Un jurnalist român amestecă în Huffington Post numele Gerhard Schroder, Ion Ţiriac, Ioan Rus şi Elena Udrea cu afacerea EADS

Un jurnalist român amestecă în Huffington Post numele Gerhard Schroder, Ion Ţiriac, Ioan Rus şi Elena Udrea cu afacerea EADS

Elena Udrea şi Ion Ţiriac, printre numele împlicate în afacerea EADS, potrivit Huffington Post FOTO Adevărul/Mediafax

Huffington Post, ediţia online în limba germană, a publicat un amplu articol despre afacerea EADS din România, sub semnătura freelancerului de origine română Vlad Georgescu. În material se arată că fostul cancelar german Gerhard Schroder a fost implicat în semnarea contractului, iar din România mai sunt implicaţi Elena Udrea, ministrul Ioan Rus, dar şi omul de afaceri Ion Ţiriac.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jurnalistul scrie că în afacerea EADS România s-au implicat mai mulţi oameni de afaceri importanţi, dar şi demnitari din Germania.

„Pe lângă firme ca EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computers şi Microsoft, în această afacere apar şi nume precum Gerhard Schroder, Bodo Hornbach, Ion Ţiriac şi Klaus Mangold, alături de cel al candidatei la preşedinţia ţării Elena Udrea”, relatează huffingtonpost.de.

DNA: Aceste persoane nu au nicio calitate în acest dosar

Articolul apărut în ediţia în limba germană a huffingtonpost.de şi semnat de un jurnalist român, Vlad Georgescu, pare inspirat din referatele DNA, între faptele prezentate de procurori inserând şi nume importante din politică şi lumea afacerilor, fără a prezenta vreo dovadă în acest sens.

Mai mult, surse din DNA susţin că, în acest moment, Ţiriac, Udrea, Rus sau Schroder nu au vreo calitate în dosarul aflat în anchetă.

Schroder şi Ţiriac au facilitat afacerea

Cercetările DNA, iniţiate după ce obţinuse informaţii din partea FBI, deschid problema implicării lui Gerhard Schroder, Klaus Mangold şi Ion Ţiriac: ei au facilitat afacerea prin faptul că în acea perioadă purtaseră mai multe runde de discuţii la nivel guvernamental la Bucureşti”, scriu jurnaliştii publicaţiei online.

Jurnalistul de la Huffingtonpost notează şi implicarea în această afacere a actualului ministru al Transporturilor, Ioan Rus (foto dreapta): „Una dintre figurile centrale o reprezintă Ioan Rus, fost director general DaimlerChrysler pentru Transilvania (până în 2000), apoi ministru de Interne român şi responsabil pentru încheierea afacerii MAI-EADS.”

Potrivit procurorilor, contractul EADS a fost semnat în anul 2004 de ministrul de Interne Marian Săniuţă. Preţul iniţial a fost stabilit la 540 de milioane de euro, dar a fost suplimentat, prin acte adiţionale, până la peste 700 de milioane de euro. Procurorii DNA spun că multe dintre acte ar fi fost încheiate după ce mai mulţi foşti miniştri şi demnitari din MAI ar fi primit mită de câteva milioane de euro.

Aceştia mai spun că procurorii DNA ar putea cere aviz pentru urmărirea penală a foştilor miniştri implicaţi în negocierea şi semnarea contractului.

Procuratura din Munchen l-a sunat pe jurnalistul Huffington Post

„Chiar ieri m-a sunat procuratura de la München, un gest neobişnuit, mi-au cerut nişte detalii, mi-au dat numărul de dosar. Le-am propus procurorilor din München, le-am dat şi un nume al unui martor care e dispus să prezinte structurile din România, este vorba de un cetăţean român şi este unul dintre arhitecţii sistemului de corupţie EADS, care deja colaborează cu DNA, procuratura din München va lua legătura direct cu DNA”, a spus Vlad Georgescu, autorul articolului din huffingtonpost.de.

Băsescu: dosarul EADS va face o altă parte de radiografie a clasei politice româneşti

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că s-ar bucura dacă „ar ieşi” şi dosarul EADS, în contextul evoluţiilor din dosarul Microsoft. El a precizat că şi dosarul EADS, atunci când va fi gata pentru lucru, va face o altă parte de radiografie a clasei politice româneşti.

„Este necesar, pentru că populaţia nu va fi convinsă că are nevoie de o nouă clasă politică, dacă nu vede. Şi dosarul EADS, atunci când va fi gata pentru lucru, va face o altă parte de radiografie a clasei politice româneşti”, a arătat Traian Băsescu într-un interviu pentru Adevărul Live.

Udrea: Să vedem miniştrii implicaţi în dosar

Elena Udrea a declarat, pentru Digi24, că nu are mai multe informaţii decât cele ce au apărut în presă despre dosarul EADS, dar aşteaptă să vadă numele miniştrilor care au fost implicaţi.

Întrebată ce informaţii are în legătură cu acest dosar, Elena Udrea a răspuns: „Păi cele care sunt în presă, este evident că există acest dosar EADS, au fost facute percheziţii la nişte oameni de afaceri, asta a fost informaţie publică şi aştept ca acest dosar să apară şi să vedem miniştrii implicaţi în dosar.


Fostul cancelar german Gerhard Schroder FOTO AFP

citeste totul despre: