UPDATE Dosar penal în cazul pacientei care a murit după ce i s-a făcut o transfuzie greşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un dosar penal a fost deschis joi, 14 iulie, în cazul femeii în vârstă de 68 de ani care a murit în luna iunie în urma unei transfuzii care a avut loc la Spitalul de Arşi din Capitală.

UPDATE Inspecţia sanitară a dispus suspendarea activităţii în secţia ATI a Spitalului de Arşi

În urma controlului efecutat joi, Inspecţia Sanitară a decis interzicerea serviciilor de asistenţă medicală care implică utilizarea secţiei ATI la Spitalul de Arşi.

În acest moment, sunt doi pacienţi pe secţia ATI. După transferarea acestora, activitatea secţiei se suspendă complet până la remedierea deficienţelor. Între timp, spitalul nu poate primi noi cazuri care ar necesita activitatea secţiei ATI, informează Ministerul Sănătăţii.

Măsuri pe care trebuie să le ia spitalul: igienizare totală a secţiei ATI, montarea de plase la geamuri acolo unde este nevoie şi remedierea instalaţiei de climatizare.

Inspectorii au dispus amenzi contravenţionale în sumă de 6.000 de lei.

Surse judiciare au precizat că anchetatorii urmează să stabilească condiţiile şi cauzele producerii decesului.

„În prezent se efectuează activităţi de cercetare pentru stabilirea datelor concrete privind transfuzia. S-a dispus ridicarea documentelor medicale necesare în cauză. Urmează să fie audiat personalul medical şi auxiliar implicat în acest caz”, au precizat sursele citate.

Femeia a fost internată la Spitalul de Arsuri din Capitală pe 13 iunie, după ce a fost muşcată de câine. 

Aceasta a intrat în şoc hemoragic, astfel că a avut nevoie de transfuzie de sânge. Femeia avea grupa de sânge B3, însă i s-ar fi adminstrat sânge pentru grupa A2, intrând în şoc, asemănător celui de septicemie. 

Medicii au determinat imediat sursa problemei, dar nu s-a mai putut face nimic.

Pe de altă parte, însă, Adrian Stănculea, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arşi, a precizat că, din punctul său de vedere, în calitate de medic, decesul femeii nu a fost cauzat de transfuzie, ci de leziunile suferite anterior. 

„Este vorba de o pacientă care a venit în Urgenţă în garda dinspre 13 spre 14 iunie. O leziune extrem de severă: muşcată de câine la nivelul antebraţului, cu ambele oase rupte, mâna atârna într-un lambou de carne. A fost internată, s-a intervenit de urgenţă în sală, s-a reintervenit pentru hemostază. Pacientă cu şoc hemoragic şi stare generală destul de gravă. A fost nevoie de administrarea unor produşi de sânge, în speţă masă eritrocitară. Atunci, în noaptea aceea, s-au întâmplat nişte vicii de procedură şi pacienta a primit un grup de sânge pe care nu trebuia să îl primească. Evenimentul a fost descoperit, s-au luat toate măsurile necesare. Pacienta a mai fost la noi în spital şapte zile, i s-au făcut şedinţe de dializă. A decedat, cam la şapte zile distanţă, dar, după părerea mea de medic, nu legat de accidentul transfuzional - după cum a apărut pe la dumneavoastră că a fost ucisă dintr-un accident transfuzional. Sigur că da, la starea ei generală gravă, un accident transfuzional, a cărui unică manifestare a fost insuficienţa renală acută, nu i-a fost benefic, dar nu asta a fost cauza decesului”, a declarat medicul.

Acesta a mai adăugat că acest caz a fost raportat la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Centrul de Transfuzii, conform legislaţiei, iar comisiile de disciplină încă îşi desfăşoară activitatea. Stănculea a precizat că raportarea la DSP a avut loc după vacanţa de Rusalii, adică la aproximativ o săptămână după deces, dar a subliniat că această raportare s-a făcut la decizia spitalului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite