Judecătoarea Octavia Spineanu-Matei, candidatul României la Tribunalul Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Octavia Spineanu-Matei FOTO Mediafax
Judecătoarea Octavia Spineanu-Matei FOTO Mediafax

Magistratul Octavia Spineanu-Matei a fost nominalizată de Guvernul României pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene. În prezent, aceasta este directorul Institutului Naţional al Magistraturii (INM), dar şi judecător la Curtea Supremă.

„Printr-un memorandum adoptat astăzi, Executivul a aprobat nominalizările Comisiei de selecţie conduse de ministrul Justiţiei, Raluca Alexandra Prună", potrivit unui comunicat de presă emis miercuri de Guvern.

Propunerea României va fi transmisă până pe 29 februarie, având în vedere că mandatul actualului judecător român la Tribunalul Uniunii Europene, Andrei Popescu, expiră la 31 august.

Potrivit art. 254 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), judecătorii Tribunalului sunt numiţi de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioadă de şase ani. Persoanele numite sunt alese de fiecare stat membru dintre personalităţi care oferă garanţii depline de independenţă şi care au capacitatea necesară pentru exercitarea unor înalte funcţii jurisdicţionale.

Ministerul Justiţiei a anunţat că pe 19 februarie Octavia Spineanu-Matei, directorul Institutului Naţional al Magistraturii, a fost nominalizată pentru funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene.

Octavia Spineanu-Matei (48 de ani) este judecător al Secţiei I Civile a Curţii Supreme, dar şi membru al Marii Camere de Apel a Oficiului European de Brevete, din partea României. Anterior, în perioada februarie 1999 - iunie 2005, aceasta a fost preşedintele Secţiei a IV-a Civilă a Curţii de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite