Fostul director al RADET Gheorghe Dabela, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al RADET Gheorghe Dabela a fost condamnat de magistraţii Curţii Supreme la şase ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

Magistraţii au decis condamnarea lui Gheorghe Dabela la şase ani de închisoare cu executare, menţinând astfel decizia Curţii de Apel Bucureşti (CAB) din 2012.

De asemenea, Instanţa Supremă a decis să admită recursul formulat de fostul director tehnic al RADET Radu Mihai Cucuiu şi i-au redus pedeapsa de şase ani de închisoare dată de Curtea de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare cu executare. 

În acelaşi dosar, magistraţii au decis să îi achite pe fostul director general al Ministerului Industriei şi Resurselor Ion Fătu şi pe Petcu Uzunov.

Mai mult, Curtea Supremă a menţinut deciziile CAB în privinţa fostui ofiţer superior din SRI Valentin Carali codamnat la 4 ani şi 6 luni închisoare, Liana Uzunov, fost director comercial RADET, condamnată la 4 ani, a lui Marian Fătu, care primise  5 ani şi Eduard Valentin Pelengică de asemena, condamnat la 6 ani de închisoare.

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 1998 - 2002, persoane din conducerea RADET Bucureşti şi intermediari ar fi pretins şi primit, în mod repetat, de la reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH, bani şi bunuri în valoare totală de peste jumătate de milion de mărci germane, prin transferuri bancare sau cash, pentru încheierea contractului economic şi pentru asigurarea ritmicităţii plăţilor pe care urma să le efectueze.

Fostul director general al regiei Ioan Gheorghe Dabela ar fi primit mită 100.000 de euro, restul până la 500.000 de euro fiind împărţiţi între cei şapte complici ai acestuia.

Reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsaneriung GmbH au încheiat cu RADET, la începutul anului 1999, un contract în valoare de 22 de milioane de mărci germane, pentru reabilitarea a 25 de kilometri de conductă de transport a agentului termic, derulat prin filiala la Bucureşti de firma germană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite