VIDEO Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost achitat în dosarul în care este acuzat de deturnare de fonduri: „Am câştigat o luptă, nu un război”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Necolaiciuc a fost achitat pentru deturnare de fonduri FOTO Mediafax
Necolaiciuc a fost achitat pentru deturnare de fonduri FOTO Mediafax

Magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 au decis marţi achitarea fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Necolaiciuc pentru deturnare de fonduri. Prejudicul: 2,7 milioane de euro.

UPDATE După aflarea sentinţei, fostul director general al CFR Mihai Necolaiciuc a declarat că se aştepta la decizia de achitare dată astăzi de instanţă, dar că este doar un prim pas al luptei sale pentru a-şi demonstra nevinovăţia.

„Am câştigat o bătălie, nu un război, mai am de luptă”, a spus fostul director al CFR la Digi24.

Acesta a subliniat faptul că acest dosar ar fi unul fabricat de „ofiţeri acoperiţi care sunt în cadrul ministerului” şi că nu a fost produs niciun prejudiciu.

Fostul director al CFR susţine că vagoanele din dosar nu sunt furate, ci transferate şi plătite.

„Nu există niciun prejudiciu la companie, nici în contabilitate, nicăieri. Nu există vagoane furate, sunt nişte poveşti pe care le-au inventat într-adevăr atunci, în lipsa mea. Şi ăsta, dacă vreţi, a fost un dosar fabricat”, a spus Mihai Necolaiciuc.

„Este un dosar fabricat, de departe se vede, şi mie îmi era frică foarte mult de presiunea pe acest dosar, dar ca probe pentru el şi ca activitate, cei care răspundeau într-adevăr, de aceste fonduri europene – şi nu sunt eu şi nici măcar în fişa postului nu există – nu era niciunul acolo. Iar vizavi de prejudiciu, vă reamintesc că în 2004 acest program s-a încheiat, s-a raportat la Ministerul de Finanţe încheiat bine, spre BEI (Banca Europeană pentru Investiţii – n.r.) s-a raportat bine. Şi dacă ne amintim de unele probleme legate de aceste împrumuturi, banca face sesizare că acele fonduri nu s-au dus unde trebuie, nu cineva din cadrul ministerului”, a mai spus Necolaiciuc.

Întrebat cine ar fi cei responsabili de presupusa fabricare a dosarului şi în ce scop, fostul director al CFR a răspuns: „Această fabrică de dosare au făcut-o chiar acei ofiţeri acoperiţi care sunt în cadrul ministerului, chiar alţii care apar şi, ce să vă spun, e prea prematur să vă spun adevărata sursă a celor, a autosesizării din 2006 – 2007 a comisarilor de la DNA”.

Fostul director al CFR a făcut precizări şi cu privire la plecarea sa din ţară.

„Eu am plecat în 2005, după ce PNA-ul (Parchetul Naţional Anticorupţie, actualmente Direcţia Naţională Anticorupţie – n.r.) de la acea dată, şi au fost cinci procurori care au constatat că, unul chiar spunea «pe perioada directoratului lui Necolaiciuc nu s-a făcut niciun fel de achiziţie nejustificată sau ceva, toată activitatea lui a fost corectă». Am plecat în treaba mea că nu mai aveam ce face, dar după aia nu am mai putut să mă întorc, pentru că deja erau aruncate... Eu când am plecat, am plecat cinstit, cu paşaportul în mână şi am plecat liniştit şi fără niciun fel de probleme şi cu hârtie cu trei NUP-uri (Neînceperea Urmăririi Penale – n.r.) în mână privind toată activitatea mea din 2000 – 2004”, a declarat Mihai Necolaiciuc.

Sursă Digi24.

Mihai Necolaiciuc, achitat de magistraţi

UPDATE Instanţa Judecătoriei Sectorului 1 a decis luni să-l achite pe fostul director al CN CFR Mihai Necolaiciuc pentru deturnare de fonduri. Decizia instanţei nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus pe 12 mai 2011 trimiterea în judecată a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR (CNCFR), în cel de-al patrulea dosar, în care este acuzat de deturnare de fonduri, informează Agerpres.

În acelaşi dosar a mai fost deferită justiţiei şi Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice în cadrul CNCFR în perioada 26 noiembrie 2001 — 10 octombrie 2003.

În sarcina celor doi, procurorii au reţinut infracţiunea de utilizare în alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmează să fie rambursate din fonduri publice, în formă continuată (66 acte materiale).

Procurorii au reţinut că, în cursul anului 2000, România a încheiat cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) un contract de finanţare pentru realizarea „Proiectului de reconstrucţie pentru eliminarea efectelor inundaţiilor”, contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000 şi din anii anteriori.

„În ceea ce priveşte CNCFR, finanţarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrări de reconstrucţie şi/consolidare a liniilor de cale ferată în valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii să fie utilizaţi exclusiv pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii şi pentru realizarea lucrărilor de natura celor menţionate anterior. Fondurile necesare rambursării împrumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrărilor Publice şi Locuinţei”, arată DNA.

Necolaiciuc şi Olăeru şi-au încălcat atribuţiile de serviciu

În aceste condiţii, potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2001 — ianuarie 2003, inculpaţii Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general CNCFR, şi Viorica Olăeru, director al Direcţiei Economice din cadrul aceleiaşi companii, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi, ignorând clauzele respectivului contract de împrumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenită din creditul acordat de către BEI, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

„Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plată către 57 de societăţi comerciale fiind achitate, în mod preferenţial, bunuri şi servicii fără legătură cu proiectul (servicii de publicitate în presă, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer condiţionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare şi agende, etc.”, mai susţin procurorii.

În vederea recuperării pagubei create, procurorii au dispus luarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atât din România cât şi din SUA, aparţinând celor doi inculpaţi.

Arestat în 2009 în SUA

La cererea procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2009, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă şi de urmărire internaţională pe numele inculpatului Necolaiciuc.

În 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autorităţile judiciare din SUA şi, după derularea procedurilor de extrădare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extrădarea acestuia în România.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Necolaiciuc, acuzat în alte trei dosare

Pe 16 februarie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. 

Alături de el sunt judecaţi Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, Viorica Olaeru, fost director al Direcţiei Economice, Dragoş Vasile Vlăduţ, fost şef al Serviciului Aprovizionare, Ilie Vlăduţ, fost funcţionar la Serviciul Aprovizionare, Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab şi coordonator achiziţii la Serviciul Aprovizionare, toţi acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Pe 1 februarie 2008, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi trei infracţiuni de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane de euro.

Într-un alt dosar, pe 24 iunie 2008 procurorii l-au trimis în judecată pe Necolaiciuc pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. 

Pe aceeaşi temă:

Marea Evadare. Noul Cod Penal închide dosare importante de corupţie

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedepsele pentru anumite infracţiuni, multe dintre ele de corupţie, se vor reduce semnificativ. De exemplu, pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani şi astfel scade drastic şi perioada de prescripţie.

Dosarul „Achiziţii de lux 1”. Necolaiciuc, din nou în faţa instanţei

La Judecătoria Sectorului 1 are astăzi loc un nou termen în dosarul „Achiziţii de lux 1” în care Mihai Necolaiciuc este acuzat că, în perioada în care era director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate din România (CNCFR), ar fi ordonat achiziţii ilegale în valoare de peste 18 milioane de euro, potrivit HotNews. Necolaiciuc a fost trimis în judecată  pe 1 martie 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite