Glume la cina de după alegerea Papei Francisc. Noul Papă, către cardinalii care l-au ales: „Dumnezeu să vă ierte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopul New York-ului, Timothy Dolan, a dezvăluit presei ce s-a întâmplat miercuri seară, după ce Jorge Mario Bergoglio a devenit Papă. Dolan a relatat câteva detalii de culise atât din timpul conclavului, cât şi din timpul cinei de după alegerea Papei.

Imediat după ce a fost ales în fruntea Bisericii Catolice, Papa Francisc a renunţat la limuzina pusă la dispoziţie de Vatican şi a luat autobuzul împreună cu ceilalţi cardinali către reşedinţa Casa Marta, acolo unde au cinat miercuri seară „prinţii Bisericii”. Acest lucru a dovedit că este un om umil, consideră Timothy Dolan, unul dintre cardinalii creditat cu mari şanse în cursa pentru Scaunul Papal.

Dolan a povestit presei cum cardinalii se aşteptau ca Papa Francisc să ajungă într-o limuzină la reşedinţă. „Când a ajuns ultimul autobuz, ghici cine a coborât? Papa Francisc. Cred că i-a spus şoferului (n.r. - limuzinei): «E în regulă. Merg cu băieţii (n.r. - cu ceilalţi cardinali)»”, a povestit Dolan pentru Reuters.

„Dumnezeu să vă ierte”

„Am ciocnit în cinstea lui, iar când el a ciocnit în cinstea noastră, a spus: «Dumnezeu să vă ierte», ceea ce ne-a făcut pe toţi să râdem”, a continuat arhiepiscopul New York-ului să povestească în stilul lui caracteristic.

Papa Francisc i-a făcut pe cardinali să râdă din nou, când le-a spus, după şapte zile de întâlniri pre-conclav şi două zile de conclav: „O să dorm bine la noapte şi am impresia că la fel veţi face şi voi”.

Noul Papă le-a spus cardinalilor că joi îl va vizita pe Papa emerit Benedict al XVI-lea la reşedinţa de vară a papilor, va merge să se roage într-o bazilică din Roma şi apoi „voi trece pe la reşedinţă (n.r. - reşedinţa Casa Marta, unde au fost cazaţi cardinalii pe timpul conclavului), ca să-mi iau bagajele şi să achit nota”.

Ce s-a întâmplat în conclav

Dolan a descris emoţiile din conclav, după ce Bergoglio atinsese pragul de două treimi (77 voturi). „Am izbucnit în aplauze, dar apoi a trebuit să aşteptăm până când erau numărate voturile. Am aplaudat din nou la sfârşit şi apoi din nou când a acceptat postul”, a mai povestit Dolan.

Pentru a risipi orice dubiu privind numele noului Papă, Dolan a anunţat că argentinianul de origine italiană Bergoglio şi-a ales Francisc în cinstea Sfântului Francisc din Assisi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite