Managerul Institutului Oncologic a luat şpagă ca să-şi opereze soţia în străinătate. Mărturiile incredibile ale şefilor de spital prinşi cu şpagă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii Dan Straja şi Bogdan Păltineanu, prinşi în flagrant în timp ce luau şpagă, s-au căit în faţa judecătorilor. În timp ce Straja s-a simţit vinovat „sufleteşte“, spunând că pedeapsa pe care o va primi va fi ca un „balsam pentru suflet“, scuzându-se că avea nevoie de bani ca să-şi opereze soţia în străinătate, Păltineanu a declarat că regretă sincer că a cedat tentaţiei de a lua şpagă.

Doi manageri de spitale din Capitală ies ruşinos din lumea medicală după ce au fost filmaţi şi fotografiaţi când primeau mită. Unul dintre aceştia, chirurgul Dan Straja, avea o carieră de 40 de ani ca medic, şi urma să se pensioneze peste două luni.

Medicii Dan Straja şi Bogdan Păltineanu au recunoscut în faţa magistraţilor că primeau şpagă zeci de mii de euro pentru a favoriza anumite firme la achiziţiile de reactivi şi truse de diagnostic. Straja este managerul Institutului Oncologic „Alexandru Trestioreanu“ şi  a fost acuzat că a primit mită, în două tranşe, suma de 95.750 de euro. Păltineanu este managerul Spitalului „Bagdasar-Arseni“, fost manager al Institutului de Geriatrie „Ana Aslan“, şi a fost acuzat că a primit mită, în cinci tranşe, sumele de 73.450 de euro şi 18.600 de lei.

În faţa judecătorilor, avocatul lui Straja a spus că medicul încă din momentul primei audieri de la DNA s-a simţit vinovat „sufleteşte“ şi a acceptat să spună adevărul. „A simţit o descărcare, «poema medicinalis», pe care unii o atribuie lui Platon, în «Republica», alţii unui sfânt care a trăit în jurul anului 1400, fiind vorba de pedeapsa care vine ca un balsam pentru suflet“, a fost pledoaria plastică a avocatului. Detaliile apar în decizia Tribunalului Bucureşti, din 10 iunie, de arestare preventivă a lui Straja şi a lui Păltineanu. După ce medicii şi-au recunoscut faptele, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit ca cei doi să fie cercetaţi în arest la domiciliu.

Îi este ruşine de fiul său care este tot medic

Straja are 65 de ani, iar în momentul în care a fost reţinut, pe 9 iunie 2016, mai avea două luni până la pensionare. Managerul de la Institutului Oncologic are 40 de ani de carieră în medicină, este profesor universitar doctor, conducător de doctorate şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Chirurgie. Avocatul a explicat că lui Straja îi este ruşine de fiul său care este medic, de studenţi şi de toate persoanele cu care a colaborat în cariera sa. Apărătorul a încercat să explice ce l-a făcut pe manager să primească banii, şi a  povestit că soţia acestuia este grav bolnavă şi avea nevoie de bani să acopere costul unui transplant pe care voia să-l facă în Germania.

„Medicul a făcut răul de a se lăsa murdărit de politicieni şi de bişniţari“, a  explicat avocatul, cum a ajuns clientul său în această situaţie. El a spus că Straja va returna mita primită, de circa 100.000 de euro.

Şi-a dat demisia în ziua reţinerii

Bogdan Păltineanu (49 de ani) a spus judecătorilor că regretă că a luat mită şi că, până să fie prins, nu a mai încălcat niciodată legea. Spre deosebire de Straja, care a recunoscut acuzaţiile încă de la DNA, Păltineanu a făcut acest pas abia la Tribunal. La DNA, medicul s-a prevalat de dreptul său de a nu da declaraţii. Avocatul lui a explicat şi această recunoaştere târzie a probelor: Păltineanu ar fi uitat în acea dimineaţă să-şi administreze medicamentele, şi nu avea starea necesară pentru a  da o declaraţie în faţa procurorului. În ziua în care a demarat ancheta, 9 iunie 2016, medicul şi-a dat demisia din funcţia de manager la Spitalului „Bagdasar-Arseni“.

Păltineanu este medic chirurg şi profesor la Facultatea de Medicină. Avocatul acestuia a afirmat că este o cutumă în a se oferi bani pe parcursul derulării contractelor. Apărătotul a mai atras atenţia că în boxa arestaţilor erau dor medicii, şi nu apar persoanele interpuse, „care au gestionat şi au administrat societăţile domnului Dorin Cocoş, societăţi care ofereau medicamente şi alte bunuri farmaceutice spitalelor“.

Cine sunt mituitorii

Ancheta în acet caz a început pe 7 aprilie 2015, atunci când la DNA au fost înregistrate trei denunţuri privind infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea unor contracte de achiziţii publice cu spitalele din Bucureşti. Era vorba de un nucleu de firme care câştigau zeci de contracte în Capitală. Cele mai cunoscute sunt Spectrum Magnamed SRL, Imuno Diagnostika SRL, Hemos Med SRL şi Disan Ortomed SRL. Presa a dezvălui de-a lungul timpului că o parte dintre aceste firme sunt controlate de foşti apropiaţi sau rude ale lui Dorin Cocoş. De exemplu, Imuno Diagnostika era controlată de cumnatul şi una din parterenerele de afaceri ale lui Cocoş. Din 2009, societatea a avut contracte uriaşe cu spitalele din Bucureşti. În cazul altei firme, în Hemos Med SRL, patronii erau şi administratori ale unei societăţi deţinută de Cocoş. Şi această firmă era abonată la contracte publice.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite