Laptele infestat din trei ferme, două centre de colectare şi două de procesare a fost distrus
0În urma analizelor întocmite la mai multe ferme şi centre de colectare al laptelui, Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Alimentelor a dispus distrugerea a opt tone de lapte întrucât nivelul de aflatoxină din componenţă era pest limitele legale admise.
Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a explicat că motivul prezenţei substanţei în lapte era furajul inferior cu care erau hrănite animalele. Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit că furajele date animalelor din ferme pot fi infestate cu aflatoxină mai ales pe timpul iernii, în cazul în care acestea sunt stocate necorespunzător.
Mănăstireanu a mai spus că producţia de lapte a fost reluată în două din cele trei ferme în care s-a dispus distrugerea laptelui, întrucât fermele au respectat condiţiile impuse de inspectorii sanitar-veterinari, astfel că animalele au început să dea lapte bun pentru consum. Cea de-a treia fermă se află încă sub monitorizarea ANSVSA şi are interdicţie de a comercializa laptele, însă în momentul în care nivelul de aflatoxină din produs va scădea, va fi ridicată restricţia.
Preşedintele ANSVSA a ţinut să sublinieze că produsele lactate de calitate inferioară nu au ajuns în comerţ şi că tot laptele care se găseşte acum în magazine este bun pentru consum.