Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea lui Felix Bănilă la şefia DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni decretul pentru numirea în funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a procurorului Oliver-Felix Bănilă, pe o perioadă de 3 ani.

UPDATE: Felix Bănilă a devenit oficial şef al DIICOT, după ce preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru numirea sa în funcţie, a declarat că îşi începe mandatul cu „optimism şi speranţă”.

Acesta a comentat şi criticile venite din partea mai multor procurori DIICOT, nemulţumiţi de numirea sa la conducerea acestei instituţii. „Nu pot să comentez, nu pot să plec de la situaţii care s-au întâmplat în trecut. Nu sunt nici pătimaş, nici ranchiunos. Trebuie să trecem sub auspiciile trecutului ce s-a întâmplat şi am încredere în profesionalismul colegilor mei şi în buna lor credinţă”, a declarat Felix Bănilă pentru Digi24.

„Ca şef al unei astfel de structuri, nu poţi fi îndrăgit de toată lumea. O să încerc să fiu cât mai eficient”, a adăugat el.

Ştirea iniţială: La începutul lunii iunie ministrul Justiţiei a trimis preşedintelui României propunerea de numire a lui Oliver-Felix Bănilă în funcţia de procuror şef al DIICOT.

Anterior, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

După avizul pozitiv primit din partea CSM, procurorii DIICOT au decis, în Adunarea Generală, să îi trimită preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare în care să îi ceară să respingă propunerea ministrului Justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea DIICOT, anunţa News.ro, citând surse din rândul procurorilor.

Felix Banilă, în vârstă de 46 de ani, este procuror la Parchetul Tribunalului Bacău. În perioada 2010 - 2017, el s-a aflat la conducerea Parchetului Tribunalului Bacău. În 2016, Bănilă a candidat pentru un post în CSM, fără succes.   

Conform legii, procurorul-şef al DIICOT este numit de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Numirea se face pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Cercetarea în dosarul „Ambasada din Israel” declanşată în mandatul interimar al lui Horodniceanu

Mandatul lui Daniel Horodniceanu la conducerea DIICOT a expirat în data de 19 mai, fiind apoi prelungit cu şase luni, conform procedurii.

La sfârşitul lunii iunie, DIICOT anunţa demararea urmăririi penală in rem (pentru faptă-n.r.), în dosarul deschis după ce Ludovic Orban a depus o plângere penală împotriva premierului Vioirca Dăncilă în legătură cu mutarea ambasadei din Israel.

În acest dosar ar fi vizate infracţiunile de înaltă trădare şi divulgarea secretelor de stat ce pun în pericol securitatea naţională. Demararea cercetărilor în rem înseamnă că, în primul rând, sunt cercetate faptele şi nu persoane anume, iar în al doilea rând, că în dosar se pot emite acte de urmărire penală, se pot cere informări din partea SRI.

„„Nu ştiu dacă vor merge mai departe cu demenţa. Ce vă pot spune cu siguranţă este că este o comandă foarte fermă. Adică nu întâmplător a fost pus imediat Horodniceanu (Daniel Horodniceanu, n.r.) să gestioneze interimar la DIICOT, pentru că nu era obligatoriu să-l pună tot pe el. Aia a fost făcută coordonat. «Te mai ţinem, fă ceva cu aia». Sper să nu fie niciun procuror care să rişte atât de mult încât să dea curs la această demenţă. Este o demenţă. Foarte mulţi procurori riscă să plătească greu”, declara liderul PSD, Liviu Dragnea după ce preşedintele PNL, Ludovic Orban, a depus o plângere penală împotriva premierului Viorica Dăncilă pentru înaltă trădare.

Daniel Horodniceanu a fost contracandidatul lui Felix Bănilă la concursul pentru ocuparea postului de procuror şef al DIICOT. Ministrul Justiţiei, cel care l-a preferat pe Oliver-Felix Bănilă în detrimentul lui Daniel Horodniceanu, a declarat că în cadrul interviului l-a întrebat pe Horodniceanu care este termenul de prescripţie a cauzelor şi care este situaţia achitărilor. „De ce l-am preferat, şi e prima oară când spun, dar nu e răspunsul complet, nu sunt toate considerentele, dar, spre exemplu, la interviu l-am întrebat pe domnul Horodniceanu cum stăm cu termenul rezonabil de soluţionare a cauzelor? Cum se explică faptul că avem dosare la urmărire penală la DIICOT de 11 ani, neterminat? Aia e prescripţie sigură. După aceea, cum stăm cu achitările?”, declara ministrul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite