FOTO Fostul şef al Finanţelor din Bihor, condamnat pentru corupţie şi alte infracţiuni în România, a fost extrădat de SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Lascau

Autoritatea americană pentru imigraţie şi vămi a anunţat joi că l-a extrădat pe Ioan Lascău, fostul şef al Direcţiei de Finanţe Bihor şi fost şef al filialei PPDD Bihor, condamnat pentru corupţie şi alte infracţiuni în România, care locuia în Phoenix, Arizona, de când a fugit din ţară, în martie, relatează UPI, în pagina electronică.

Ioan Lascău a fost condamnat, în luna martie a acestui ani, de către un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care, în 2006, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea l-au trimis în judecată, alături de afaceristul orădean Ranyak Zoltan. Este vorba  despre efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

În martie, cu opinie majoritară, judecătorii ICCJ l-au condamnat la trei ani de detenţie pentru spălare de bani şi trei ani şi două luni de închisoare pentru luare de mită, constatând intervenţia prescripţiei în cazul efectuării operaţiunii financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

El a fugit din România după condamnarea sa, în martie, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar la scurt timp după aceasta Interpol a alertat autorităţile în legătură cu trecutul său infracţional.

Ofiţerii care se ocupă de imigraţie şi vămi l-au arestat la locuinţa sa la 20 mai, iar un judecător pentru imigraţie a ordonat extrădarea lui la 13 iunie.

Autorităţile române au emis mandat de arestare internaţional la începutul lunii. El a fost predat autorităţilor române marţi, la Bucureşti.

În 22 decembrie 2006, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ioan Lascăru, fost consilier preaderare în Ministerul Finanţelor şi fost director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.

În cursul lunii decembrie 2003, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, inculpatul Lascău Ioan a pretins suma de 18,5 miliarde lei vechi, de la directorul unei societăţi comerciale din Oradea, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, în vederea decontării preferenţiale a unor plăţi restante în valoare de aproximativ 185 miliarde lei vechi, pentru lucrări efectuate de societatea orădeană în beneficiul Administraţiei Naţionale Apele Române S.A.

În 2005, procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina fostului şef de la Finanţe, printre altele, că i-ar fi pretins lui Podilă Jan, administrator al Hotelului President, în anul 2003, să-i plătească contravaloarea unor materiale de construcţie de 30.000 de lei, precum şi a altor foloase, în valoare de circa 10.000 de lei, pentru a-i aproba, în regim de urgenţă, cererile de rambursare, precum şi pentru a nu fi controlat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite