Fost responsabil pentru alocarea fondurilor UE pentru mediu, trimis în judecată pentru luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul a fost înaintat, spre soluţionare, Tribunalului Bucureşti FOTO Adevărul
Dosarul a fost înaintat, spre soluţionare, Tribunalului Bucureşti FOTO Adevărul

Procurorii anticorupţie au decis trimiterea în judecată a fostului director general la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu – AM POSM şi la Direcţia Fonduri Structurale (DFS) din DG AMPOSM, Adrian Mîndroiu. El se află în arest preventiv şi este acuzat de infracţiuni de corupţie şi trafic de influenţă.

Alături de Mîndroiu au mai fost trimişi în judecată Nicolae Frank, administrator al unor societăţi comerciale de consultanţă şi Vlad Cristian Goga, administrator al unor societăţi comerciale de consultanţă. Cei doi sunt acuzaţi de cumpărare de influenţă în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Mîndroiu, Frank şi Goga se află în arest preventiv.

De asemenea, şi Daniela Cimpoca şi Iulia Bărbat au fost trimise în judecată pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie.

Potrivit rechizitoriului, în perioada noiembrie 2011- aprilie 2013, Adrian Mîndroiu, în calitate de director general la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu (AM POSM) şi la Direcţia Fonduri Structurale (DFS) din AM POSM, ar fi pretins şi primit, în mod repetat,  bani şi alte foloase şi ar fi acceptat daruri de la reprezentanţii firmelor conduse de Nicolae Frank şi Vlad Cristian Goga. 

Complice la aceste acţiuni ar fi fost Daniel Cimpoca şi Iulia Bărbat, care ar fi intervenit pe lângă diferiţi funcţionari din cadrul AM POSM pentru favorizarea intereselor comerciale ale grupului menţionat, între care şi firma TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL.

Mai exact, anchetatorii menţionează că 5 aprilie 2011, între reprezentanţii firmei TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL şi autoritatea de mediu s-ar fi semnat un contract având ca obiect acordarea de asistenţă tehnico-economică pentru direcţiile şi birourile de implementare din cadrul unor organisme intermediare aparţinând de POSM, legat de proiectele finanţate din asistenţa financiară nerambursabilă. 

Valoarea contractului s-ar ridica la 19,94 milioane de lei.

„Pentru a rezolva problemele legate de ritmicitatea plăţilor şi pentru a obţine sprijinul în adjudecarea unor noi licitaţii pe viitor, respectiv 2014-2020, membrii asocierii infracţionale au efectuat mai multe acte materiale de cumpărare a influenţei directorului AMPOSM, Mîndroiu Adrian”, se arată în rechizitoriu.

În acest sens, Mîndroiu ar fi pretins şi ar fi primit următoarele sume de bani sau foloase, după cum urmează: 

  • în perioada 23-25 noiembrie 2011, Mîndroiu ar fi primit de la Frank, prin intermediul Danielei Cimpoca, un ceas de mână;
  • în perioada iulie 2012-aprilie 2013, Mîndroiu ar fi primit spre folosinţă, gratuit, un autoturism nou marca BMW X1, XDRIVE, de la Vlad Cristina Goga, colaborator al TAHAL CONSULTING ENGINEERING SRL, în echivalent de 18.027 euro, cu ajutorul Iuliei Bărbat;
  • pe6 februarie 2013, Adrian Mîndroiu ar fi cerut o excursie de două săptămâni în insulele Mauritius pentru două persoane (el şi soţia sa) pentru luna octombrie 2013 de la Nicolae Frank  şi de la Vlad Cristian Goga, în echivalent de 5.324 euro;
  •  în cursul lunii octombrie 2012, Mîndroiu ar fi pretins 30.000 lei şi a primit 13.000 lei de la Goga, prin intermediul Iulie Bărbat. Primirea banilor ar fi fost  disimulată în contractul de prestări-servicii încheiat între Mîndroiu, ca persoană fizică autorizată, în calitate de prestator şi o societate comercială, în care Bărbat era administrator, în calitate de beneficiar;
  •  în perioada 16-21 februarie 2013, Mîndroiu ar fi acceptat direct şi indirect, cu titlu de cadou, suma de 500 lei, de la Goga, suma fiind remisă de Iulia Bărbat.

Pe 6 februarie 2013, `doi dintre membrii asocierii infracţionale, respectiv Frank Nicolae şi Goga Vlad Cristian, la o întâlnire la care a participat şi Mîndroiu Adrian, s-au pus de acord să constituie un fond ilicit de minimum 50.000 euro din care să plătească necuvenit funcţionarii de la nivel local care fie creează probleme în derularea contractelor cu autorităţile statului, fie trebuie mituiţi pentru obţinerea unor astfel de contracte”, mai precizează anchetatorii.

Pentru a pune în aplicare acest plan, în perioada 21 februarie 2013- aprilie 2013, Nicolae Frank şi Vlad Cristian Goga (fie împreună, fie separat) s-ar fi întâlnit cu un funcţionar din cadrul unui consiliu judeţean pentru a stabili condiţiile de cumpărare a influenţei acestuia pe lângă alţi funcţionari din acelaşi consiliu judeţean sau din cadrul unor furnizori de servicii pe plan local, ca autorităţi contractante. 

În acest fel, se voia ca anumite contracte să fie atribuite firmelor din grupul condus de Frank şi Goga.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile aparţinând lui Mîndroiu şi lui Goga, în vederea confiscării.

Pe 5 aprilie 2013, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Nicolae Mîndroiu Adrian, Nicolae Frank şi Vlad Cristian Goga.

Dosarul a fost înaintate spre judecare la Tribunalul Bucureşti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite