Judecătorul Stan Mustaţă a fost eliberat din arest şi va sta în arest la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stan Mustaţă va sta în arest la domiciliu după ce a fost eliberat din arest FOTO Adevărul
Stan Mustaţă va sta în arest la domiciliu după ce a fost eliberat din arest FOTO Adevărul

Judecătorul Stan Mustaţă, acuzat că a primit mită pentru a da soluţii favorabile în dosare pe care le judeca, a fost eliberat din arest şi va sta în arest la domiciliu, iar grefiera Mariana Curea va fi judecată sub control judiciar, în urma unei decizii definitive a instanţei supreme.

Judecătorii Curţii Supreme au admis contestaţia judecătorului suspendat Stan Mustaţă în cazul deciziei din 20 octombrie a Curţii de Apel Bucureşti, care i-a respins cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu arestul la domiciliu, arată Mediafax.

De asemenea, instanţa supremă a respins contestaţia procurorilor DNA şi a menţinut în cazul grefierei Mariana Curea decizia Curţii de Apel Bucureşti, de înlocuire a arestării preventive cu măsura controlului judiciar.

În perioada în care va fi sub control judiciar, Mariana Curea trebuie să se prezinte la instanţă ori de câte ori este chemată, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi să meargă la poliţie în zilele stabilite prin programul de supraveghere. De asemena, Mariana Curea are interdicţie să părăsească Bucureştiul şi să ia legătura cu judecătorul Stan Mustaţă şi cu martorii din dosarul în care este judecată.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, şi complicea magistratului, grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, erau în arest preventiv din 30 aprilie.

Stan Mustaţă: „Eu sunt băutor de vin. Mai multe pahare”

Mustaţă a susţinut că dosarul său a fost „fabricat artificial” pornind de la bănuiala că el ar fi încercat să tergiverseze dosarul ICA.

„A spus-o şi procurorul şef al DNA. Din comportamentul meu nu rezultă aşa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) a zis că aş tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici împotriva lui", a spus Mustaţă.

Pe de altă parte, judecătorul suspendat a explicat în faţa instanţei că se întâmpla să discute cu Ion Boraciu despre dosare într-un grup sanitar sau pe scări, după ce beau împreună vin adus de complicele magistratului.

Stan Mustaţă a mai spus că Mariana Curea, grefiera care l-ar fi ajutat, nu suporta să îi vadă consumând alcool, motiv pentru care cei doi se ascundeau. 

„Eu sunt băutor de vin. Mai multe pahare. Alcoolul dezleagă limbile, încălzeşte inimile. (...) Când mergeam să consumăm vin, la grupul sanitar se mai înfiripau discuţii. (...) Seriozitatea dispărea la întâlnirile cu Boraciu. Intram într-o lume fantastică. (...) Cu două săptămâni înainte de Paşte, după ce am băut nişte pahare de vin, Boraciu mi-a zis să soluţionez dosarul ICA, altfel sunt arestat şi lăsat fără pensie. Ceea ce s-a şi întâmplat. Dacă nu aş fi băut, aş fi conştientizat pericolul. Am crezut că era o farsă de-ale lui Boraciu. Dacă nu ar fi fost efectul vinului, nu aş fi fost astăzi aici", a povestit el.

Stan Mustaţă: Sunt „un romantic, un poet”

Judecătorul suspendat şi-a încheiat pledoaria cu un citat din Hamlet - „Vorbe, vorbe, vorbe” -, precizând că aceasta este esenţa dosarului şi că el este „un romantic, un poet”.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind deferită justiţiei şi grefiera Mariana Curea, de la aceeaşi instanţă, ambii în stare de arest preventiv de pe 30 aprilie.

În acelaşi dosar sunt judecaţi şi Ion Boraciu, Florian Alexandru şi Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustaţă ar fi cerut bani de la unii inculpaţi şi condamnaţi, în schimbul unor pronunţări favorabile acestora. Cel de-al treilea bărbat a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat bani pentru a obţine o sentinţă favorabilă.

Dialogurile purtate între membrii grupului din care făcea parte judecătorul Stan Mustaţă arată obişnuinţa acestora de a percepe tarife pentru soluţii favorabile în dosare, conform DNA.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în 8 mai, să îl suspende din magistratură pe judecătorul Stan Mustaţă.

Surse judiciare au declarat, că la nivelul fostului Parchet Naţional Anticorupţie, se ştia încă din 2005 că judecătorul Stan Mustaţă cerea între 5.000 şi 7.000 de euro de la persoane vizate în dosarele penale pe care le judeca, iar în 2008 o colegă a magistratului s-a plâns de atitudinea lui.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Magistratul Stan Mustaţă care vindea sentinţe ca la piaţă a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă

INTERCEPTĂRI Când discuta despre intervenţiile în dosare, judecătorul Mustaţă îşi băga complicii în baie, dădea drumul la apă şi vorbea în şoaptă 

Judecătorul Stan Mustaţă vindea sentinţe ca la piaţă: „Gata, caută-l p-ăsta! Marţi intră. Îi dau drumul!” 

Stan Mustaţă, magistratul care îl judecă pe Dan Voiculescu în dosarul ICA, reţinut pentru aderare la un grup infracţional şi luare de mită

Dan Voiculescu: Cred că DNA a încercat să pună presiune pe judecătorul Mustaţă. Nu îl cunosc pe magistrat!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite