Ioan Becali va fi eliberat condiţionat. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul impresar Ioan Becali va fi liberat condiţionat, ca urmare a unei decizii luate de magistraţii Tribunalului Ilfov. Decizia este definitivă, astfel că impresarul va părăsi miercuri Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa. Acesta a executat doar 2,6 ani din pedeapsa primită în dosarul „Transferurile de jucători”.

Judecătorii Tribunalului Ilfov au admis contestaţia formulată de Ioan Becali după ce Judecătoria Sectorului 4 a decis, în 27 iulie, ca fostul impresar să rămână în continuare în penitenciar.

Ioan Becali a executat 2 ani şi 6 luni din pedeapsa de şase ani şi patru luni de închisoare primită în dosarul „Transferurile de jucători”, iar comisia de specialitate de la penitenciarul unde este încarcerat a constatat că acesta îndeplineşte condiţiile pentru a fi liberat condiţionat.

Ioan Becali a cerut şi în februarie să fie liberat condiţionat, însă solicitarea sa a fost atunci respinsă. Cererea de la Judecătoria Sectorului 4 s-a judecat atunci în lipsa lui Ioan Becali, care era internat în Clinica de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, condusă de medicul Şerban Brădişteanu.

Alte două cereri de liberare condiţionată a lui Ioan Becali au fost formulate anterior, ambele fiind respinse, una de Tribunalul Constanţa, şi o alta a comisiei de specialitate de la Penitenciarul Poarta Albă, unde fostul impresar a executat o parte din pedeapsă.

Dacă la primele două cereri, cele 90 de zile primite pentru că a scris trei cărţi au fost luate în considerare de instanţă, în baza noilor prevederi legale, acestea nu mai pot fi scăzute din pedeapsă.

Condamnări în dosarul „Transferurilor”

Giovani Becali a fost condamnat pe 4 martie 2014 la 6 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul „Transferurilor”, executându-şi pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă, din judeţul Constanţa, încă din aprilie 2014.

Aceeaşi pedeapsă a primit-o atunci şi Cristian Borcea, în timp ce Victor Becali a primit o pedeapsă de 4 ani şi 8 luni, George Copos 3 ani şi 8 luni, Mihai Stoica 3 ani şi 6 luni, Gheorghe Popescu 3 ani, o lună şi 10 zile, iar Jean Pădureanu şi Gheorghe Neţoiu au primit câte 3 ani şi 4 luni.

Până în prezent, au mai fost eliberaţi condiţionat din închisoare Jean Pădureanu, George Copos, Gheorghe Neţoiu, Gheorghe Popescu şi Mihai Stoica.

Ioan Becali, nou dosar penal

Ioan Becali nu scapă însă de probeleme cu legea, asta după ce în februarie 2016 a fost trimis în judecată într-un nou dosar. În acest caz mai sunt implicaţi şi Victor Becali şi Cristian Borcea, suspectaţi că i-ar fi dat mită judecătoarei Geanina Terceanu de la Tribunalul Bucureşti pentru a da o soluţie favorabilă în dosarul „Transeferilor”.

Potrivit rechizitoriului întocmit de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în februarie 2009, Geaninei Terceanu, în calitate de de judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti, i-a fost repartizat spre judecare dosarul „Transferurilor” , cauză în care erau implicaţi printre alţii Ioan Becali, Victor Becali şi Cristi Borcea, alături de alte persoane. 

Ulterior, pe 3 aprilie 2012,  Terceanu a pronunţat în dosarul „Transferurilor” o hotărâre de achitare faţă de toţi inculpaţii trimişi în judecată şi pentru toate infracţiunile reţinute în sarcina acestora pe motiv că „fapta nu există”.

Potrivit documentelor anchetatorilor, pentru a pronunţa această soluţie de achitare, judecătoarea Geanina Terceanu a primit, în intervalul aprilie 2009 – mai 2012, o sumă totală de 195.000 de euro.

„Din acest total, suma de 185.000 de euro a fost dată inculpatei Terceanu Geanina de către inculpaţii Becali Ioan şi Becali Victor (cei doi fiind fraţi), iar suma de 10.000 de euro a fost dată inculpatei Terceanu Geanina de către inculpatul Borcea Cristian”, spun anchetatorii.

De altfel, în cursul anului 2009, o parte din banii primiţi, respectiv 56.000 de euro, ar fi fost folosiţi de Terceanu pentru a cumpăra o locuinţă al cărei preţ total a fost de 93.000 de euro.

Ulterior, arată DNA, pe 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunţată de către Terceanu a fost desfiinţată printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti care i-a condamnat pe inculpaţii din dosarul „Transferurilor” la pedepse privative de libertate.

Avocatul Daniel Costel Petre a fost trimis în judecată, fiind acuzat că în momentul audierii la DNA în calitate de martor, respectiv pe 24 noiembrie 2015, ar fi făcut afirmaţii mincinoase şi nu ar fi spus ceea ce ştie cu privire la fapte şi împrejurări esenţiale asupra cărora a fost întrebat, respectiv despre infracţiunile comise de Terceanu şi Victor şi Ioan Becali.

La rândul lui, avocatul George-Antonie Iorgovan a fost trimis în judecată după ce, pe 8 decembrie 2015, când a fost audiat în calitate de martor în acest dosar, cu privire la infracţiunilor comise de Terceanu şi Cristi Borcea, ar fi făcut afirmaţii mincinoase şi nu ar fi spus ceea ce ştia cu privire la fapte şi împrejurări esenţiale asupra cărora a fost întrebat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite