Klaus Iohannis a respins cererile de graţiere depuse de fostul ministru Monica Iacob Ridzi şi de Gheorghe Mencinicopschi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a respins graţierea fostului ministru Monica Iacob Ridzi, dar şi cea a nutriţionistului Gheorghe Mencinicopschi. Ridzi are de executat o pedeapsă de 5 ani de închisoare, în timp ce Mencinicopschi a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Cererea de graţiere a Monică Iacob-Ridzi a fost depusă la finalul lunii mai, în timp ce Gheorghe Mencinicopschi a cerut graţierea la finalul lunii martie. 

După analizarea acestora şi avizele venite de la Ministerul Justiţiei, Klaus Iohannis a decis să respingă ambele cereri de graţiere, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax.

În urma acestei decizii, primarul din Petroşani Tiberiu Iacob-Ridzi, soţul fostului ministru, a declarat că este surprins de decizia preşedintelui Klaus Iohannis, spunând că nu se aşteptau şi că era „ultima speranţă” pe care o aveau.

„Nu ne aşteptam la această decizie, am sperat până în ultima clipă că preşedintele o va graţia pe soţia mea din motive umanitare, dacă nu din altele. Este o situaţie foarte grea pentru familia noastră, mai ales pentru cei doi copii" a declarat acesta, citat de Mediafax.

Edilul a precizat că a vorbit cu soţia lui la telefon imediat ce a aflat vestea: „Nu ştia despre decizie, eu i-am dat vestea la telefon, este foarte dezamăgită de decizia preşedintelui, şi-a pus toate speranţele”.

El a mai spus că era ultima cale de luptă pe care o aveau la dispoziţie şi că îi pare foarte rău că orice demers de eliberare a Monicăi Iacob Ridzi se loveşte de un refuz.

„Era ultima cale, din punct de vedere al demersurilor nu mai există o altă cale. Acest demers nu are până la urmă o legătura directă cu ce s-a întâmplat în acest proces, soţia mea a ispăşit deja un an de pedeapsă, mă gândeam că poate tocmai din acest motiv va fi graţiată”, a adăugat Tiberiu Iacob Ridzi.

Ridzi, 5 ani de închisoare

Fostul ministru Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, pe 16 februarie, la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. 

La scurt timp de la sentinţa de condamnare, Ridzi i-a transmis lui Klaus Iohannis o cerere de graţiere, invocând  faptul că este bolnavă, dar şi starea de sănătate a celor doi copii ai săi, în vârstă de un an şi şapte luni, respectiv cinci ani.

Potrivit DNA, în perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , în calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotărât ca, sub pretextul realizării unor manifestări de amploare la nivel naţional dedicate Zilei Naţionale a Tineretului şi externalizării serviciilor de organizare aferente, să atribuie ilegal unor firme private contracte de prestări servicii având acest obiect.

În acest scop a fost alocată firmelor Artisan Consulting SRL şi Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decât cea solicitată şi aprobată prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului şi Sportului a hotărât, de asemenea, în mod unilateral, ca evenimentele să fie organizate în locuri din Bucureşti, Costineşti şi 39 reşedinţe de judeţ, în care cunoştea că structurile proprii ale ministerului ori alte entităţi publice sau private vor desfăşura manifestări de acest gen, potrivit procurorilor.

De asemenea, procurorii o acuzau pe Ridzi că, ulterior declanşării cercetărilor, pe 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Mărcuţă, a intervenit să fie şterse din calculatoarele MTS aparţinând unora dintre coinculpaţi date informatice şi fişiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atât din agendele de poştă electronică, cât şi din memoria calculatoarelor, pentru a împiedica aflarea adevărului.

Mencinicopschi, 8 ani de închisoare în dosarul „ICA” 

Nutriţionistul Gheorghe Mencinicopshi a fost condamnat, în august 2014, la 8 ani de închisoare în dosarul „ICA”. În acest caz au mai fost condamnate alte 10 persoane, printre care şi omul de afaceri Dan Voiculescu (10 de ani închisoare), dar şi fostul ministru Sorin Pantiş (7 de ani închisoare).

Potrivit rechizitoriului, „în perioada 1991-2003, inculpaţii au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de acţiuni deţinut de Administraţia Domeniului Statului la  ICA, la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare”, arătau procurorii la trimiterea în judecată a dosarului.

„Prin subevaluarea cu intenţie a terenurilor, construcţiilor şi a titlurilor de participare şi prin falsificarea documentaţiei acest pachet de acţiuni a fost achiziţionat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7,9 milioane de euro”, spun procurorii.

Prejudiciul din acest caz s-a ridicat la 60 de milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite