Lanţul slăbiciunilor care a dus la moartea lui Bogdan Gigină. Zeci de poliţişti şi-au comemorat colegul care a murit pentru ca Oprea să ajungă repede acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de poliţişti de la Brigada Rutieră, dar şi familia şi prietenii l-au comemorat, joi, pe Bogdan Gigină, poliţistul care a murit în misiune, în seara de 20 octombrie 2015, în timp ce deschidea coloana oficială lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier şi ministru. Nimic nu s-a schimbat însă de atunci pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Ziua de joi a fost una tristă pentru Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei. Zeci de poliţişti s-au recules la locul accidentului unde în urmă cu exact un an şi-a găsit sfârşitul la doar 28 de ani moto-poliţistul Bogdan Gigină. Alături de poliţişti au fost familia lui Bogdan şi prietenii acestuia.

La crucea amenajată la locul accidentului de familia lui Bogdan Gigină un preot a ţinut o slujbă, iar poliţiştii au aprins lumânări, au adus flori şi au ţinut un moment de reculegere. „Bogdan a fost colegul nostru, pentru noi încă este colegul nostru care a plecat într-o misiune din care nu s-a mai întors. E o zi tristă şi am zis să-i cinstitm memoria venind aici, mergând la cimitir să comemorăm ziua în care s-a întâmplat evenimentul ăsta nefericit“, a spus Valentin Rîciu, preşedintele biroului Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) din cadrul Brigăzii Rutiere Bucureşti.

ÎN MEMORIA LUI BOGDAN

Ulterior, aceştia au mers la mormântul lui Bogdan, din Cimitirul Militar Ghencea III. Aici, preotul a ţinut o nouă slujbă de comemorare. Rând pe rând, poliţiştii au aprins lumânări şi s-au recules la mormântul fostului lor coleg.

„Toţi colegii lui, toţi poliţiştii din Poliţia Capitalei suntem alături de Bogdan, familia lui. Acolo unde este, Bogdan ştie că îl purtăm în suflet“, a spus şi comisarul-şef Ovidiu Munteanu, de la Brigada de Poliţie Rutieră.

Împietrit, tatăl lui Bogdan, Cornel Gigină, a ascultat slujba cu capul plecat, fără să fie în stare să mai verse nici măcar o lacrimă. „Se împlineşte un an de când ignoranţa unor şefi a distrus vieţi şi ne-au arătat - pentru a câta oară? - că noi, muncitorii nu contăm“, a scris unul dintre poliţiştii Brigăzii Rutiere, pe Facebook.

Mama lui Bogdan, Carmen Gigină a dezvăluit într-un mesaj tulburător ultima convorbire pe care a avut-o cu fiul ei înainte de accident.
„În urmă cu un an la această oră am vorbit cu Bogdan pentru ultima dată .Mi-a spus că nu s-a retras din teren că o va face. Eram îngrijorată pentru că ploua abundent. Mi-a răspuns doar <mama, nu-ţi fă griji, ne auzim când mă retrag>“, a scris Carmen Gigină pe pagina de Facebook.

VASILE LINCU: ÎN POLIŢIE NU S-A SCHIMBAT NIMIC

Din păcate, moartea lui Bogdan Gigină nu a adus nicio schimbare în Poliţiei pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete.
Vasile Lincu, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Prolex, a explicat, pentru „Adevărul“, cum s-a ajuns la această situaţie.

„Totul pleacă de la necunoaşterea şi nerespectarea legii de către cei care dau ordine şi cei care le execută. În al doilea rând, este teama celor care văd că nu se respectă legea şi nu refuză un ordin nelegal. A treia problemă este cutuma, practica creată în sistem ca unii şefi să poată dispune de subordonaţi după bunul plac. Toţi aceşti factori sunt decisivi. La noi se spune că trebuie să moară cineva ca să se schimbe ceva. Din păcate, în Poliţie nu s-a schimbat nimic şi nici nu se va schimba, chiar dacă vor muri mai mulţi“, a spus Vasile Lincu.

În opinia liderului sindical, mai vinovaţi decât ministrul Gabriel Oprea, care folosea discreţionar coloana oficială, sunt şefii din Poliţia Rutieră care au avizat misiunile de însoţire, fără să fie în stare să-i atragă atenţia ministrului asupra ilegalităţilor. „Gabriel Oprea dacă a dat ordin, l-a dat comandanţilor. Este adevărat că subordonaţii aveau o teamă faţă de Oprea. Dar problema rămâne aceeaşi. Eu ca şef, care răspund de o structură, am drept stăpân doar legea, nu omul care îmi dă o dispoziţie. Nu e o scuză şi nici o apărare pentru cel care a executat un ordin nelegal. Statutul funcţionarilor publici prevede clar: funcţionarul care execută o dispoziţie nelegală răspunde pentru asta. Dacă Oprea îi spunea să-l împuşte pe X, îl împuşca?“, se întreabă retoric Vasile Lincu.

O moarte în zadar

Bogdan Gigină lucra la Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei de opt ani. În seara de 20 octombrie 2015, agentul Gigină a fost motociclistul desemnat să deschidă coloana oficială lui Gabriel Oprea, pe atunci vicepremier şi ministru al afacerilor interne. Tatăl său spune că tânărul era deja la muncă de 18 ore. Pe o ploaie măruntă, vizibilitate redusă şi cu o viteză de 84 km/h, spun procurorii, în zona Bulevardului Ştirbei Vodă agentul a pierdut controlul motorului şi a căzut într-o groapă ce fusese săpată în mijlocul bulevardului pentru remedierea unei avarii la reţeaua de distribuţie a gazelor. Nu s-a stabilit nici până astăzi cât de bine era semnalizat craterul din asfalt.

Ulterior, pe numele lui Gabriel Oprea a fost deschis un dosar penal care a ajuns de la Parchetul Capitalei la DNA. Cercetările au arătat că ministrul ar fi folosit coloana oficială de peste 1.600 de ori în 2015.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite