DNA a deschis dosar pentru Arena Naţională. Se fac cercetări pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au început urmărire penală in rem pentru abuz în serviciu privind construcţia Arenei Naţionale din Capitală.

DNA a anunţat, joi, că pe 18 ianuarie 2016, procurorii s-au sesizat din oficiu şi au început urmărirea penală in rem (faţă de faptă) cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Concret, procurorii precizează că la începutul lunii noiembrie a anului 2015, Primăria Bucureşti a decis închiderea Arenei Naţionale din cauza membranei acoperişului ce ar fi fabricat dintr-un material neomologat în România. 

Din acest motiv, nu s-a emis aviz din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.).

„Din datele existente, rezultă că proiectul prevedea edificarea unui acoperiş de tablă, fix, pentru care exista aviz I.S.U. Ulterior, proiectul a fost modificat, fără a se cunoaşte motivele care au stat la baza deciziei, prevăzându-se construcţia unui acoperiş retractabil, din alt material, aspect care impunea obţinerea unui nou aviz I.S.U.”, arată DNA.

La încheierea lucrărilor, deşi se ştia că nu este posibilă obţinerea avizului, s-a efectuat plata către constructor. 

Construirea stadionului a costat 234 milioane euro, din care acoperişul a costat 84 milioane de lei.

Două autorizaţii de la Onţanu

Jurnalistul Cătălin Tolontan a publicat pe site-ul său, pe 27 ianuarie, că primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, a semnat două autorizaţii diferite de construire pentru stadionul Arena Naţională, documentele având aceeaşi dată şi acelaşi număr de înregistrate.

Potrivit anchetei jurnalistice, una dintre autorizaţii arată că stadionul va avea 55.000 de locuri, dintre care „22.000 de locuri la tribuna I vor fi acoperite”, însă informaţia din urmă apare într-o singură autorizaţie, nu şi în cea de-a doua.

Contactat de jurnaliştii GSP, primarul Onţanu a precizat că nu crede că a emis două autorizaţii de construire, ambele datate cu aceeaşi zi. Pe de altă parte, arhitecta şefă a Primăriei Sectorului 2, Alina Bratu, precizează într-un final că ea nu lucra la primărie în 2008, însă colegii săi i-au spus că „ autorizaţia s-a modificat pentru nişte erori materiale. Chiar Primăria Capitalei ne-a solicitat modificarea autorizaţiei pentru nişte erori materiale”.

 

Reacţia Primăriei Capitalei

 

Ca urmare a articolului publicat pe site-ul tolo.ro, primarul Capitalei, Răzvan Sava, a publicat un mesaj pe Facebook în care preciza că informaţiile prezentate de jurnalist sunt adevărate.

„Confirm ancheta domnului Tolontan: am găsit în dosarele primăriei Capitalei două autorizaţii emise de Primăria sector 2, cu acelaşi număr şi aceeaşi dată, dar cu conţinut diferit. Primăria Capitalei va continua demersurile pentru autorizarea stadionului. Într-adevăr, dacă stadionul se construia cu respectarea tuturor legilor în vigoare, azi nu ajungeam în această situaţie. Bucureştenii pot vedea acum ce a însemnat fosta administraţie Oprescu. Gunoiul a fost ascuns sub preş ani de zile, cetăţenii au fost păcăliţi şi foarte mulţi bani au fost cheltuiţi iresponsabil”, a spus Sava.

image
image

Arena Naţională, fără aviz ISU

Pe 15 ianuarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti - Ilfov a decis că nu va emite autorizaţia de securitate la incendiu pentru Arena Naţională Bucureşti. Decizia a fost luată după ce inspectorii au analizat documentaţia depusă de constructorul stadionului, actualizată cu modificările făcute în ultimii ani.

„ISU Bucureşti-Ilfov a analizat documentaţia depusă de constructorul stadionului Naţional Arena, actualizată cu modificările efectuate în ultimii ani. În acest dosar nu a fost prezentat un certificat de performanţă sau agrement tehnic european privind performanţa la foc a copertinelor. Prin urmare, ISU Bucureşti-Ilfov nu va emite autorizaţia de securitate la incendiu până la remedierea acestei situaţii”, potrivit unul anunţ făcut de ISU Bucureşti - Ilfov.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite