Incendiul de la clubul Bamboo, greu de anchetat. De ce nu pot investiga poliţiştii locul mistuit de flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi în spaţiul public s-au adus acuzaţii grave cu privire la cauzele care au dus la incendiul din clubul Bamboo, la 48 de ore după ce pompierii au reuşit să stingă flăcările, cercetările bat pasul pe loc. Motivul este unul hilar: anchetatorii nu pot pătrunde în perimetrul incendiului pentru că nu au macarale care să ridice structura metalică a clădirii, ce se poate prăbuşi în orice moment.

Ancheta pare să se împotmolească în cazul incendiului de la clubul Bamboo. Marţi, autorităţile nu reuşiseră să găsească utilaje grele cu ajutorul cărora să îndepărteze ce mai rămas din clubul care a ars din temelii, astfel încât locul să fie sigur pentru ca anchetatorii care investighează cauzele incendiului să poată face cercetarea la faţa locului.

Încă de la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii Serviciului Omoruri, coordonaţi de procurorul Mihai Prună, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au solicitat sprijinul Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC) pentru găsirea unei soluţii.

„Au fost analizate posibilităţile tehnice de continuare a cercetării la faţa locului de către procurorii criminalişti şi ofiţerii de poliţie din cadrul Serviciului Omoruri şi Serviciului Criminalistic – DGPMB, activitate care presupune îndepărtarea unor părţi semnificative din structura metalică a construcţiei, în condiţiile în care riscul de prăbuşire este extrem de mare, aspect constatat atât de către pompierii care au acţionat pentru stingerea incendiului, cât şi de către reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii“, au explicat procurori de la  Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Astfel, luni, un expert ISC s-a deplasat la locul incendiului şi a studiat ce a mai rămas din clădirea care adăpostea localul de fiţe din sectorul 2 al Capitalei. La final, el a întocmit un plan de bătaie, în care rolul principal îl jucau două automacarale care cântăresc la un loc 220 de tone. Numai că s-a ivit o altă problemă: statul nu are aceste utilaje. Ar putea să le aibă vreo firmă privată de construcţii însă în acest caz nu se ştie nici cine ar trebui să suporte costurile închirierii macaralelor.

ISU: Nu avem utilaje adecvate pentru o asemenea intervenţie

Anchetatorii au bătut şi la poarta Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), instituţie care participă la ancheta ce trebuie să elucideze cauzele incendiului, însă nici pompierii nu au putut fi de prea mare ajutor, singurele macarale aflate în dotarea acestora având o capacitate de ridicare de doar 60 de tone, potrivit surselor.

„Orice alte acţiuni nu se fac decât la dispoziţia procurorului de caz. Zona este perimetrată, balizată, nici măcar echipajele noastre de pompieri nu pot intra acolo. Dacă procurorul decide că este nevoie de utilaje, atunci va dispune în consecinţă. ISU Bucureşti-Ilfov nu are în acest moment utilaje adecvate pentru o asemenea intervenţie. La o primă evaluare făcută de Inspectoratului de Stat în Construcţii, s-a stabilit că starea acestei construcţii ar putea pune în pericol anchetatorii care vor intra în perimetru. Soluţiile nu le vor găsi pompierii“, a explicat, pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al ISU, Daniel Vasile.
Nici procurorii n-au idee cum va fi deblocată situaţia. „Până la momentul actual nu au fost identificate resursele necesare pentru realizarea acestei intervenţii, nici în ceea ce priveşte utilajele  – cele deţinute neavând anvergura necesară, date fiind şi particularităţile perimetrului în care trebuie să fie efectuată intervenţia, nici în ceea ce priveşte personalul calificat pentru manevrarea unor astfel de utilaje“, mai arată Parchetul.

Aşteptările ministrului de Interne

De parcă nu ar fi ştiut toate aceaste amănunte, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, declara marţi că aşteaptă permisiunea reprezentanţilor ISC şi pe cea a procurorului pentru ca reprezentanţii MAI să intre în perimetrul unde a izbucnit incendiul de la clubul Bamboo din noaptea de vineri spre sâmbătă.

„Aşteptam ca procurorul şi cei de la Inspectoratul de Stat în Construcţii să ne permită să intram în perimetrul incendiului în condiţii de siguranţă“, a declarat marţi Carmen Dan.

La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut poliţiştilor „să facă cercetări serioase” într-un loc unde deocamdată nu poate intra nimeni fără să-şi piardă viaţa. „Eu cred că MAI, poliţiştii, ar trebui să facă cercetări foarte serioase. Au fost speculaţii, că incendiul a fost provocat vineri, pentru a potenţa mitingul de duminică, ar fi ceva foarte grav dacă se va adeveri. Ar fi ceva ce nu poate fi acceptat de o minte raţională. Sunt foarte multe ciudăţenii. Lucrurile au fost în ordine din punct de vedere al unui eventual risc de incendiu. Este obligatoriu să se facă cercetări serioase“, a declarat Dragnea la un post de televiziune.

Incendiul de la clubul Bamboo din noaptea de vineri spre sâmbătă a fost declarat stins luni, la ora 12.30. Clubul a ars în totalitate, clădirea fiind prăbuşită în cea mai mare parte. La momentul producerii incendiului au ajuns la spitalele din Capitală 44 de persoane. Niciunul dintre pacienţi nu a prezentat însă arsuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite