UPDATE Dobriţoiu, urmărit penal pentru abuz în serviciu după ce şi-a luat ilegal casă din patrimoniul Armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Corneliu Dobriţoiu FOTO Adevărul
Procurorii au început urmărirea penală pe numele lui Corneliu Dobriţoiu FOTO Adevărul

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu care este acuzat că şi-ar fi cumpărat ilegal o casă din patrimoniul naţional. Dobriţoiu a fost marţi la sediul Direcţiei Naţioanle Anticorupţie (DNA) unde, timp de o oră, a dat declaraţii în faţa procurorilor.

UPDATE: Procurorii anticorupţie au dispus marţí începerea urmăririi penale împotriva lui Dobriţoiu sub acuzaţiile de abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce şi-ar fi cumpărat o casă, patrimoniu naţional, la un preţ mult mai mic. Pentru a intra în posesia casei, fostul ministru al Apărării i-ar fi minţit pe membrii comisiei de vânzare.

De asemenea, procurorii au început urmărirea penală şi faţă de general de brigadă în rezervă, Traian Pigui, la data comiterii acestor fapte şeful Direcţiei domenii şi infrastructură din Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe destul de grave, în formă continuată.

Potrivit procurorilor, există date şi indicii care arată că Traian Pigui, când era şeful Direcţiei domenii şi infrastructură din MApN, s-ar fi implicat în atribuirea ilegală a unor locuinţe de serviciu, unele dintre ele preluate chiar de la Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), pentru a le vinde beneficiarilor – unor cadre militare sau fost cadre militare - la un preţ mai mic decât cel real.

Cadrele militare care voiau să cumpere locuinţele în care stăteau, date de minister, le puteau cumpăra, în regim subvenţionat, „cu anumite condiţii, între care, titularul contractului de închiriere să deţină această calitate de chiriaş în baza unui contract de închiriere valabil încheiat, titularul cererii de cumpărare să nu deţină sau să nu fi deţinut locuinţe proprietate pe teritoriul României, titularul cererii să nu mai fi cumpărat din fondul de stat o altă locuinţă, în regim subvenţionat”, precizează procurorii DNA în rezoluţia începerii urmăririi penale.

Potrivit documentului citat, Dobriţoiu ar fi închiriat, şi ulterior ar fi cumpărat, o locuinţă de la MApN, încălcând legea făcând uz de declaraţii false pentru a-i induce în eroare pe membrii comisiei de vânzare.

„Astfel, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare a locuinţei de serviciu din municipiul Bucureşti, contractul de închiriere era expirat (din data de 29.06.2005), nefiind astfel îndeplinită condiţia existenţei unui contract de închiriere valid la momentul vânzării. Declaraţia notarială dată la 08.06.2005 de către Dobriţoiu Corneliu nu corespunde realităţii, deoarece, la momentul respectiv, acesta deţinea împreună cu soţia sa, o locuinţă proprietate personală”, precizează procurorii.

Alături de Dobriţoiu, ale zece persoane cu funcţii de conducere din Ministerul Apărării ar fi achiziţionat, ilegal, locuinţe de serviciu. De asemenea, urmărire penală a fost începută şi pentru acestea din urmă.

Valoarea prejudiciului creat în dauna Ministerului Apărării se ridică la 1,2 milioane de lei.

UPDATE 12.00: Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu s-a prezentat, marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde îi vor fi prezentat acuzaţiile din dosarul privind  atribuirea locuinţelor de serviciu. 

Corneliu Dobriţoiu a declarat, marţi, la ieşirea de la DNA, că procurorii l-au anunţat că au început urmărirea penală pe numele lui, precizând că este victima unui dosar politic şi că dacă i se va propune funcţia de ministru al Apărării, nu va refuza, chiar dacă face obiectul unei anchete penale.

„Probabil că sunt unele persoane care au interese directe să nu cumva să ajung la Ministerul Apărării şi din cauza asta trebuie deschis un dosar penal care poate fi soluţionat în 20 de ani”, a spus Corneliu Dobriţoiu, la ieşirea din sediul DNA, unde a stat mai bine de o oră.

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în cazul fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu pentru participaţie improprie la abuz în serviciu, întrucât ar fi achiziţionat un apartament de la MApN la un preţ subevaluat, au precizat surse judiciare.

Senatorul PNL a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 10.00 însoţit de avocat. Acesta a explicat că dosarul este în lucru din 2009, când a fost chemat să dea o declaraţie în legătură cu modul în care şi-a achiziţionat locuinţa de serviciu, fiind acuzat că nu avea contract de închieriere valid al apartamentului.

„Lucrurile au stat cam în felul următor: contractul de închiriere era valabil la momentul în care am făcut cererea către ministru, ca în baza legii să-mi îngăduie să cumpăr apartamentul de serviciu. Contractul ulterior, până la aprobarea ministrului e adevărat că a expirat, dar din momentul în care eu făcut cererea până la aprobarea propriu-zisă a durat luni de zile. Eu am stat în acea locuinţă, am plătit chirie, am plătit întreţinere ... şi oamenii au considerat că nu mai e nevoie să reînnoiască contractul având în vedere faptul că am făcut o cerere pentru cumpărarea acelei locuinţe”, a spus Dobriţoiu, citat de Mediafax.

Dobriţoiu susţine că a respectat toate condiţiile pentru achiziţionarea locuinţei şi că cei care s-au ocupat de verificarea condiţiilor pe care trebuia să le îndeplinească nu îi erau subordonaţi în Minister, întrucât la vremea respectivă lucra la Departamentul pentru politici de apărare. Fostul ministru al Apărării acuză DNA de participarea la un scandal mediatic, în contextul în care se discută ca el să preia portofoliul de la Ministerul Apărării.

„Ceea ce mi se pare curios este că o cercetare care înţeleg că a început în 2009, iar timp de patru ani nu am fost invitat să fac vreun act de procedură, se reia tocmai astăzi, probabil într-un context politic şi mediatic,având în vedere faptul probabil că numele meu a apărut ca un posibil om care râvneşte la portofoliul Apărării”, a spus Dobriţoiu.

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală şi în cazul generalului în rezervă Traian Pigui, în calitate de şef al Direcţiei domenii şi infrastructură din Ministerul Apărării, acuzându-l că ar fi atribuit ilegal mai multe locuinţe de serviciu pentru a fi cumpărate de şefii din Minister la preţ subvenţionat, în baza Legii 562/2004. Traian Pigui este acuzat de participaţie improprie la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, valoarea prejudiciului produs în acest fel în dauna statului a fost estimat la 700.000 de lei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite