Două tone de droguri au fost capturate în 2017. Traficanţii apelează tot mai des la plata cu Bitcoin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii au o creştere semnificativă a numărului culturilor 'indoor' de canabis
Procurorii au o creştere semnificativă a numărului culturilor 'indoor' de canabis

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a capturat peste 2.000 de kilograme de droguri în anul 2017, cel mai traficat drog fiind canabisul, adus pe cale rutieră în special din Spania şi Olanda, iar traficanţii folosesc tot mai des tranzacţii realizate pe Darknet cu plata prin Bitcoin.

Potrivit raportului de activitate al DIICOT, în cursul anului 2017 cantitatea totală de droguri indisponibilizate în vederea confiscării în cursul anului 2017 a fost de 2.033,77 kilograme, din care 15,34 kilograme droguri de mare risc (la care se adaugă 28.758 comprimate şi 1,1 litri conţinând droguri de acelaşi gen) şi 2.018,43 kilograme droguri de risc (la care se adaugă 15.782 comprimate şi 1,5 litri conţinând droguri de acelaşi gen).

Cantitatea de droguri capturată în anul 2017 este la mai puţin de jumătate faţă de anul precedent, această scădere fiind generată, în principal, de împrejurarea că, pe parcursul anului 2016, s-a reuşit confiscarea a 2,5 tone de cocaină, droguri care tranzitau teritoriul României cu destinaţia Olanda.

În cursul anului 2017, procurorii au soluţionat 4.064 dosare având ca obiect traficul şi consumul de droguri, fiind trimise în judecată 1.757 de persoane, arată Agerpres.

La fel ca şi în anii precedenţi, în 2017 s-a păstrat trendul ascendent al traficului intern şi consumului de canabis, precum şi a infracţiunilor privind efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (cunoscute generic sub denumirea de "etnobotanice" sau "droguri legale").

"Din activitatea de urmărire penală desfăşurată pe acest segment de criminalitate a rezultat că cel mai traficat drog de risc a rămas canabisul. Modalităţile de comitere a infracţiunilor care privesc acest drog au presupus uneori surse transfrontaliere (canabis provenit, preponderent, din Spania şi Olanda, introdus în România pe cale rutieră), însă am asistat la o creştere semnificativă a culturilor 'indoor' şi 'outdoor'. Dintre culturile 'outdoor' cea mai reprezentativă captură a fost realizată de către Serviciul Teritorial Timişoara de pe un teren situat la limita judeţelor Timiş şi Caraş-Severin, de unde au fost recoltate aproximativ 2,1 tone de plante de canabis, din care au rămas circa 650 kg masă vegetală după uscare şi selectare", se arată în raportul de activitate al DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite