UPDATE Dosarul „ICA”. Magistraţii au stabilit un nou termen în acest caz: 7 iulie. Dan Voiculescu: „E foarte bine aşa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare Foto Marian Iliescu
Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la cinci ani de închisoare Foto Marian Iliescu

Magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, care fac parte din noul complet care judecă dosarul „ICA”, au acordat un nou termen în acest caz: 7 iulie. La termenul de astăzi, avocaţii au făcut cereri de amânare, dar şi de recuzare a completului, însă magistraţii le-au respins pe toate. Săptămâna viitoare vor fi audiaţi inculpaţii care vor să dea declaraţii, iar avocaţii sunt aşteptaţi să pună concluziile.

UPDATE Unul dintre avocaţii apărării a declarat că acest caz nu este o urgenţă şi că poate fi amânat până la sfârşitul vacanţei judecătoreşti, însă magistratul a respins această variantă.

La ieşirea din sediul Curţii de Apel, Dan Voiculescu a declarat: E bine, e foarte bine aşa. Noii judecători sunt buni”.

Mai mult, el a precizat că la următorul termen fiicele sale nu vor veni, ci vor fi reprezentate de avocaţi.

Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Dan Voiculescu, a declarat că, în cazul în care la următorul termen vor fi audiaţi inculpaţii, clientul său va da declaraţii.

UPDATE Magistraţii au stabilit un nou termen, respectiv 7 iulie, când vor fi audiaţi inculpaţii care vor să dea declaraţii, iar avocaţii vor pune concluziile. 

UPDATE Magistraţii au decis ca la termenul viitor să fie audiate fiicele lui Dan Voiculescu, Camelia şi Mirela.

UPDATE O nouă cerere de recuzare a fost formulată de un avocat al apărării pe motiv ca instanţa a extins sechestrul pentru că „a luat de bun ce a spus DNA în rechizitoriu”, invocând imparţialitatea pentru că deja şi-au spus punctul de vedere privind prejudiciul în cauză. Această cerere este susţinută de mai mulţi avocaţi.

De asemenea, un al avocat a precizat că este încălcată prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la apărare pentru că nu a fost pusă în discuţie instituirea sechestrului.

Magistraţii au decis să respingă cererea de recuzare.

UPDATE Instanţa a respins excepţia de trimitere a dosarului la judecătorul de cameră preliminară.

De asemenea, magistraţii au respins şi excepţia privind anularea hot de guvern prin care a fost privatizat a Institutului de Cercetări Alimentare.

Mai mult, judecătorii au stabilit să pună sechestru asigurător pe terenul din strada Gârlei din Sectorul 1, deţinut de Voiculescu, precum şi pe 5.634 de acţiuni la Grivco şi una dintre societăţile lui Voiculescu, în valoare de 2.355.300 de lei.

De asemenea, Curtea a stabilit să pună sub sechestru 9.974.861 de acţiuni la Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii în valoare de 2.984.538,3 de lei, donate de către Voiculescu către fiica sa, Camelia.

Mai mult, s-a dispus punerea sub sechestru a 9.947 de acţiuni la Institutul de Cercetări Aplicative în valoare de aproape 3 milioane de lei din capitalul social al acestei societăţi, donate de Voiculescu Mirelei Voiculescu.

UPDATE Judecătorii au anunţat că nu vor mai lua în discuţie cele trei excepţii formulate de avocaţi ai apărării, deoarece ele au fost deja discutate.

Avocaţii au cerut amânarea cauzei până când la dosar se va depune hotărârea colegiului de conducere privind modul în care a fost repartizat dosarul la acest complet de judecată. Instanţa însă a respins această solicitare arătând că apărătorii se pot adresa biroului de presă pentru lămuriri.

Unul dintre avocaţii apărării a cerut recuzarea completului de judecată, invocând modul în care judecătorii au soluţionat cererea înaintată de un alt apărător privind modul în care a fost desemnat completul. 

UPDATE Magistraţii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru nu au terminat de judecat dosarele pe care le aveau astăzi pe rol, astfel că dosarul lui Voiculescu va începe mai târziu, nefiind anunţată încă o oră.

UPDATE Procesul lui Dan Voiculescu va fi reluat la 12:30. 

La sosirea la Curtea de Apel, Dan Voiculescu a declarat că are încredere în judecători: „Am citit CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e specializată în spălarea banilor, adică exact infracţiunea de care sunt acuzat. Am încredere în competenţa sa”. 

UPDATE Dan Voiculescu a declarat, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, că vrea o judecare corectă a acestui dosar şi că vrea „să se termine mai repede”.

„Să se judece repede, dar nu pentru că vrea doamna Kovesi. Ce spune doamna Kovesi e incorect. Doamna Kovesi a făcut o greşeală ca procuror, iar acum CSM-ul se va pronunţa dacă doamna procuror va fi dată afară sau va fi sancţionată. Ea a pus presiune pe actualul complet să se grăbească”, s-a adresat Voiculescu jurnaliştilor. 

Noii judecători care judecă dosarul ICA începând de la 1 iulie sunt Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea. Aceştia iau locul judecătorilor Stan Mustaţă, arestat pentru fapte de corupţie, şi Florică Duţă, care a cerut brusc pensionarea, imediat după ce partenerul său a fost arestat.

Noii membri ai completului au promovat de curând de la Tribunalul Bucureşti la Curtea de Apel din Capitală. Bogdan şi Mihalcea sunt văzuţi între colegi ca fiind duri şi corecţi.

Camelia Bogdan a judecat, printre altele, dosarul de favorizare a lui Nicolae Popa, în care a fost condamnat Sorin Ovidiu Vîntu, iar Mihai Alexandru Mihalcea a respins o cerere de eliberare condiţionată a aceluiaşi om de afaceri.

Completul vechi: Unul aresta, altul obosit

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţie, prin pensionare, a judecătorului Florică Duţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, după ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii au luat act, în 18 iunie, de cererea magistratului. Judecătorul Florică Duţă făcea parte, alături de Stan Mustaţă, din completul de la Curtea de Apel Bucureşti care a primit spre soluţionare dosarul în care Dan Voiculescu şi alţi 12 inculpaţi din dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare au contestat condamnările primite la Tribunalul Bucureşti.
Judecătorul Stan Mustaţă a fost arestat în 30 aprilie şi ulterior trimis în judecată, pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Dosarul judecat de magistraţii Stan Mustaţă şi Florică Duţă a fost amânat de mai multe ori în cursul acestui an, tergiversările venind din partea avocaţilor, dar chiar şi a judecătorului Duţă, care a ridicat excepţii, preluate apoi de avocaţii inculpaţilor.

Se aşteapă decizia definitivă

În 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop au fost condamnaţi la şase ani de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene. Sentinţa a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar. ;

Dosarul Voiculescu-ICA

Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimişi în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008. Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu. Prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Cine sunt cei doi magistraţi

Camelia Bogdan a devenit cunoscută după ce a fost reclamată de Sorin Ovidiu Vîntu pe motiv că judeca „prea repede” dosarul în care omul de afaceri era acuzat pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Magistratul a fost atunci schimbat din acest dosar, însă judecătoarea care a luat acea decizie, Elena Burlan, a fost cercetată de Consiliul Superior al Magistraturii pentru gravă neglijenţă, deoarece nu avea motive să o schimbe pe Camelia Bogdan. De asemenea, judecătoarea Bogdan este cea care a dispus condamnarea omul de afaceri Ştefan Rizea la 12 ani de închisoare. Numele lui Mihai Alexandru Mihalcea se leagă tot de un dosar în care era cercetat Vîntu. În perioada în care magistratul lucra la Judecătoria Sectorului 4, a refuzat să-l elibereze condiţionat pe Sorin Ovidiu Vîntu pe motiv că acesta „nu a făcut eforturi deosebite pe calea reeducării sale” şi „nici nu a încercat să se remarce într-un mod deosebit”.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Judecătorii lui Voiculescu fug de sentinţă ca dracul de tămâie

Magistraţii refuză să mai judece dosarul privatizării Institutului pentru Cercetări Alimentare, în care omul de afaceri Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Judecătorul Florică Duţă a anunţat ieri că se pensionează şi nu mai vrea să judece nici măcar pe cererile făcute de avocaţi.

Site-ul adevarul.ro, invadat de o mică armată în slujba lui Dan Voiculescu

Mai mulţi internauţi abonaţi la site-ul adevarul.ro par a avea o pasiune comună: viaţa şi activitatea lui Dan Voiculescu. Aceştia nu citesc nimic altceva decât articolele care au legătură cu preşedintele fondator al Partidului Conservator, arată o analiză a activităţii publice a acestora pe site-ul adevărul.ro

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite