Interlopul Puiu Mironescu, 15 ani de închisoare pentru acte de terorism şi instigare la tentativă de omor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Puiu" Mironescu, lider al lumii interlope din Piatra Neamţ şi rival al fraţilor Mararu, a fost condamnat, vineri, de Curtea Supremă la 15 ani de închisoare pentru acte de terorism, constituirea unui grup infracţional şi instigare la tentativă de omor. Decizia este definitivă. Mironescu şi fraţii Mararu au terorizat întreaga ţară după ce s-au atacat în plină stradă atât cu pistoale mitralieră cât şi cu dispozitive explozive.

Mai exact, judecătorii Curţii Supreme au menţinut sentinţa dată pe 1 aprilie 2014 de magistraţii Curţii de Apel Bacău.

Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ au dispus, în iulie 2013, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Ioan Dumitru Mironescu. de 39 de ani, Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Emil Cristofor şi Petrică Jâtaru, pentru constituire a unei grupări infracţionale, acte de terorism, instigare sau tentativă la distrugere, instigare sau tentativă la omor calificat şi nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit procurorilor DIICOT, Ioan Dumitru Mironescu, lider al lumii interlope din municipiul Piatra Neamţ, şi Daniel Pădurariu sunt acuzaţi că au constituit o grupare infracţională şi au instigat membrii grupării să îl ucidă pe

 Bogdan Mararu (foto), "oponent pe plan local" al lui Mironescu.

"În acest scop, inculpatul Mironescu Ioan Dumitru a procurat şi predat inculpaţilor un dispozitiv exploziv improvizat, având greutatea de circa 1.000 de grame. Dispozitivul era perfect funcţional şi apt de a detona şi conţinea un amestec de produse chimice din categoria materiilor şi amestecurilor explozive, care se regăsesc în mod uzual în compoziţia explozivilor de tipul dinamitelor", precizau procurorii DIICOT.

În noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2013, în jurul orelor 2.20, membrii grupării au amplasat dispozitivul exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, fratele lui Gheorghiţă Mararu, asasinat în noiembrie 2010. Maşina era parcată la o distanţă de un metru şi jumătate de blocul în care locuia Mararu, pe strada Privighetorii din municipiul Piatra Neamţ, într-o zonă unde se află şi sediul Direcţiei de Finanţe, Spitalul Judeţean, două biserici şi o bancă.

"Inculpaţii au acţionat cu intenţia de a a suprima viaţa părţii vătămate prin detonarea dispozitivului şi producerea unei explozii la punerea in mişcare a autoturismului. Producerea rezultatului urmărit a fost stopată urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală, care monitorizau activitatea infracţională a inculpaţilor", mai arătau procurorii DIICOT.

Ioan Dumitru Mironescu a fost arestat preventiv în 13 februarie 2013, după ce procurorii DIICOT au făcut percheziţii la locuinţa lui din Bucureşti. Daniel Pădurariu, Cosmin Irinel Lăcătuş, Ovidiu Popa, Emil Cristofor şi Petrică Jâtaru au fost arestaţi în 12 ianuarie anul trecut, după ce au fost prinşi punând dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu, la Piatra Neamţ.

Asasinarea lui Bogdan Mararu a fost planificată pe fondul unor conflicte mai vechi ale lui Mironescu cu familia acestuia.

mararu

Astfel, Daniel Pădurariu l-ar fi pus pe Cosmin Irinel Lăcătuş să găsească două persoane care să monteze 

dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu (foto). Lăcătuş i-ar fi adus la întâlnirea cu Pădurariu pe Ovidiu Popa şi Emil Cristofor, care ar fi fost de acord să pună dispozitivul exploziv sub maşina lui Bogdan Mararu în schimbul a 7.000 de euro, însă au cerut 15.000 de euro dacă Mararu moare în urma exploziei, arăta instanţa Curţii de Apel Bacău în motivarea deciziei de arestare.

Totodată, Pădurariu le-ar fi cerut celor doi să incendieze şi două spaţii comerciale din Piatra Neamţ ce aparţineau unor apropiaţi ai lui Mararu, serviciu pentru care cei doi urmau să primească 1.000 de euro fiecare.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava, declara că suspecţii erau monitorizaţi de SRI şi DIICOT încă din 

razvan mararu foto mediafax

luna decembrie, iar în 11 ianuarie SRI a intervenit pentru prinderea acestora. Potrivit acestuia, SRI a găsit sub maşina de la Piatra Neamţ "un kilogram de explozibil plastic de provenienţă străină". Sorin Sava preciza că explozibilul fusese prins sub maşina de teren Range Rover şi putea exploda în momentul în care autoturismul pornea.

În 12 februarie 2013 au avut loc percheziţii la locuinţa fraţilor Bogdan şi Răzvan Mararu (foto), anchetatorii având indicii că atentatul din Piatra Neamţ ar fi fost comandat în urma atacului armat din 26 noiembrie 2012, când cetăţeanul moldovean Vitalie Proca a tras mai multe focuri de armă pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală, cu intenţia de a-l ucide pe Mironescu, pentru a se răzbuna.

Vitalie Proca l-a confundat însă pe Dumitru Mironescu şi a tras mai multe focuri de armă într-un bărbat aflat într-o maşină asemănătoare cu a liderului interlop din Piatra Neamţ. Răzvan Isăilă, în vârstă de 26 de ani, a fost atunci împuşcat de Vitalie Proca în cap şi în piept, fiind salvat după ce a fost supus unei intervenţii chirurgicale, la Spitalul Floreasca. Proca a fost prins în 6 februarie la Moscova, cu sprijinul Poliţiei din Rusia, Italia, Moldova şi al 

Infografie

Scotland Yard, el fiind căutat după ce în primăvara anului trecut pe teritoriul Marii Britanii a comis o faptă similară, spunea şeful Poliţiei Române, Petre Tobă.

În 14 noiembrie 2010, Gheorghiţă Mararu, fratele lui Bogdan Mararu, a fost ucis într-o cafenea din Piatra Neamţ, iar asasinarea acestuia a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă şi a secretarului de stat Dan Fătuloiu.

Rivalii lui Mironescu, plasaţi în arest la domiciliu 

Pe de altă parte, fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu, condamnaţi în primă instanţă la 15 ani, respectiv 12 ani de închisoare, pentru că au organizat atentatul armat din cartierul Vitan pentru a-l ucide pe Puiu Mironescu, au fost plasaţi săptămâna aceasta în arest la domiciliu printr-o decizie dată de conducerea Curţii de Apel Bucureşti.

Asta în condiţiile în care cei doi fraţi au fost acuzaţi şi găsiţi vinovaţi de prima instanţă că l-au angajat pe asasinul moldovean Vitalie Proca să îl ucidă pe rivalul lor Mironescu. Fraţii Mararu erau în arest preventiv din februarie 2013, iar în acest moment se judeca apelul pe care l-au făcut la sentinţa dată de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite