Filmul capturii celui mai mare transport de heroină din România. Drogurile erau ascunse în rezervoarele unor TIR-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Heroina capturată era destinată pieţei occidentale FOTO Mediafax
Heroina capturată era destinată pieţei occidentale FOTO Mediafax

Captură istorică de droguri în România. Nu mai puţin de 333 de kilograme de heroină, în valoare de 40 de milioane de euro, au fost capturate de autorităţile române la frontiera de vest. Drogurile provin din Afganistan şi urmau să ajungă la consumatorii din Occident.

Niciodată poliţiştii şi procurorii români n-au văzut la un loc o asemenea cantitate de heroină. Vorbim de peste 330 de kilograme de droguri, cu o valoare de piaţă, en detalil, de aproximativ 40 de milioane de euro. Captura istorică a fost făcută marţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Stupefiantele se aflau în două TIR-uri, care transportau peleţi din rumeguş şi care au fost oprite concomitent, unul la punctul de trecere a frontierei din Satu Mare, iar al doilea la Bistriţa. Pentru că reţeaua de traficanţi era monitorizată de 4 ani, iar anchetatorii ştiau sigur că autovehiculele sunt blindate cu heroină, aceştia au luat decizia să taie maşinile cu fierăstraul electric pentru a găsi drogurile. Heroina era ambalată în pachete de 500 de grame fiecare, ascunse în rezervoare speciale din tablă, acoperite cu foaie de plumb, pentru a nu fi detectate.

Potrivit DIICOT, drogurile proveneau din Afganistan şi aveau ca destinaţie Olanda. De aici, parte din marfă urma să fie exportată în alte ţări europene.

Operaţiunea “Săgeata verde”

Gruparea de traficanţi era coordonată în România de cetăţeanul turc Yigit Hakan, patron al firmei Yigitler Trans Brezoi (Vâlcea), care era sprijinit de doi conaţionali, Sincar Husein şi Iokman Omer, şi de românii George Solomon Săman şi Liviu Constantin Bîngă, tot din Râmnicu Vâlcea.

Operaţiunea de anihilare a reţelei a avut numele de cod “Săgeata verde”, iar poliţiştii şi procurorii DIICOT au colaborat şi cu autorităţile din Turcia şi Ucraina.
Oamenii legii au stabilit că traficanţii aduceau drogurile sub paravanul firmei de transport Unitrafic SRL, cu sediul în Râmnicu Vâlcea.

„Prin intermediul firmei de transport, traficanţii au făcut, din 2011, mai multe transporturi, aceştia folosind o rută nouă, prin Caucaz, drogurile tranzitând, între altele, Turcia, Rusia şi Ucraina. La un transport, reprezentanţii firmei câştigau 1.000 de euro pentru fiecare kilogram de heroină”, au explicat procurorii.
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, proprietarul iniţial al firmei Unitrafic SRL a fost Sorin Diaconescu, din Râmnicu Vâlcea. Acesta a cesionat părţile sociale ale societăţii către Elena Georgiana Laza, care figurează, în prezent, ca asociat unic şi administrator.

În perioada septembrie 2009- noiembrie 2010, Unitrafic SRL a avut activitatea suspendată. Potrivit datelor depuse la Ministerul Finanţelor, de la realuarea activităţii, dată la care, de altfel, procurorii au început să monitorizeze firma de transport, Unitrafic SRL nu a înregistrat niciun fel de profit. De asemenea, în această perioadă, firma nu a avut angajaţi.

Cine sunt membrii reţelei

Toţi membrii grupării de traficanţi de droguri provin sau îşi desfăşoară activitatea în judeţul Vâlcea. George Solomon Săman şi Liviu Constantin Bîngă, ambii din Râmnicu Vâlcea, figurează ca asociaţi în mai multe firme de transport. Bîngă este administratorul societăţii Binliv Contrans Logistic SRL, iar Săman, administrator al Resident SRL şi Solo Transport SRL. În 2011, Bîngă a fost executat silit de BRD Finance IFN SA, pentru neplata unui credit.

Şi Yigit Hakan se ocupă de transporturi, fiind patron al firmei Yigitler Trans Brezoi (Vâlcea). Anul trecut, Hakan a fost amendat de Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier pentru mai multe nereguli, dar a contestat în instanţă sancţiunea. Tot în 2014, traficantul a fost amendat de CNADNR pentru neplata unei roviniete. Yigit Hakan a contestat în justiţie şi această sancţiune. Asta cu toate că traficantul câştigase de pe urma traficului cu heroină milioane de euro. 

Cum operau traficanţii

Captura droguri

Drogurile erau ascunse în rezervoarele suplimentare al tirurilor, după ce erau iniţial îmbibate cu piper şi ardei iute, pentru a nu putea fi detectate de câini. Într-un rezervor încăpeau, conform poliţiştilor, aproximativ 340 de pachete, care cântăreau în jur de 500 de grame fiecare.

”Ca mod de operare s-a reţinut că inculpaţii au efectuat transporturi de droguri pe mai multe rute, din Ucraina şi Turcia spre Europa de Vest, cu tranzitarea României, sub paravanul unor societăţi comerciale ce deţin autocamioane înmatriculate în România şi în care erau amenajate lăcaşuri speciale pentru disimularea drogurilor. Din probele administrate în cauză au rezultat date că inculpaţii au procurat cantitatea de aproximativ 333 kg heroină din Ucraina, pe care au disimulat-o în rezervoarele a două autotrenuri intenţionând să transporte drogurile spre Vestul Europei, cu tranzitarea României. Astfel, s-a stabilit că cele două autotrenuri în cauză au ieşit din România prin PTF Siret la data de 17.07.2015 cu destinaţia  Ucraina, conduse de către inculpaţii Săman George-Solomon, şi respectiv Sincar Huseyn (cetăţean turc)”, au precizat anchetatorii.

Filmul capturii

Anchetatorii i-au supravegheat pas cu pas pe suspecţi. Aşa au aflat că traficanţii pregătesc un transport important, care avea să le aducă milioane de euro. Pentru această operaţiune, Yigit Hakan şi George Solomon Săman au recrutat doi şoferi, care habar n-aveau ce urmau să transporte.

La indicaţiile traficanţilor, şoferii s-au deplasat în Ucraina de unde au preluat cele două autrenuri şi le-au condus până în ţară.

La 24 iulie 2015, unul dintre TIR-uri a intrat în România prin PTF Siret şi, ulterior, s-a deplasat până la PTF Petea, unde a fost capturat patru zile mai târziu.
Cel de-al doilea TIR a intrat în România pe 27 iulie 2015, tot prin PTF Siret. Ulterior, autotrenul s-a îndreptat către Bistriţa. Simultan cu capturarea drogurilor, procurorii au descins la Vâlcea, acasă la capii reţelei, de unde au ridicat două autoturisme de lux, mai multe telefoane mobile, calculatoare, laptop-uri precum şi suma de 136.000 de euro. Procurorii i-au reţinut pe Yigit Hakan, George Solomon Săman, Liviu-Constantin Bîngă şi  Sincar Huseyin, care vor fi prezentaţi joi Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă.

”În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada aprilie 2014 – iulie 2015, inculpaţii Yigit Hakan, Săman George-Solomon, Bîngă Liviu-Constantin şi Sincar Huseyin au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni privind traficul intern şi internaţional de droguri de mare risc (heroină)”, mai precizează procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite