşini cu volan pe partea dreaptă, mai precizează RAR. Statisticile Poliţiei relevă pericolul maşinilor englezeşti. Cifrele arată că în 90% dintre accidentele în care sunt implicate maşini cu volan pe dreapta, şoferul acestora se face vinovat de producerea coliziunilor. Accidentele sunt, de obicei, frontale, iar posibilitatea de evitare a lor este aproape nulă, din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite