Gigi Becali nu înţelege, nu se pricepe, nu poate...

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ideea acestui articol mi-a venit aseară, urmărind meciul Ajax-Steaua, scor 2-0. După cea de-a doua reuşită a olandezilor, comentatorul partidei, Emil Grădinescu, a oferit o informaţie care mi s-a părut relevantă în contextul diferenţei de valoare şi de organizare dintre cele două echipe: autorul golului, fundaşul dreapta Van Rhijn, activează la Ajax de la vârsta de 11 ani.  Cu siguranţă, Gigi Becali nu înţelege importanţa unui asemenea amănunt.

Este un lucru bine-cunoscut că marile cluburi ale Europei pun accent pe centrele de copii şi juniori în care investesc zeci de milioane de euro. Managerii profesionişti din Occident ştiu că, pentru a avea succes trebuie să aibă o strategie pe termen lung şi să contruiască dezvoltarea cluburilor de jos în sus. Bugetele coerente de venituri şi cheltuieli, politicile consistente de marketing şi de comunicare, mixul eficient dintre transferurile unor mari vedete şi promovarea tinerilor valoroşi din propria pepinieră, precum şi campaniile susţinute de fidelizare a suporterilor reprezintă ingredientele unui club cu adevărat profesionist.

Primul unsprezece al “Lăncierilor” nu conţine nume răsunătoare, dar batavii au învins la pas cea mai în formă echipă a momentului din România. Diferenţa a fost făcută tocmai de politica de dezvoltare a celor două cluburi. 

Dacă Ajax funcţionează după rigorile unui mare club, Steaua este organizată după toanele patronului Gigi Becali, care nu are habar de ceea ce înseamnă management profesionist. 

Steaua a trăit şi a jucat în ultimii ani după chipul şi asemănarea lui Gigi. Şi asta s-a văzut: niciun titlu de campioană de mai bine de şase ani şi performanţe financiare şi sportive foarte modeste în ceea ce priveşte transferul de jucători de alte echipe şi către alte echipe (CFR Cluj i-a dat lecţii la aceste capitole). 

Dacă finanţatorul investea cu cap zecile de milioane de euro pe care le-a băgat în club în cei zece ani de domnie, cu siguranţă astăzi palmaresul roş-albaştrilor arăta cu totul altfel. E clar! Nu se pricepe.

Dar acest lucru nu ar trebui să ne mire, dacă ne uităm la ceea ce a realizat latifundiarul din Pipera în materie de business. Cu toate că i-au trecut sume impresionante prin “valize”, Gigi Becali nu reuşit să construiască nicio corporaţie în adevăratul sens al cuvântului, nu a pus la punct nicio strategie de dezvoltare a unei afaceri pe termen lung, nu a reuşit să aducă plus valoare niciunui business. Toate companiile pe care le-a cumpărat, printre care se numără Arcom, Avicola Iaşi, Uzina Mecanică Drăgăşani, abia îşi mai duc traiul de pe-o zi pe alta. Şeful Stelei trăieşte astăzi doar din osânza acumulată în anii de glorie ai speculei de pe piaţa imobiliară. Cu toate că a dat cu nasul de lumea bună a fotbalului şi a stat în lojele marilor stadioane a rămas tributar modului său primitiv, ancestral, de a conduce. Altfel nu poate. Din păcate, cu un asemenea stil de „management" al finanţatorului, Steaua nu va ajunge niciodată un club modern, de talia marilor echipe ale Europei.

PS. Vreau să multumesc încă o dată tuturor celor care au postat comentarii la articolul despre Adrian Năstase. Pentru mine a fost o experienţă fantastică din care am învăţat multe.

În altă ordine de idei, am văzut, în interviul de aseară de la B1, că şi preşedintele Traian Băsescu apreciază anumite lucruri pe care le-a realizat fostul premier: „ Îmi pare rău pentru ce i s-a intamplat. Nu că nu merită, ci pentru ce a fost pentru România. El a fost un prim-ministru care a negociat intrarea României în UE. Năstase nu şi-a vândut ţara, Năstase a fost condamnat pentru o găinarie. Electoratul ar putea să ierte asta.” Această declaraţie a Preşedintelui îmi întăreşte convingerea că nu mai trebuie sa judecăm lucrurile doar în alb şi negru.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite