Magistraţii îşi aleg noii reprezentanţi în CSM. Cine a câştigat până acum un loc în Consiliu şi ce urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunările generale ale instanţelor şi parchetelor din ţară s-au reunit, joi, pentru a alege viitorii membri în Consiliului Superior al Magistraturii 2017-2023. Cei mai mulţi dintre judecători şi procurori şi-au ales reprezentanţii organismului care trebuie să garanteze independenţa Justiţiei. Parchetul General va fi reprezentat în CSM de Codruţ Olaru. Însă nu peste tot a fost cvorum, fiind locuri unde se vor repeta alegerile pe 2 noiembrie.

Curtea Supremă va fi reprezentată de judecătoarele Mariana Ghenea şi Simona Marcu.

Cele trei locuri din CSM care revin judecătorilor de la Curţile de Apel din întreaga ţară au fost câştigate de Lia Savonea de la Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Ţânţ de la Curtea de Apel Braşov şi de Andreea Chiş de la Curtea de Apel Cluj.

Alte două locuri vor fi ocupate de reprezentantul Parchetelor Curţilor de Apel, procurorul Cristian Ban, şi de reprezentantul procurorilor de pe lângă Judecătorii, Tatiana Toader de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Reprezentanţii Tribunalelor şi cei ai Parchetelor de pe lângă tribunale nu au încă reprezentanţi în CSM din lipsă de cvorum. Pentru aceste posturi se vor repeta alegerile pe 2 noiembrie.

Rezultatele alegerilor vor fi afişate la sediile tuturor instanţelor şi parchetelor pe 5 decembrie, iar până pe 19 decembrie, după efectuarea de verificări de către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi comunicarea rezultatului acestora, lista cu judecătorii şi procurorii aleşi va fi transmisă Biroului permanent al Senatului.

Potrivit datelor de pe site-ul CSM, din cei 44 de magistraţi care şi-au depus iniţial candidaturile, doar 33, respectiv 23 de judecători şi 10 procurori, au fost desemnaţi drept candidaţi de către adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, desfăşurate în luna septembrie.

CSM este alcătuit din 19 membri, dintre care 14 (cinci procurori şi nouă judecători) sunt aleşi în adunări generale ale magistraţilor.

Ministrul Justiţiei, preşedintele Curţii Supreme şi procurorul general al României sunt automat membri în CSM, iar Senatul mai are dreptul să numească alţi doi membri din rândul reprezentanţilor societăţii civile.

Aceştia fac parte din două secţii, una pentru judecători şi una pentru procurori. Prima secţie este compusă din 9 judecători, iar cea de-a doua din 5 procurori.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite