EXCLUSIV „Cumetria“ dintre Sebastian Ghiţă şi şefii Poliţiei din Ploieşti, dată-n vileag de poliţiştii obişnuiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Ghita, plictisit in parlament FOTO Mediafax
Sebastian Ghita, plictisit in parlament FOTO Mediafax

Situaţia penală a lui Sebastian Ghiţă se complică pe zi ce trece. Mai mulţi agenţi şi ofiţeri de poliţie au dat la DNA declaraţii complete despre şefii lor care ar fi fost mână-n mână cu deputatul. Sebastian Ghiţă ar fi beneficiat de informaţii confidenţiale din anchetele penale, iar în schimb ar fi oferit protecţie politică.

Protejat de capii Poliţiei Prahova, care l-au scăpat chiar şi de un dosar penal, deputatul Sebastian Ghiţă a fost dat de gol de subalternii acestora. Mai mulţi poliţişti au fost audiaţi în ultima lună la DNA, pentru a da detalii despre modul în care Sebastian Ghiţă a scăpat de un dosar penal pentru conducere fără drept a unui autoturism pe drumurile publice, dar şi despre informaţiile confidenţiale din anchete, puse pe tavă deputatului de către capii poliţiei prahovene.

Detaliile apar în motivarea Curţii Supreme, din 17 mai, prin care a fost prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare al complicilor lui Ghiţă: procurorul Liviu Tudose, comisarul Constantin Ispas – fost şef al DGA Prahova şi chestorul Viorel Dosaru – fost şef al Poliţiei Prahova. Cei trei sunt în arest din 23 martie, în timp ce deputatul este cercetat în libertate pentru că Parlamentul nu a avizat cererea de reţinere şi arestare preventivă.

Scăpat de dosarul penal

Astfel, din documentele procurorilor reiese că, în iulie 2012, Sebastian Ghiţă a fost surprins de radar, în comuna Bărcăneşti (Prahova),  conducând cu 127 km/oră. Agenţii care l-au oprit pe Ghiţă au constatat că acesta conducea cu permisul suspendat, faptă care atrage deschiderea unui dosar penal.

Totul ar fi fost muşamalizat la intervenţia lui Viorel Dosaru, şeful Poliţiei Prahova la acea dată. În schimb, Dosaru ar fi fost susţinut de deputat în mediul politic pentru a promova în funcţie. Poliţiştii rutieri care au vrut să-i deschidă dosar penal lui Ghiţă au povestit la DNA cum ar fi intervenit Dosaru.

„La întrebarea organelor de urmărire penală de ce nu am întocmit procesul-verbal de constatare a contravenţiei pentru conducătorul auto Ghiţă Sebastian Aurelian care depăşise regimul legal de viteză pe sectorul de drum pe care a fost surprins de aparatul radar, arăt că nu am procedat în acest sens de teamă, având în vedere faptul că în această situaţie intervenise chiar inspectorul-şef Dosaru Viorel“, a spus, la DNA, agentul de circulaţie care l-a oprit pe deputat în trafic.

Mesajul şefului Poliţiei

Şi nu a fost singurul poliţist din echipajul rutier care a declarat cum au decurs lucrurile. „La scurt timp după ce am ajuns la sediul poliţiei, a intrat şi numitul Ghiţă Sebastian Aurelian – conducător auto al autoturismului oprit, pe care eu îl cunoşteam la acel moment. Ghiţă Sebastian ne-a spus că inspectorul-şef Dosaru Viorel ne roagă să-l lăsăm să plece“, a declarat agentul.

În timpul discuţiei cu Ghiţă, poliţistul a fost sunat de pe un număr pe care nu-l avea în agenda telefonică. „Am răspuns şi am constatat că cel care mă suna era Dosaru Viorel, care mi-a spus, din câte reţin, că ne cunoaştem de mult timp şi că el aici are nevoie de oameni de încredere, eu percepându-l ca fiind foarte supărat. Inspectorul-şef mi-a mai precizat că are pe cineva care trebuie să vină la poliţia judeţeană şi se grăbeşte, însă nu-mi amintesc dacă mi-a spus în mod explicit sau doar eu am dedus că se referă la Ghiţă Sebastian. La acel moment nu mai oprisem nici un al autoturism în trafic“,a precizat poliţistul.

În final, Sebastian Ghiţă a scăpat fără niciun avertisment, deşi fusese filmat pe aparatul radar. A doua zi, toţi membrii echipajului de poliţie au fost chemaţi la şeful Poliţiei Prahova în birou. „Dacă am fi procedat în sens contrar, mai mult ca sigur ar fi existat repercusiuni. O dovadă în acest sens este şi împrejurarea că, deşi îi dădusem drumul conducătorului auto fără a-l sancţiona, totuşi a doua zi am fost convocaţi de către inspectorul-şef Dosaru Viorel în biroul acestuia“, a povestit poliţistul. În „şedinţa de comandă“, agenţii ar fi fost muştruluiţi de chestor.

Saghel, avertizat de Ghiţă că e anchetat

Procurorii au adus şi alte dovezi că Sebastian Ghiţă controla şi, în acelaşi timp, era protejat de poliţia şi justiţia prahovene. O înregistrare în care comisarul-şef de la BCCO, Emanuel Saghel, povesteşte despre relaţia sa cu deputatul Sebastian Ghiţă, este cea mai recentă probă a DNA în dosarul parlamentarului.

Potrivit interceptării, Saghel îi povesteşte unui amic că Ghiţă l-ar fi informat din surse confidenţiale că este vizat de o anchetă. „Eu am vorbit cu Ghiţă. Cu Sebi! De ce am vorbit cu Ghiţă, cu Sebi!? El a venit la mine şi mi-a zis: «Bă, prietene! Uite, care-i treaba, din sursele mele, care sunt foarte demne de încredere, tu ai un dosar aici la Curte», a zis că i-a spus Tudose personal şi o lucrare mare la «Doi ş-un sfert» la Bucureşti şi  a zis: «Sfatul meu este să faci aşa, aşa, aşa, cutare şi …neinteligibil…», şi i-am zis: «Bă, dacă s-a întâmplat treaba asta…»“, spunea ofiţerul BCCO.

Acces la informaţii confidenţiale

Discuţia a avut loc în ianuarie sau februarie 2012, în incinta IPJ Prahova. În august 2015, Saghel a fost reţinut şi pus sub acuzare într-un dosar de corupţie, alături de doi ofiţeri superiori de poliţie: Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova  şi Adrian Rădulescu, fostul adjunct al IJP Prahova. În dosarul lui Ghiţă, Saghel are calitatea de martor-denunţător.

Procurorii DNA folosesc această înregistrare, pentru a arăta că Ghiţă ar fi avut acces la informaţii confidenţiale din anchetele secrete prin intermediul procurorului Liviu Tudose, fostul şef al Parchetului Curţii de Apel Ploieşti.

Sprijin pentru preşedintele CJ Prahova

În cel de-al patrulea dosar deschis pe numele său de procurorii DNA, Sebastian Ghiţă este acuzat de dare de mită, şantaj, două infracţiuni de folosire, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, cumpărare de influenţă şi conducere fără permis. În acest dosar, Ghiţă a fost plasat sub control judiciar pe cauţiune.

Acuzaţiile de scurgere de informaţii care îl vizează pe deputat pornesc de la un dosar instrumentat de Parchetul Curţii de Apel (PCA) Ploieşti în care era cercetat un apropiat al acestuia - preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma.

Potrivit DNA, Liviu Tudose, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, şi Viorel Dosaru, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova şi fost subsecretar în MAI, puşi sub inculpare în acelaşi caz, sunt cei de care s-ar fi folosit Ghiţă să obţină informaţiile din dosar.

Pentru sprijinul său, Sebastian Ghiţă i-a promis procurorului Tudose promovarea într-una dintre structurile subordonate Guvernului. În ianuarie 2014, Liviu Tudose ar fi avut o întâlnire în acest sens, la Palatul Victoria, cu premierul Victor Ponta.

De unde a pornit totul

Procurorii din Ploieşti anchetau, în acel moment, un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani, cercetările vizând mai multe persoane, dar şi zeci de firme. De altfel, procurorii au dispus, în cursul anului 2014, trimiterea în judecată a respectivului dosar, fiind deferiţi justiţiei mai mulţi inculpaţi, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, omul de afaceri Răzvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al familiei Cosma, dar şi oameni de afaceri ale căror firme au avut contracte cu autorităţile locale din Prahova.

Ghiţă ar fi fost nemulţumit de măsurile asigurătorii dispuse de procurori asupra firmelor implicate în lanţul infracţional, el arătând că acest lucru afectează derularea lucrărilor firmelor de construcţii. În contextul în care ancheta avansa şi era previzibil că cercetările vor ajunge la preşedintele CJ Prahova, Ghiţă, care este un apropiat al familiei Cosma, ar fi intervenit pe lângă procurorul Liviu Tudose, aşezându-se în genunchi în faţa acestuia şi cerându-i să îl salveze pe „Moş“.

De asemenea, tot în legătură cu acel dosar, în perioada iunie-septembrie 2013, şeful IJP Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, i-a dat lui Sebastian Ghiţă mai multe informaţii ce nu erau destinate publicităţii. De aceeaşi faptă este acuzat şi Aurelian Mihăilă, procurorul general adjunct al PCA Ploieşti. ;
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite