Avocata Alinei Bica, reţinută. Laura Voicu este acuzată de favorizarea infractorului
0
Laura Voicu, avocata Alinei Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceasta este suspectată de favorizare a făptuitorului şi instigare la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi.
UPDATE 19.50 Laura Voicu a fost reţinută de procurorii anticorupţie care vor cere, vineri, arestarea preventivă a acesteia pe o perioadă de 30 de zile.
UPDATE Potrivit unor surse judiciare, pe 19 martie 2015, DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, favorizarea infractorului, respectiv instigare la aceste două infracţiuni.
Sursele citate au precizat că, pe 19 martie 2015, la sediul DNA, s-a prezentat Niculae Learciu care a prezentat o împuternicirea avocaţială, din aceeaşi dată, prin care avocata Laura Voicu, apărătoarea Georgiei Ioana Deaconu, atesta faptul că ea, împreună cu Learciu, sunt avocaţii angajaţi de Deaconu, care se află în arest, pentru a o asista şi reprezenta în faţa DNA.
La prezentarea sa în faţa procurorului, Niculae Learciu ar fi înmânat acestuia împuternicirea avocaţială şi o legitimaţie denumită „Carte de identitate pentru avocat” şi pe care scria Uniunea Naţională a Barourilor din România, Baroul Bucureşti.
De asemenea, procurorul l-a întrebat pe avocat dacă a semnat un contract de asistenţă juridică cu Georgia Deaconu, iar acesta ar fi răspuns că da, el însuşi vizitând-o pe aceasta în scopul încheierii actului.
„Pentru verificarea calităţii de avocat al susnumitului s-a accesat site-ul Baroului Bucureşti, tabloul avocaţilor stagiari, şi s-a căutat la litere „L” numele de Learciu Nicolae. Constatându-se că susnumitul nu figurează în tabloul avocaţilor stagiari, calitate înscrisă pe legitimaţia prezentată, acesta a fost întrebat dacă într-adevăr este avocat stagiar, confirmând”, au precizat sursele citate.
După ce i s-a adus la cunoştinţă că nu apare pe tabloul avocaţilor stagiari din Bucureşti, Learciu a răspuns că este avocat în alt barou, iar la insistenţele procurorului de a menţiona în care barou exercită profesia, acesta i-a precizat că în Baroul Constituţional.
Întrebat dacă Laura Voicu cunoştea acest aspect, acesta a răspuns că da.
După ce a fost verificat de anchetatori, s-a stabilit că acesta a exercitat ar mai fi exercitat activităţi specifice acestei profesii şi în alte cauze.
Ca urmare a acestor fapte, Laura Cătălina Voicu este suspectată de favorizare a făptuitorului şi instigare la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, în timp ce Niculae Learciu este suspectat de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi.
Baroul Constituţional sau Baroului Constituţional Român a fost înfiinţat de către Pompiliu Bota în anul 2002 ca o alternativă la „barourile clasice” ale avocaţilor din România, reorganizate după 1990 în cadrul U.N.B.R..
Pe 5 aprilie 2012, Judecătoria Deva a decis condamnarea la 6 luni de închisoare a lui Pompiliu Bota, decanul Baroului Constituţional, pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat şi la 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii. În urma contopirii celor două pedepse, s-a aplicat pedeapsa cea mai grea de 6 luni închisoare.
Sentinţa dată de Judecătoria Deva a fost recurată de către Pompiliu Bota pe 26 aprilie 2012 la Curtea de Apel Alba Iulia, însă recursul a fost respins pe 29 mai 2012, astfel că sentinţa de condamnare a lui Pompiliu Bota de către Judecătoria Deva a rămas definitivă.
Laura Voicu, dusă cu mandat la DNA
Întrebată la intrarea în sediul DNA în ce dosar urmează să fie audiată, Laura Voicu a răspuns: „Se pare că în al meu”.
La sfârşitul lunii februarie, Laura Voicu, declara că s-au făcut presiuni asupra sa pentru a se retrage din poziţia de apărător al Alinei Bica.
„Dacă dânsa mai crede în justiţie, eu nu mai cred în justiţia din România. Sunt prietenă cu ea de 8 ani de zile. N-am luat nici măcar o hârtie de un leu. E o datorie morală pe care o am, aşa înţeleg eu să îmi apăr un prieten. Nu neg că Bica mi-a propus să ies din dosar pentru că dânsa consideră că sunt expusă. Pentru că am fost ameninţată, mi s-a spus că apăr o cauză pierdută şi poate ar fi mai bine să mă retrag având în vedere că eu cresc un copil singură”,a declarat atunci Voicu.
Alina Bica, fostul şef al DIICOT, arestată preventiv
Pe 15 decembrie 2014, Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
În urma întocmirii acestui caz, procurorii au descoperit noi informaţii despre Alina Bica, motiv pentru care au mai deschis un nou dosar penal.
În acest al doilea dosar, Alina Bica este judecată în al doilea dosar pentru că a luat mită un teren, în schimbul intervenţiilor pentru despăgubirile acordate lui Gheorghe Stelian, pentru că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender în dosarul în care este judecat şi pentru abuz în serviciu în cazul lui Videanu.
Pe 26 februarie, Alina Bica a fost trimisă în judecată în celălat dosar în care este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită (două fapte), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte) şi favorizarea făptuitorului (două fapte).