Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a pierdut definitiv procesul intentat CSM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Puţura este arestat preventiv pentru dare de mită şi trafic de influenţă FOTO Mediafax
Ovidiu Puţura este arestat preventiv pentru dare de mită şi trafic de influenţă FOTO Mediafax

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a pierdut definitiv procesul intentat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce instituţia i-a aplicat o sancţiune pentru că a deţinut, simultan, calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi cea de judecător.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, a admis, pe 10 iunie 2014, acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului Ovidiu Puţura, judecător detaşat în cadrul Ministrului de Justiţie.

Astfel, CSM a aplicat sancţiunea disciplinară constând în avertisment, pentru săvârşirea abaterii disciplinare privind „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii".

Hotărârea de marţi poate fi atacată la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a încălcat statutul magistraţilor, pentru că a deţinut, în paralel, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al CFR şi pe cea judecător, potrivit acţiunii disciplinare întocmite de Inspecţia Judiciară.

Oficiali din cadrul Inspecţiei Judiciare precizau pe 6 iunie, că împotriva fostului secretar de stat de la Ministerul Justiţiei a fost formulată o acţiune disciplinară, pentru că acesta a încălcat interdicţia de a ocupa o funcţie în afara celor compatibile cu cea de judecător.

Pe de altă parte, Ovidiu Puţura declara că acţiunea Inspecţiei Judiciare este una „nejustificată" pentru că ar fi fost făcută o interpretare greşită a legii.

„În perioada în care am fost secretar de stat, am fost suspendat din magistratură, evident. Ei au avut o interpretare greşită a legii, de la ideea că am avut calitatea de judecător anterior şi ulterior numirii în funcţia de secretar de stat şi, astfel, aş fi fost incompatibil", a adăugat fostul secretar de stat în Ministerul Justiţiei.

Ponta a decis eliberarea din funcţie a lui Puţura

Premierul Victor Ponta a decis, pe 24 februarie, eliberarea din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei a lui Ovidiu Puţura.

„La data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Ovidiu Puţura se eliberează din funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei", potrivit documentului publicat luni în Monitorul Oficial.

Ovidiu Puţura (PNL), judecător şi fost director la Direcţia de contencios administrativ din Ministerul Justiţiei, a fost numit, pe 17 mai 2012, în funcţia de secretar de stat la Ministerul Justiţiei.

Arestat pentru corupţie

Ovidiu Puţura, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, a fost arestat, pe 21 ianuarie, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a arătat, în motivarea a deciziei de arestare, că Puţura, dacă ar fi fost lăsat în libertate, ar fi încercat să realizeze înţelegeri cu părţile şi să influenţeze martorii.

Ovidiu Puţura, fost secretar de stat şi director la Direcţia contencios din Ministerul Justiţiei, este acuzat că a primit mită foloase de 30.000 de euro pentru intervenţii într-un dosar şi că i-a cerut unei judecătoare să dea o decizie favorabilă într-o cauză în care soţia sa era reclamant.

În acelaşi dosar, trei judecătoare din Bistriţa-Năsăud au fost audiate de procurori, care au început urmărirea penală pe numele judecătoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

Puţura ar fi promis unei judecătoare că fiul acesteia va trece un examen pentru notari stagiari

Potrivit procurorilor DNA, în luna noiembrie 2014, Ovidiu Puţura i-ar fi promis judecătoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, că, din funcţia pe care urma să o exercite în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel încât fiul magistratului să promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.

În schimbul intervenţiei promise, Puţura i-ar fi solicitat judecătoarei să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia acestuia era reclamant recurent, au scris procurorii în ordonanţa de efectuare a urmăririi penale.

Ovidiu Puţura mai este acuzat că, în perioada 2013 - 2014, a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, unor sejururi la mare, un costum de vânătoare, precum şi aproximativ 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători să dea o soluţie favorabilă într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat.

Potrivit DNA, în 2012, Alina Ofelia Puţura, soţia fostului secretar de stat Ovidiu Puţura, a revendicat în instanţă un teren de 916 metri pătraţi, în Bistriţa. Pe 29 aprilie 2014, Judecătoria Bistriţa a respins acţiunea formulată de Alina Puţura, iar aceasta a atacat hotărârea cu recurs, pe 5 august 2014. Tribunalul Bistriţa a stabilit termene de judecată pe 16 octombrie, 27 noiembrie şi 4 decembrie 2014, iar din complet a făcut parte şi judecătoarea Corina Iacob.

În acest context, pe 4 noiembrie 2014, Ovidiu Puţura s-ar fi întâlnit cu judecătoarea Corina Iacob, în restaurantul unui hotel din Bucureşti, unde ar fi discutat şi despre faptul că fiul magistratului, Titus Gheorghe Iacob, nu a promovat concursul pentru dobândirea calităţii de notar stagiar, la care a participat pe 22 septembrie.

În timpul discuţiilor, fostul secretar de stat în Ministerul de Justiţie ar fi lăsat să se înţeleagă că în urma unor intervenţii, prin intermediul unui funcţionar cu influenţă la nivelul comisiei de examinare a Camerei Notarilor Publici Cluj, îl va sprijini pe fiul judecătoarei să promoveze examenul în 2015, susţin anchetatorii.

În schimbul acestor promisiuni, judecătoarea Corina Iacob s-ar fi angajat să dea o soluţie favorabilă în dosarul soţiei lui Ovidiu Puţura, aflat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în stadiul de recurs, şi totodată să convingă cel puţin una dintre colegele de complet să pronunţe aceeaşi decizie.

Citiţi şi:

Judecători: Dacă ar fi lăsat în libertate, Ovidiu Puţura va încerca să facă înţelegeri şi să influenţeze martorii

STENOGRAME Ovidiu Puţura, arestat pentru corupţie: „De nu îi dau doi pumni în gură, în Tribunal, de îi rup picioarele”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite