FOTO Doliu pe paginile de Facebook ale pilotului şi studentei care au murit în accidentul aviatic de la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reacţiile îndurerate ale colegilor şi prietenilor celor două victime ale tragicului accident de avion din Munţii Apuseni, judeţul Cluj (pilotul Adrian Iovan şi studenta în anul V la Institutul de Medicină Militară, Aurelia Ion) au umplut paginile de Facebook. În timp ce apropiaţii îi transmit lui Iovan „drum lin călăuzit de îngeri”, colegii fetei şi-au pus poze negre la profil, semnul doliului pentru pierderea prietenei lor.

Aviatori, prieteni şi apropiaţi ai fostului pilot de meserie Adrian Iovan au postat zeci de mesaje de condoleanţe pe pagina de Facebook a acestuia.

Cei mai mulţi nu pot să creadă nici acum că un pilot iscusit ca Iovan a putut să cadă pradă unui astfel de accident şi deplâng dispariţia acestuia, însă sunt convinşi că pilotul a făcut tot posibilul şi îl consideră un erou.

Iată câteva dintre mesajele de condoleanţe pe pagina de Facebook a lui Adrian Iovan:

„Adi , Bunul meu prieten, îmi pare nespus de rau ca nu am reusit sa-ti spun ieri HAVE GOOD LANDING MY FRIEND ! Adio PRIETENE !”

„De neimaginat ca un titan al zborului si-a gasit sfarsitul in zbor!Condoleante eterne! Imi pare atat de rau ADI !!!!”

„Oamenii adevarati, asemeni tie fac viata de zi cu zi sa para mai sigura ,mai frumoasa , mai buna . Acum....ne-ai lasat doar amintirea ta...Am ramas privind la cer..dar mult ,mult mai saraci prin disparitia ta . Dumnezeu sa te odihneasca in pace !!!”

image

„Dumnezeu sa il odihneasca,in inaltul cerului unde ii placea cel mai mult....R.I.P”

Iovan, „cavaler însetat de albastru nemărginit”

„DUMNEZEU SA TE AIBA IN PAZA,ACOLO SUS IN CERURI IN ESCADRILA INGERILOR BRAV COLEG,CAVALER INSETAT DE ALBASTRU NEMARGINIT;”

image

„Adriane, ti-ai facut doar datoria intr-un loc unde acest lucru nu prea conteaza......!!!!!”

„Ca fost personal navigant ce sunt stiu ca zborul pentru noi este atat de molipsitor, incat izul sau periculos si frumos iti ramane pe viata in suflet. Esti un erou, esti un pilot adevarat, iar noi nu putem decat sa-ti multumim ca ......ai existat printre noi.....atat de frumos si de decent si de special......!!!!!!”

„Adio, prieten drag, drum lin calauzit de ingeri!”

image

„Dumnezeu sa il ierte!!!! Zborul este o apropiere de ingeri el s-a intors printre ei.”

Profil de doliu printre medicinişti

Colegii Aureliei Ion (îşi spunea Aura Ion, inclusiv pe Facebook) de la Institutul de Medicină Militară, dar şi cei de la UMF Carol Davila, şi-au schimbat cu toţii fotografiile de profil: în locul pozelor vesele tronează acum acelaşi pătrat negru, semnul doliului. Cei mai mulţi şi-au schimbat fotografia de azi-noapte, când s-a aflat vestea tragică a morţii tinerei în vârstă de 23 de ani.

image

Aurelia Ion îşi pusese pe fotografia de copertă de pe pagina sa de Facebook un mesaj al lui Mahatma Ghandi, iar pozele sale din albume trădează plăcerea tinerei pentru artă şi sensibilitatea ei.

image

De altfel, poza sa de profil, setată în martie anul trecut, este o schiţă a ei, realizată de un prieten artist.

image

Ofiţer-student la medicină în anul V

Tânăra moartă în urma accidentului aviatic de luni avea 23 de ani, era ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi făcea un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni, potrivit Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Conform unui comunicat al MApN de marţi, sublocotenentul Aurelia Ion, ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti, a decedat luni, în urma accidentului aviatic ce a avut loc în Pasul Ursoaia, judeţul Cluj.

Aurelia Ion, în vârstă de 23 de ani, efectua un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală, precizează MApN.

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale transmite condoleanţe familiei îndoliate.

Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, declara că tanăra a fost găsită în stop-cardio respirator de către echipajele care au ajuns la faţa locului.

Voluntar pentru prelevarea organelor

Ea a precizat că fata avea traumatisme craniene, fracturi la membre, la bazin, la coloana cervicală şi era în stop cardio-respirator, cu temperatura corpului de 18 grade şi că s-a încercat resuscitarea acesteia pe toată durata intervenţiei de coborâre a celorlalte cinci victime, însă manevrele au eşuat.

Coordonatorul de transplant Victor Zota a spus că tânăra mai participase la prelevări de organe, făcea voluntariat şi "era dedicată meseriei cum rar găseşti".

Adrian Iovan a coborât la altitudine mai mică din cauza ceţii

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Adrian Iovan, care şi-a pierdut viaţa în urma accidentului aviatic de luni după-amiază, a avut ultima convorbire cu cei de la Romatsa după ce a trecut de Sibiu, când a anunţat că va coborî la o altitudine de 2.100 de metri, mai mică decât cea normală. Acesta a precizat că a recurs la acest gest pentru că nu vederea nimic din cauza ceţii, a declarat presedintele Romatsa, Aleodor Francu.

„A coborât pentru a vedea spaţiul. În acel moment, s-a pierdut legătura cu el. De la început, s-a ştiut că sunt condiţii meteo nefavorabile, dar au plecat în această cursă umanitară. Şi faptul că a reuşit să coboare aeronava într-o zonă extrem de dificilă din punct de vedere al reliefului şi al condiţiilor meteorologice este un succes al pilotului”, a mai precizat preşedintele Romatsa.

Francu a mai spus că echipa medicală era aşteptată să ajungă la Oradea în jurul orei 16.00 şi a precizat că nu exclude că la aparatul de zbor să fi apărut probleme tehnice.

Salvamontist: „Avionul a căzut în pădure, nu într-un gol alpin”

Declaraţia salvamontistului Mircea Petrescu

Unul dintre salvamontiştii care au participat la acţiunea de salvare a precizat că avionul s-a prăbuşit după ce s-a lovit de un vârf de brad.

Radu Stroe, despre dificultăţile în localizarea avionului: Răspunsul îl găsiţi la STS Cluj

„Toată partea din faţă a avionului este distrusă, iar când am ajuns noi la el, pilotul era mort. Aripa din dreapta este ruptă în două. Partea din spate a avionului era undeva pe la patru metri înălţime. Avionul a căzut în pădure, nu într-un gol alpin. Unul dintre pasageri a spus că, la un moment dat, pe aripi a început să se formeze gheaţă, au pierdut din altitudine, au ieşit din plafonul de ceaţă, iar în secunda în care au ieşit din plafonul de ceaţă au văzut în faţa ochilor un vârf de brad şi de acolo au căzut”, a declarat salvamontistul Mircea Petrescu. 

În urma accidentului, pilotul Adrian Iovan şi o studentă în anul V la Institutul de Medicină Militară din Bucureşti şi-au pierdut viaţa.

Ceilalţi cinci răniţi care mai erau la bordul avionului sunt internaţi la Terapie Intensivă la Spitalul de Urgenţă din Cluj- Napoca. Este vorba despre medicul orădean Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, doctorul Radu Zamfir, de la Spitalul de Urgenţă Fundeni, doctorul Valentin Calu, de la Spitalul de Urgenţă Elias, şi medicul Cătălin Pivniceru, de la Spitalul „Sf. Maria” din Capitală.

Aeronava de tip BN2, de mici dimensiuni, a decolat la ora 13.30 de pe Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu din Bucureşti si trebuia să aterizeze la Oradea, la ora 16.30. 


Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Liviu Dragnea cere anchetă pentru a vedea dacă salvatorii victimelor accidentului aviatic din Cluj au întârziat din cauza STS. „Avionul prezenta riscuri”

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat, marţi dimineaţă, întrebat despre dificultăţile de localizare a avionului prăbuşit în Apuseni, că răspunsul poate fi găsit la STS Cluj. În replică, Serviciul de Transmisiuni Speciale susţine că avionul a fost localizat imediat ce a fost primit apelul la 112. Premierul Ponta cere explicaţii. Pe de altă parte, medicii care au preluat victimele accidentului susţin că acestea sunt în stare stabilă.

AUDIO Ultima discuţie dintre Adrian Iovan şi turnul de control din Sibiu înainte de a se prăbuşi în Munţii Apuseni

Chiar înainte de a ateriza forţat, pilotul Adrian Iovan a comunicat cu cei de la turnul de control din Sibiu. Înregistrarea audio poate fi ascultată mai jos. Înregistrarea a fost făcută publică de site-ul publika.md, iar în ea se poate auzi convorbirea dintre pilotul Adrian Iovan, decedat în catastrofa aviatică din Munţii Apuseni şi turnul de control din Sibiu.

Paul Mitu, unul dintre piloţii care l-au instruit pe Iovan, indignat după accident: „E un talent să pui avionul pe vârful pomilor“

Paul Mitu, un fost pilot cunoscut al României, dar şi unul dintre cei care l-au instruit de-a lungul vremii pe Adrian Iovan, spune că nu înţelege de ce salvatorii au ajuns cu ore bune de întârziere în locul în care s-a prăbuşit avionul ieri.

Unul dintre supravieţuitorii accidentului de la Cluj vine azi în Capitală. Tânăra care a murit avea 23 de ani şi era studentă în anul V. Rezultatul autopsiei

Victimele accidentului aviatic de la Cluj sunt în stare stabilă. Mai mult, medicul Radu Zamfir, cel care a ţinut legătura telefonic cu salvatorii după prăbuşirea aeronavei se întoarce azi în Capitală. Pe de altă parte, Ministerul Apărării Naţionale a informat că tânăra care a murit în accident are 23 de ani, este studentă în anul V, şi în această misiune participa ca voluntar. Rezultatele autopsiei: studenta şi Adrian Iovan au murit de frig.

FOTO EXCLUSIV Tragedia aviatică din Apuseni: Adrian Iovan şi o rezidentă au murit. Medicii din Cluj: ceilalţi cinci răniţi sunt internaţi la Terapie Intensivă

Pilotul Adrian Iovan, aflat la bordul aparatului de zbor care a aterizat forţat, luni, în Munţii Apuseni, a murit. La câteva minute, rezidenta din acelaşi avion a murit. Avionul, care efectua o cursă medicală de la Bucureşti la Oradea, a forţat aterizarea într-o pădure de la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor. La bord se aflau patru doctori, o rezidentă şi doi piloţi, care urmau să aducă în Bucureşti mai multe organe pentru transplant. 

Mărturii din avionul groazei. Unul dintre medicii supravieţuitori: „Ne-am prăbuşit, sunt întins pe pământ, abia respir” 

Medicul Valentin Calu, rănit în accidentul aviatic din Munţii Apuseni în care pilotul Adrian Iovan a murit, a sunat-o imediat după prăbuşire pe directoarea medicală a Spitalului Elias, Dana Safta, şi i-a transmis starea în care se află.

Cine a fost Adrian Iovan, pilotul care a murit în tragedia aviatică din Apuseni

Pilotul Adrian Iovan, în vărstă de 54 de ani, cel care a murit luni seară în urma unui accident de avion din Munţii Apuseni, avea la activ zeci de ani de zbor, fiind unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din România. Adrian Iovan hotărâse cu mai mulţi ani în urmă să efectueze curse private pentru a-şi suplini veniturile.

Cum a găsit un pădurar epava avionului înaintea autorităţilor

Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor a fost gasită la altitudinea de 1.600 de metri, după mai bine de cinci ore, de către un pădurar, pe numele său Todea Avrămuţ. Acesta, după ce a identificat locul dezastrului înaintea autorităţilor, a direcţionat şi echipajele de urgenţă pentru a acorda primul ajutor răniţilor.

Reportaj din Apuseni: filmul tragediei aviatice, în care sute de săteni au încercat să-l salveze pe pilotul Adrian Iovan şi pe ceilalţi răniţi

Un avion a căzut în Munţii Apuseni şi doi oameni au murit, pilotul Adrian Iovan şi o rezidentă. Salvamontişti din mai multe judeţe, echipaje de ambulanţă şi SMURD, pompieri, dar şi sute de localnici au căutat cele şapte persoane aflate la bordul aparatului de zbor prăbuşit în pădure, printre brazi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite