FOTO Colegii poliţistului ucis de milionarul turc Abdullah Atas: „Noi toţi vom fi Dulăul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Roberto Sălceanu/Adevărul
FOTO: Roberto Sălceanu/Adevărul

Colegii poliţistului Gheorghe Ionescu, ucis la datorie de milionarul turc care s-a urcat beat la volan şi l-a lovit intenţionat cu maşina, au promis ieri, la înmormântare, în prezenţa a peste o mie de oameni, că şoferii certaţi cu legea nu-şi vor da seama că Dulăul nu mai este pe teren.

„Gardă! Încărcaţi! Foc!“, iar salvele de puşcă au cutremurat liniştea Cimitirului Ghencea, pentru încă un erou. Subinspectorul post mortem Gheorghe Ionescu de la Brigada de Poliţie Rutieră, care a murit după ce a fost lovit intenţionat cu maşina de milionarul turc Abdullah Atas, care conducea beat cu 200 de kilometri la oră pe străzile Capitalei, a fost condus ieri pe ultimul drum.

„Dulăul a fost un poliţist adevărat“. Sunt cuvintele care rezumă discursurile înlăcrimate şi amintirile colegilor care au lucrat alături de subinspectorul post mortem Gheorghe Ionescu. Acum este încă un erou mort la datorie care îngroaşă rândurile cimitirelor militare, într-o ţară în care nu există niciun respect pentru uniforma de poliţist, cred colegii poliţistului. „A luat-o razna toată lumea. Este lipsă de educaţie la nivel naţional. Când treci graniţa, nici fără centură nu îndrăzneşti să mergi, că te nenorocesc ăia, te umplu de amenzi“, îşi vărsa ieri năduful un coleg de uniformă în curtea cimitirului Ghencea 3 Militar.

„Şi-a făcut treaba prea bine“

După trei săptămâni de chinuri, „Dulăul“ şi-a lăsat în urmă apropiaţii, colegii, şi infractorii de la volan. A murit la datorie, încercând să oprească un milionar turc, care gonea la un pas de comă alcoolică, pe străzile Capitalei.
„Aşa făcea el, dacă îl vedea pe unul că se codea să oprească, se punea în faţa maşinii“, comenta la înmormântare o cunoştinţă. Aşa a făcut şi în noaptea de 1 spre 2 august, când un şofer beat de origine turcă a spart filtrul de poliţie în viteză şi l-a luat pe bărbat pe capotă, proiectându-l pe carosabil după 400 de metri de cursă nebună.

„Poa’ să-i facă şi palate acum, degeaba. Munceşti o viaţă şi nu alegi nimic, iar pe alălalt, cetăţean străin, mâine, poimâine îl extrădează şi ne trezim cu el în libertate“, spunea ieri cu amărăciune o vecină a familiei poliţistului.
Dintre sutele de oameni care au venit să îl conducă pe ultimul drum, mai bine de jumătate purtau uniformă. Printre ei s-a strecurat, la un moment dat, şi vicepremierul Gabriel Oprea. „Uite-l pe ministru, a venit!“, şopteau cei prezenţi la apariţia lui Oprea. „Doar Dumnezeu să mai vină, să-l învieze, că-n rest, degeaba“, replică un om din mulţime.

Acum, în poziţia drepţi, dar cu inima îngenuncheată, nu pot să mai spun decât: «Am onoarea să vă salut domnule Ionescu Gheorghe». Să-ţi fie ţărâna uşoară, Dulăule. Dumnezeu să te aibă în pază, a spus Danilo Vlad, Agent de poliţie, Brigada Rutieră

23 de ani în slujba oamenilor

Cu 23 de ani de experienţă în spate, subinspectorul post mortem Gheorghe Ionescu era strigat de colegi „Dulăul“ tocmai datorită flerului şi dedicaţiei cu care îşi făcea meseria. Aspru şi corect, chiar şi colegii lui de echipă simţeau că oraşul este mai sigur când veghea „Dulăul“ străzile. „Am lucrat cu el, era un băiat foarte bun care sărea oricând în ajutor. Şi profesional, era cel mai bun dintre noi. De-aia ne şi pare aşa de rău, ne era foarte drag“, şopteşte un poliţist cu ochii în lacrimi.

Din cauza traumatismelor grave pe care le-a suferit, după trei săptămâni de comă indusă, familia a decis să-l transporte la un spital din Israel, însă chiar vineri, în ziua în care trebuiau făcute ultimele pregătiri pentru plecare, inima i-a cedat sub ochii neputincioşi ai medicilor.

„Orice zi poate fi ultima şi mâine poate fi o nouă şansă. Am sperat toţi până în ultimul moment că va avea puterea să se întoarcă. Cuvintele sunt prea sărace pentru a exprima ce este în sufletul nostru şi rămâne datoria noastră, a celor din urmă, să insuflăm spiritul Dulăului. Facem o promisiune. Cei certaţi cu legea, cei ce greşesc, cei ce nu pun preţ pe viaţa celorlalţi, nu-şi vor da seama că Dulăul nu mai este pe teren. Noi toţi vom fi Dulăul“, a subliniat în discursul ţinut la groapă Vlad Danilo, agent şef principal din cadrul Brigăzii Poliţiei Rutiere, Bucureşti.

Familia eroului de 44 de ani va primi un ajutor de 20.000 de euro, iar soţia sa un post în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. „Ar fi trebuit să-l aducă şi pe criminal la înmormântare, să vadă ce-a făcut şi câtă durere a produs, dar cred că ar fi fost linşat“, este de părere un alt participant.

Şoferul vinovat de moartea poliţistului este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri turci de la noi din ţară. După ce l-a aruncat pe poliţist de pe maşină, bărbatul şi-a continuat cursa şi a fost urmărit de un cetăţean cu BMW, deoarece Logan-urile poliţiei nu ţineau pasul cu bolidul. În final, Abdullah Atas a fost prins după ce s-a oprit într-un gard şi nu mică le-a fost mirarea poliţiştilor să vadă că se afla la un pas de comă alcoolică, cu o alcoolemie de 1,65g/l în sânge. Bărbatul a fost arestat preventiv şi va fi acuzat de omor calificat. Riscă închisoarea pe viaţă.

Încă un poliţist a fost acroşat de un şofer beat

Sâmbătă, un alt poliţist şi-a pus viaţa în pericol încercând să îşi facă meseria. El a fost lovit de o maşină de teren al cărei şofer, un ofiţer în marina comercială, se afla în pragul comei alcoolice.

Practic, omul legii făcea parte dintr-o patrulă mixtă poliţist/jandarm când a fost trimis de dispecerul de la 112 pe plaja din Mamaia unde un bărbat, care petrecuse toată noaptea în cluburi, simţise nevoia să-şi parcheze maşina cât mai aproape de malul mării. Ajuns la faţa locului, echipajul l-a găsit pe şoferul de 31 de ani dormind pe un şezlong. Poliţistul l-a trezit şi i-a cerut să scoată autoturismul de teren de pe plajă. În acel moment, oamenii legii au constatat că acesta, care a fost identificat ca fiind Marian Vladimir, se afla sub influenţa alcoolului. De aceea, poliţistul a decis să-l urce pe scaunul din dreapta şi să mute chiar el maşina. După ce a făcut manevra, i-a cerut marinarului să se legitimeze.

În acel moment însă, Vladimir s-a urcat la volan şi a demarat în trombă. Fără să se gândească la consecinţe, poliţistul s-a prins de portiera autoturismului de teren încercând să-l determine pe şofer să oprească. A fost accidentat cu portiera după o manevră făcută special de ofiţerul băut care a reuşit să se facă nevăzut. Pe urmele lui au pornit mai multe echipaje care au reuşit să-l reţină după o urmărire ca-n filme. Anchetatorii au descoperit că tânărul avea o alcoolemie de aproape 2 g/l alcool pur în sânge în momentul accidentului.

Suspectului, care mai are antecedente cu poliţia rutieră, i s-a deschis dosar penal pentru ultraj, el fiind arestat ieri pentru 30 de zile. Acesta mai este acuzat de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, neoprirea la semnalul poliţiştilor şi fals de identitate. Chiar înainte de producerea incidentului, el ar fi postat pe reţeaua de socializare Facebook următorul mesaj: „Vreau păreri nu likeuri: Vreau să-mi scrie pe cruce: nemernicul ăsta chiar s-a distrat!!!”.
În urma incidentului, poliţistul a ajuns la spital, acuzând dureri de coloană. „Pacientul a fost examinat, însă nu a ridicat probleme medicale majore. I s-a prescris tratament, urmând ca în caz de complicaţii să se prezinte la spital”, a declarat medicul Maria Sandu, de la spitalul din localitate.

Pedepse mai mari pentru ultraj

Faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor ar putea fi pedepsite mai aspru, după ce Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect prin care vrea să modifice legislaţia actuală. Astfel, conform propunerilor, „faptele comise asupra unui poliţist, jandarm, procuror sau judecător, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi”. Mai exact, în prezent, ultrajul se pedepseşte cu închisoare de la 9 luni la 7,6 ani (pentru lovire sau alte violenţe) sau de la 3 ani la 10,6 ani (pentru vătămare corporală) ori de la 9 ani la 18 ani (pentru loviri cauzatoare de moarte). După adoptarea propunerii de modificare a Codului Penal, aceeaşi faptă se va pedepsi cu închisoare de la 10 luni şi jumătate la 8,7 ani (pentru lovire sau alte violenţe) sau de la 3,6 ani la 12,2 ani (pentru vătămare corporală) ori de la 10,6 ani la 21 ani (pentru loviri cauzatoare de moarte).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite