Dragnea: „Direcţiile deconcentrate, cea mai mare parte dintre ele, vor trece la autorităţile locale “

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vicepremierul Liviu Dragnea
Vicepremierul Liviu Dragnea

Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că cele mai multe dintre direcţiile deconcentrate ale ministerelor vor trece din subordinea prefecturilor la consiliile judeţene şi că Guvernul vrea să elimine posibilitatea pe care o au prefecţii de a suspenda actele administrative ale autorităţilor locale.

„Direcţiile deconcentrate ale ministerelor din judeţe, cea mai mare parte dintre ele, vor trece sub autoritatea autorităţilor locale, pentru că aşa este firesc, aşa e în toate ţările civilizate“, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea vineri, la Ploieşti, unde a participat la semnarea contractului de finanţare pentru un proiect privind construirea unui pasaj rutier.

Ulterior, într-o conferinţă de presă, Dragnea a spus că direcţiile deconcentrate ar urma să treacă în subordinea consiliilor judeţene.

Întrebat care ar mai fi rolul prefecturilor sau dacă instituţiile prefecţilor ar urma să fie desfiinţate, vicepremierul a spus că rolul prefectului ar trebui să se concentreze pe coordonarea "mult mai fermă" a acţiunilor în perioadele de calamităţi, pe verificarea modului de aplicare a programului de guvernare şi că Guvernul ia în calcul posibilitatea ca prefecţii să primească competenţe în ceea ce priveşte controalele la nivel local.

„Ne gândim serios dacă (prefecţii - n.r.) să primească ceva competenţe din punct de vedere al controlului, pentru că o parte însemnată din instituţiile judeţene de control nu vor trece la autorităţile locale şi atunci cred că est firesc ca la nivel judeţean cel care să le coordoneze să fie prefectul“, a spus Liviu Dragnea.

Totodată, vicepremierul a precizat că Guvernul vrea ca prefecţii să nu mai aibă ca atribuţii posibilitatea de a suspenda acte ale autorităţilor locale şi că acest drept ar trebui să-l aibă numai instanţele de judecată.

„Vă pot spune cu certitudine că nu mai dorim ca prefecţii să aibă la îndemână un instrument îngrozitor şi incorect şi anume posibilitatea ca atunci când atacă un act administrativ al unei autorităţi locale acel act să se suspende de drept. Numai o instanţă judecătorească trebuie să aibă această competenţă, deci practic nu este posibil ca un funcţionar public, chiar dacă este înalt funcţionar public, să poată, printr-o decizie a lui, să suspende o decizie a unei autorităţi locale. Pentru asta este nevoie de modificarea Constituţiei şi în procesul de modificare a Constituţiei avem şi astfel de obiectiv“, a spus Liviu Dragnea.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite