Gigi Becali, acuzat de mărturie mincinoasă în procesul în care este judecat afaceristul Puiu Popoviciu: „Habar nu am ce scria în acel denunţ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali a făcut un denunţ în acest dosar FOTO Mediafax
Gigi Becali a făcut un denunţ în acest dosar FOTO Mediafax

Gigi Becali a fost dus cu mandat luni la Curtea de Apel Bucureşti unde a fost reaudiat ca martor în dosarul în care este judecat milionarul Puiu Popoviciu. Becali le-a spus magistraţilor că nu îşi mai menţine plângerea formulată, iar procurorul a precizat să se va autosesiza pentru mărturie mincinoasă. Instanţa ar putea rămâne luni în pronunţare.

UPDATE Judecătorul i-a cerut grefierului să-i arate lui Gigi Becali denunţul şi declaraţia anterioară, deoarece este vorba de o reaudiere. Becali a făcut un denunţ la DNA, împotriva lui Puiu Popoviciu, dar la audierea iniţială din faţa judecătorului nu şi l-a mai recunoscut. 

„În declaraţia anterioară, martorul a făcut referite la denunţ, scris, recunoscându-l”, a arătat magistratul. 

După o pauză de 10 minute, grefierul i-a arătat denunţul şi declaraţia. Gigi Becali a jurat cu mâna pe Biblie şi a arătat ca nu este amic, dar nici în relaţii de duşmănie cu Puiu Popoviciu. 

Potrivit procurorului de caz, reaudierea a fost determinată de faptul că declaraţia acestuia a fost succintă, în comparaţie cu denunţul. 

Judecător: Vă menţineţi plângerea? 

Gigi Becali: Nu mai menţin plângerea formulată. A trecut mult de atunci, nu-mi mai aduc aminte nimic de atunci. Singura persoană pe care o cunosc de aici este Puiu (Popoviciu – n.r.). Acea declaraţie pe care am dat-o ca consemnator, împreună cu Bondoiu Gabriel (celălalt denunţător din dosar - n.r.). Vă spun adevărul: această persoană avea probleme cu locuinţa lui. El venea la mine şi-mi spunea că cuvântul meu şi semnătura mea au putere. Eu doar am semnat. Nu ştiu al cui era terenul, ştiu că-l administra Academia, nu am detalii tehnice. 

În afară de jurământul pe Biblie, vă dau cuvântul de onoare în faţa lui Dumnezeu şi a dumneavoastră judecător de Curte de Apel, şi a procurorului DNA, că habar nu am ce scria în acel denunţ. Eu am semnat-o. Declaraţia mea fusese făcută cu câţiva ani în urma. Vă spun sub cuvânt de onoare şi cu mâna pe Biblie, nu ştiu nimic care să incrimineze pe aceşti oameni. Nu mai ţin minte denunţul. Era la nivel de bârfă. Nu am probe care să arate cele arătate în acea plângere. Doamna procuroare, ăsta este purul adevăr!

Nu vreau ca plângerea mea să afecteze persoanele din acest dosar şi mai ales familia acestora. Am trecut pe acolo, am cunoscut ce este suferinţa, prefer să sufăr eu în locul lor. Nu am probe care să susţină plângerea, era bazată pe bârfe.

Procuror DNA: În declaraţie dădeaţi mai multe detalii, că prejudiciul ar fi de 2 miliarde de dolari. Vă menţineţi declaraţia?

Gigi Becali: Nu mai ţin minte ce am scris atunci. 

Procuror: Este declaraţia din 14 iunie 2006.

Gigi Becali: M-am înşelat, eu am spus 500 de euro pe metru pătrat, DNA a făcut la 40 de euro pe metru pătrat. Din acte rezultă că m-am înşelat. 

Procuror DNA: Despre pasajul din declaraţia dumneavoastră cu cârdăşia dintre Puiu Popoviciu şi Ioan Alecu.

Gigi Becali: Eu credeam că Puiu Popoviciu şi Ioan Alecu sunt în cârdăşie, dar nu am nicio probă. 

Procuror DNA: De ce aţi făcut această apreciere despre cârdăşie?

Gigi Becali: Nu mai ţin minte, sunt mulţi ani de atunci.

Gigi Becali a precizat că această afacere este de 10-12 ani şi nu mai ţine minte mai multe detalii.

Procurorul de caz a insistat însă pe mai multe întrebări, dar Becali repeta că nu îşi aduce aminte nimic, sau „este posibil, dar nu-mi aduc aminte”.

„Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat atunci”, a spus Becali

Procurorul DNA a arătat că sunt indicii de mărturie mincinoasă şi a arătat instanţei că se va sesiza din oficiu pentru mărturie mincinoasă. 

Gigi Becali a izbucnit, în sala de judecată: „Eu am spus adevărul! Eu nu pot să spun ceva mincinos să facă oamenii ăştia puşcărie. Asta e lege? Dacă spui adevărul să fii cercetat?”, a spus Becali.

În final însă, latifundiarul din Pipera şi-a cerut scuze în faţa magistraţilor.

Ultimul termen în dosarul în care este judecat Puiu Popoviciu

În acest dosar afaceristul Puiu Popoviciu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi dare de mită. 

La ultimul termen, care a avut loc pe 18 ianuarie, procurorii au cerut ca Gigi Becali, cel care a făcut denunţul în acest caz, să fie reaudiat. Omul de afaceri a mai fost audiat şi în iulie 2014, însă atunci a refuzat să depună mărturie împotriva inamicului său în afaceri şi a susţinut că se roagă pentru duşmanii săi. 

De asemenea, el a refuzat să jure pe BIblia din instanţă, pe motiv că nu ar fi ortodoxă.

Acesta a fost motivul pentru care procurorii DNA au cerut reaudierea lui Gigi Becali, care nu ar fi dat o declaraţie completă.

Acuzaţile DNA

Puiu Popoviciu şi alte zece persoane, printre care un rector, doi foştii şefi de la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) şi de la Divizia de Operaţiuni din Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), un prefect şi alţi angajaţi în administraţia locală din Bucureşti, au fost trimişi în judecată, la sfârşitului anului 2012,  în dosarul care vizează tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Agronomie, pe care a fost ridicat un important complex comercial al Capitalei.

Popoviciu se bucura de necazul lui Becali: „Este chelit rău”

Potrivit interceptărilor din dosar, în discuţiile pe care Puiu Popoviciu  le avea cu Cornel Şerban, fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi cu Petre Pitcovici, şeful Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), omul de afaceri se interesa de situaţia lui Gigi Becali.

Ţinta lui Popoviciu era să pună mâna pe palatul lui Gigi Becali de lângă Guvernul României. „Este chelit rău, foarte fricos”, explica Puiu Popoviciu într-o discuţie telefonică. Motivul: Gigi Becali s-ar fi împrumutat cu suma de patru milioane de euro, cu o dobândă de 8-9%, iar banii i-ar fi folosit în campania electorală pentru europarlamentare. 

Pentru această sumă ar fi pus garanţie palatul său. Puiu Popoviciu nu şi-a ascuns satisfacţia atunci când a aflat că Gigi Becali a fost reţinut, în aprilie 2009, pentru sechestarea unor interlopi din clanul „Geamănu’”. 

„O să ne îmbătăm ca porcii!”, îi ţinea hangul un amic. Cu doar o săptămână înainte, la sfârşitul lunii martie 2009, chiar Puiu Popoviciu fusese reţinut în dosarul de corupţie. El a stat o noapte în arest. „I-am lăsat o conservă de fasole în celulă”, se amuza acesta.

Cum arăta denunţul lui Gigi Becali

Puiu Popoviciu  era supărat că Becali s-a dus cu reclamaţii la mai mulţi procurori, printre care şi Eugen Cojocaru- implicat în dosarul examenelor trucate de la Institutul Naţional al Magistraturii. Miza disputelor dintre Popoviciu şi Becali au fost cele 224 de hectare deţinute de Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti. Atunci când Popoviciu s-a asociat cu Universitatea, prin intermediul rectorului Ioan Niculae Alecu, Becali s-a dus cu denunţul la Parchet.

„Frauda făcută de profesorul Alecu, în cârdăşie cu Puiu Popoviciu, constă în faptul că, deşi era ilegal, au făcut asociere şi au subevaluat terenul. Valoarea de piaţă la evaluare era aproximativ 500 de euro/metru pătrat şi ei l-au evaluat la aproximativ 7 euro/metru pătrat, deci un prejudiciu de aproximativ 1.000.000.000 de euro adus statului, cel mai mare din istoria României”, explica Gigi Becali, pe 14 iunie 2006.

Pe aceeaşi temă:

Gigi Becali, dus cu mandat la ultimul termen din dosarul în care afaceristul Puiu Popoviciu e acuzat de corupţie. „Să avem Biblie cu atestat”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite