„Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile de Iarnă - 2014“, lansat de Ministerul român de Externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care se deplasează în străinătate în perioada Sărbătorilor de iarnă, Ministerul Afacerilor Externe a lansat un „Ghid de călătorie” pentru unele dintre destinaţiile cele mai căutate de către turiştii români: Austria, Bulgaria, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Ungaria, se aratră într-un comunicat al MAE.

Ghidul poate fi consultat pe site-ul MAE, rubrica Sfaturi de călătorie, secţiunea „Ghiduri de călătorie”, link: http://www.mae.ro/sites/default/files/file/pdf/2014.12.22_GHID_IARNA_2014.pdf.

Românii care se deplasează în statele menţionate, cu ocazia concediilor de odihnă, pot obţine informaţii foarte utile, pentru o deplasare cât mai sigură şi lipsită de evenimente nedorite.

MAE atrage atenţia că, din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale pentru perioade limitate.

Turiştii români trebuie să-şi procure din timp Cardul european de asigurări sociale de sănătate, întrucât asigurarea privată nu poate fi considerată un înlocuitor al acestui card.

Ei sunt sfătuiţi, dacă urmează un tratament medicamentos, sa aibă la ei reţeta prescrisă de medic.

Dacă se deplasează cu autoturismul, li se recomandă să facă opriri pentru odihnă şi să se informeze în prealabil atât cu privire la condiţiile meteorologice, cât şi cu privire la trafic.

Potriviti Ghidului, în Austria, în perioada 1 noiembrie 2014-15 aprilie 2015 este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu pneuri de iarnă.

În Austria este obligatoriu să se circule cu farurile aprinse, iar accesul pe autostradă se face în baza unei vignete ("Autobahn-Vignette"), care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei, în caz contrar amenda fiind de 120 de euro. 

Pentru 10 zile vigneta costă 8,70 euro, pentru două luni - 25,30 euro, iar pentru un an - 82,70 euro.

Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare a acestora constituie contravenţie.

De asemenea, MAE atrage atenţia asupra faptului că poliţia rutieră a sporit numărul controalelor în ceea ce priveşte verificarea tehnică a autovehiculelor.

În ceea ce priveşte Bulgaria, Ghidul recomandă dotarea autoturismului cu pneuri de iarnă, subliniind însă că utilizarea pneurilor cu nituri este interzisă, în timp ce lanţurile pentru zăpadă sunt obligatorii în anumite condiţii şi pe anumite tronsoane de drum (unde există indicatoare rutiere în acest sens).

La intrarea pe teritoriul Bulgariei se achită o taxă similară vignetei româneşti, care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, benzinării sau de la poştă. Preţul vignetei este 10 leva (5,12 euro) pentru o săptămână, 25 leva (12,80 euro) pentru o lună şi 67 leva (34,30 euro) pentru un an.

Şoferii sunt sfătuiţi să conducă prudent, MAE precizând că poliţia locală are obligaţia de a asigura un translator de limbă română sau cunoscător al unei limbi de circulaţie internaţională pentru a facilita comunicarea.

"În cazul în care consideraţi că sunteţi victima unui abuz comis de poliţie, potrivit legislaţiei locale, puteţi contesta procesul-verbal de contravenţie în termen de 7 zile", se mai arată în Ghid.

Cetăţenii români care şi-au pierdut sau cărora li s-au furat documentele de călătorie pe teritoriul Bulgariei se pot prezenta direct la punctele de trecere a frontierei, iar în urma unei verificări prealabile efectuate de către Poliţia de Frontieră li se va permite intrarea în România.

În Elveţia, cetăţenii români pot călători cu paşaportul sau cartea de identitate, nefiind necesare alte demersuri administrative pentru o şedere de maxim 90 de zile în termen de 6 luni.

Atât la intrarea în Elveţia cât şi pe teritoriul cantoanelor, autorităţile de frontieră pot verifica documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. Astfel, acestea pot solicita prezentarea biletului de călătorie, dovada rezervării cazării la hotel, dovada deţinerii unei sume suficiente de bani – numerar/cărţi de credit pentru întreţinerea pe perioada şederii în Elveţia.

Totodată, românii sunt sfătuiţi să urmărească prognoza meteo şi să nu plece la drum dacă se anunţă ninsori abundente, întrucât riscă să rămână înzăpeziţi.

În Franţa, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii, ca urmare a faptului că precipitaţiile sub formă de ninsoare nu sunt considerabile, cu excepţia zonelor montane. 

Toate autostrăzile din Franţa sunt supuse unei taxe de autostradă, variabilă în funcţie de distanţă şi de regiune.

Detectoarele radar sau aparatura anti-radar sunt interzise de legea franceză, posesia acestora pedepsindu-se cu o amendă de până la 1500 de euro. 

MAE le recomandă cetăţenilor români să nu aibă asupra lor sume mari de bani, întrucât pot deveni victimele unor infracţiuni precum furtul sau tâlhăria.

În scopul reducerii poluării aerului cu particule fine şi bioxid de azot, în numeroase oraşe din Germania au fost delimitate zone de protecţie de mediu sau zone ecologice, unde pot circula numai autovehiculele cu plachetă ("Feinstaubplakette") corespunzătoare grupei de substanţe poluante căreia îi aparţine autovehiculul sau care au aprobare specială, iar nerespectarea acestei reglementări atrage după sine o pedeapsa cu amendă în valoare de 40 de euro.

Printre oraşele în care au fost delimitate zone ecologice se Berlin, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt am Main, Hanovra, Heidelberg, Karlsruhe, Köln, Leipzig, München, Stuttgart şi Wuppertal.

Conform Ghidului, cei care călătoresc în Germania trebuie să se asigure că au un loc de cazare şi suficiente resurse pentru acoperirea costurilor perioadei de şedere. 

În Italia, pentru a putea intra în centrul marilor oraşe, unde sunt instituite Zone de Trafic Limitat, autocarele trebuie să plătească taxe ce pot depăşi 500 de euro. 

Pe autostrăzi nu pot fi plătite amenzile cu carte de credit sau cec, iar neplata acestora permite punerea sechestrului administrativ asupra autovehiculului. Acest lucru presupune cheltuieli mult mai mari, motivate de plata firmelor de transport şi a taxelor de custodie în parcări pentru perioada scursă până la dovedirea efectuării plăţilor.

Sistemul permiselor de conducere auto în Italia este pe bază de puncte. Fiecărui permis de conducere îi sunt alocate iniţial 20 de puncte, care se diminuează în cazul încălcării regulilor de circulaţie. Încălcarea regulilor de trafic atrage suspendarea permisului. În primii doi ani de la obţinerea permisului, penalizarea este dublă.

Totodată, MAE precizează că Italia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii, iar infracţiunile minore, de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini, pot apărea în zone aglomerate, în general în zonele cu aflux mare de turişti (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

În Ungaria, este obligatorie folosirea permanentă a fazei scurte pe drumurile publice şi este obligatorie folosirea centurii de siguranţă (atât pentru ocupanţii locurilor din faţă, cât şi cele din spate).

Cu toate că legislaţia ungară nu prevede expres utilizarea pneurilor de iarnă, se recomandă ca şoferii să conducă şi să echipeze autovehiculul în conformitate cu condiţiile de trafic.

Accesul pe autostradă se face în baza unei vignete, care poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinăriile din Ungaria, benzinării Mol din România sau on-line. Pentru transportatori există reglementări speciale, taxare la kilometrii parcurşi.

Poliţia ungară face controale severe în ceea ce priveşte verificarea tehnică a autovehiculelor rutiere, iar dacă se constată că acestea nu corespund din punct de vedere tehnic, se aplică amendă contravenţională cu reţinerea numărului de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare.

MAE le recomandă românilor să aibă în maşină haine groase, hrană şi apă, în cazul producerii unor blocaje în trafic din cauza unor căderi masive de zăpadă pe timp de iarnă.

În Ungaria este interzisă introducerea băuturilor alcoolice a căror origine nu poate fi verificată (băuturile alcoolice pregătite în casă şi netimbrate).

MAE reaminteşte că este pusă la dispoziţia cetăţenilor români care călătoresc în străinătate aplicaţia pentru telefoane mobile inteligente "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi recomandări de călătorie şi posibilitatea de a  fi alertaţi în cazul în care apar situaţii speciale în ţara în care se află. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite