Dosarul ANRP 4. Ioan Oltean, acuzat că a luat şpagă în biserică suma de 600.000 de euro. Deputatul Teodorescu, pus şi el sub acuzare. Fosta şefă ANRP, reţinută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Ioan Oltean a fost ridicat de pe aeroportul Otopeni şi dus la DNA pentru a fi audiat într-un nou dosar ANRP. El este acuzat că ar fi primit o şpagă de 600.000 de euro în biserică de la omul de afaceri Mihai Rotaru. Acesta din urmă ar fi primit în schimbul banilor peste 100 de milioane de lei despăgubiri pentru un teren din Piteşti. În acest dosar a fost pus sub acuzare şi deputatul PNL Cătălin Teodorescu.

UPDATE 20.55 Fostul preşedinte al ANRP Crinuţa Dumitrean a fost reţinută de procurorii DNA, care au chemat la sediu o ambulanţă în caz că femeii i se face rău, întrucât este însărcinată, ceea ce nu s-a întâmplat, au declarat pentru Mediafax surse judiciare.

Crinuţa Dumitrean este cercetată în dosarul privind acordarea unei despăgubiri de peste 100 de milioane de lei acţionarului Universitatea Craiova Mihai Rotaru pentru un teren supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei. Dumitrean a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor la vremea respectivă.

Ea îşi va petrece noaptea în arest, urmând ca vineri procurorii să ceară instanţei supreme arestarea sa preventivă. La sediul DNA a fost chemată preventiv o ambulanţă în caz că fostei şefe a ANRP i se face rău, ea fiind însărcinată. Ea nu a avut însă nevoie de îngrijiri medicale, au precizat pentru Mediafax surse judiciare.

Update Procurorii DNA au anunţat oficial că au reţinut cinci persoane în acest caz: Sergiu Diacomatu-vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru- membri în aceeaşi Comsie, afaceristul Mihai Rotaru şi Sergiu Negurici- evaluator ANEVAR.

Cei cinci vor fi prezentaţi, la data de 27 noiembrie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Afaceristul, reţinut

Omul de afaceri Mihai Rotaru, acuzat că i-ar fi dat mită 600.000 de euro deputatului Ioan Oltean, pentru a interveni la fostul preşedinte ANRP Crinuţa Dumitrean, a fost reţinut de procurorii DNA, au declarat  surse judiciare.Rotaru a fost reţinut, după ce a fost audiat timp de peste cinci ore la DNA, unde a fost adus cu mandat.

Oltean neagă acuzaţiile

Deputatul PNL Ioan Oltean a spus, joi, la plecarea de la DNA, că nu ştie unde se află biserica în care este suspectat că ar fi primit mită 600.000 de euro de la omul de afaceri Mihai Rotaru, pentru a interveni să fie aprobată în comisia ANRP cererea acestuia de acordare a unei despăgubiri.Deputatul PNL Ioan Oltean a fost audiat la DNA timp de aproximativ trei ore.

La ieşirea din sediul DNA, în jurul orei 18.15, deputatul PNL nu a făcut declaraţii, spunând doar că nu ştie unde este biserica din Chitila unde ar fi primit mita de la omul de afaceri.

Primele reţineri

Fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Sergiu Diacomatu a fost reţinut joi alături de alte trei persoane, membri ai Comisiei ANRP şi un evaluator, în acest dosar.

Alături de Sergiu Diacomatu, au fost reţinuţi şi membrii Comisiei ANRP, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, dar şi evaluatorul — Sergiu Negurici.

Acuzaţiile oficiale

Procurorii DNA au anunţat şi care sunt acuzaţile care se aduc în acest dosar.

Astfel, Florin Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), este acuzat de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Ioan Oltean, deputat în Parlamentul României la data faptelor şi în prezent, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi trafic de influenţă.

Despăgubiri de 108 milioane de lei

Potrivit procurorilor, „la data de 17 iunie 2010, Teodorescu prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, şi totodată a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani”, susţin anchetatorii.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011. Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces in instanţă.

Procurorii DNA susţin că din probele administrate în cauză a rezultat că „deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP, şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.”, arată DNA.

Ridicat de la aeroport

Deputatul PNL Ioan Oltean a fost ridicat de procurorii DNA de pe aeroport şi dus la audieri, în dosarul în care este audiat şi Mihai Rotaru, pentru o despăgubire de aproape 109 milioane de lei care i-a fost acordată de comisia ANRP, au declarat surse judiciare. Ioan Oltean se întorcea de la Bistriţa când a fost ridicat de procurori.Sursele citate au explicat că parlamentarul este cercetat pentru posibile fapte de trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu.

În cazul în care vor dori să-l reţină şi să-l aresteze pe Ioan Oltean, procurorii anticorupţie vor fi nevoiţi să ceară Parlamentului aviz pentru ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului. Aceeaşi procedură va trebui urmată şi în cazul deputatului Cătălin Teodorescu dacă anchetatorii vor să continue cercetările cu acesta după gratii.

Şase mandate de deputat

Ioan Oltean este la al şaselea mandat de deputat. Parlamentarul este căsătorit şi are un copil. Apogeul puterii sale politice a fost în perioada mai 2011- iunie 2012, când a ocupat funţia de  Secretar General al PDL- partid aflat la guvernare. În   present este Vicepreşedinte al PNL (a ocupat anterior aceeaşi funcţie şi în PDL). În perioada 1996 - 1997 a ocupat funcţia de Ministru al Apelor Pădurilor şi Protecţiei Mediului.

Teodorescu, pus sub acuzare

Deputatul PNL, Cătălin Teodorescu, a plecat de la sediul DNA după ce a fost informat că a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. Este a doua acuzaţie de acest gen adusă parlamentarului PNL.

Potrivit unor surse judiciare, suma ce i-a fost dată omului de afaceri Rotaru Mihai de către Comisia ANRP condusă de Crinuţa Dumitrean este de 108.932.000 de lei pentru un teren din Piteşti.

„Rotaru a cumpărat drepturi litigoase de la o persoană care se judeca cu Primăria Piteşti de opt ani şi nu a reuşit să fie despăgubită. După ce a vândut drepturile litigioase lui Rotaru, acesta a primit suma menţionată de la ANRP în numai şase luni”, arată aceleaşi surse.

Astfel, deputatul Cătălin Teodorescu şi Mihai Rotaru, principalul acţionar de la CS Universitatea Craiova, au fost aduşi, joi, cu mandat la DNA pentru a fi audiaţi în acest dosar.

Pe cine mai vizează ancheta

În aceeaşi cauză sunt vizaţi şi membri din comisia de la ANPR care a aprobat solicitarea de despăgubire a lui Mihai Rotaru, printre aceştia fiind Crinuţa Dumitrean, Remus Baciu, Sergiu Diacomatu şi Marko Attila, au precizat sursele citate.

Cine este Mihai Rotaru

Controversatul om de afaceri Mihai Rotaru este naşul de cununie al lui Andrei Hrebenciuc. De altfel, Rotaru l-ar fi ajutat pe Hrebenciuc junior, în 2013, să intre în consiliul de administraţie al SIF Moldova. Rotaru este finanţator al echipei CSU Craiova, fiind un apropiat al primarului Lia Olguţa Vasilescu, dar şi al lui Valeriu Zgonea.

Rotaru este cunoscut pe piaţa drepturilor litigioase. Acesta ar fi plătit pentru drepturile litigioase circa 3 milioane lei, iar valoarea bunurilor obţinute s-a ridicat 35 milioane lei. Rotaru ar fi cumpărat, printre altele, drepturile litigioase ale Camerei de Comerţ şi Industrie Argeş.

...................................................

Audierile de astăzi au legătură şi cu Crinuţa Dumitrean, cea care  a condus ANRP doi ani, din octombrie 2009 până-n octombrie 2011. Dumitrean fost promovată de PDL Bistriţa-Năsăud, condus de Ioan Oltean, pentru şefia ANRP. 

Presa locală scrie că înainte de a face carieră în administraţia publică de vârf, Crinuţa Dumitrean a câştigat concursul Miss Bistriţa.  

“Crinuţa Dumitrean era susţinută în poziţie de Ioan Oltean”

Cătălin Teodorescu, anchetat de DNA şi în dosarul în care este vizată şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, a declarat, anul trecut, procurorilor din acest caz mai multe amănunte despre pe Ioan Oltean. Deputatul le-a mărturisit procurorilor faptul că Oltean era cel care o susţinea în poziţie pe Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP.

“Ea (Crinuţa Dumitrean- n.r.) avea o relaţie vădit apropiată cu doamna Bica. Această concluzie fiind lesne de conturat datorită faptului că înaintea celor mai multe şedinţe aveau discuţii în biroul de la ANRP. Nu am participat la aceste discuţii, dar faptul că, în cadrul comisiei aveau o poziţie comună mă duce cu gândul că discuţiile purtate se refereau la abordarea unitară a dosarelor. Este ştiut faptul că Crinuţa Dumitrean era susţinută în poziţie de Ioan Oltean , acesta venind periodic la sediul Autorităţii, ocazii cu care purta discuţii uneori îndelungate , în biroul doamnei Dumitrean, cu aceasta. Pe parcursul discuţiilor, doamna preşedinte nu putea fi deranjată , nici măcar la telefon, nici dacă era o urgenţă în cadrul instituţiei. (..) I-am cerut doamnei Dumitrean o discuţie , spunându-i că eu şi ea suntem răspunzători şi atunci mi-a replicat că nu suntem acolo de capul nostru , că am fost numiţi şi susţinuţi politic şi mi-a sugerat , pentru a fi bine, să avem o poziţie unitară , ceea ce sigur nu avea cum să facă să nu te gândeşti la un vot unitar. Am considerat că este o modalitate de presiune, ea prevalându-se de relaţia strânsă pe care o avea cu Ioan Oltean. Era clar pentru mine că , dacă voi mai avea atitudini contrare, va apela la Ioan Oltean pentru a mă schimba din funcţia de vicepreşedinte ANRP şi pentru a-mi periclita situaţia politică“, se arată în declaraţia dată de Cătălin Teodorescu la DNA.

Prieteniile din ANRP

În declaraţia de la DNA, Teodorescu a menţionat relaţiile de prietenie dintre Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean, precum şi susţinerea acesteia de către Ioan Oltean. O declaraţie interesantă a  dat şi  Octav-Lucian Păun, fost director de cabinet al fostului preşedinte ANRP – Dorina Danielescu, care a declarat că la numirea în funcţia a Dorinei Danieelscu, a contribuit în mod hotărâtor Alina Bica, acceptul informal pentru această numire fiind dat de Elena Udrea şi Ioan Oltean.

Ce spunea Diacomatu

Un alt membru al ANRP, Sergiu Diacomatu, declara într-un alt dosar- privindu-I pe Alina BIca- Şefa DIICOT, Dorin şi Alin Cocoş, că i-ar fi cerul lui Dorin Cocoş sprijin politic deoarece  schimbarea sa din funcţie a fost solicitată încă de la începutul mandatului de către Ioan Oltean, membru marcant la PDL. Asigurările pentru a rămâne în funcţie au fost primite verbal de la Dorin Cocoş. Demiterea lui Diacomatu Sergiu Ionuţ ar fi fost solicitată în cadrul birourilor politice naţionale ale PDL de către Ioan Oltean.

„Exista tot timpul, din ce informaţii primeam eu, nefiind membru al acelui for, o discuţie privind demiterea mea care se putea face doar prin decizia primului ministru, demitere care nu a avut loc până în martie 2011, când am demisionat eu din acea funcţie. Demiterea îmi era solicitată, în mod frecvent de către Ioan Oltean, probabil la solicitarea Crinuţei Dumitrean”. El a dat de înţeles că Oltean ştia ce se întâmplă în cadrul ANRP.
 

Avere la indigo

Presa din Bistriţa a dezvăluit că declaraţia de avere a Crinuţei Dumitrean şi ce a liderului PNL Bistriţa-Năsăud şi deputatului Ioan Oltean sunt parcă trase la indigo. Ioan Oltean deţine 2000 de mp Voluntari, iar Crinuţa Dumitrean 1000 mp în aceeaşi localitate. De asemenea Ioan Oltean deţine 1000 de mp în Afumaţi, în timp ce Crinuţa Dumitrean deţine 25.000 de mp tot în Afumaţi, terenuri achiziţionate în acelaşi ani. Ioan Oltean deţine 3000 de mp în Tunari, în timp ce Crinuţa Dumitrean deţine 5000 de mp tot în Tunari.
   

Nepotului lui Marko Bela, vizat de anchetă

Un alt nume care apare în această anchetă a DNA este cel al Deputatul Atilla-Gabor Marko (UDMR), nepotul senatorului UDMR Marko Bela. Acesta beneficiază de protecţia premierului ungar, Viktor Orban. Declaraţia aparţine avocatului acestuia, Eugen Iordăchescu, cel care îl apără în ancheta de corupţie de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). „S-a apreciat că în ceea ce-l priveşte pe domnul Marko Attila demersurile judiciare sunt de natură a provoca o puternică reacţie de stat, că s-a încălcat dreptul de proprietate şi dreptul la un proces echitabil şi de aceea s-a decis să i se acorde protecţie,” a declarat Iordăchescu, la postul Digi 24. Într- un alt dosar, deputatul UDMR a fost condamnat, la sfârşitul anului trecut, la 3 ani cu suspendare pentru retrocedarea ilegală a unui imobil.

A plecat în ziua votului

Atilla-Gabor este cercetat pentru abuz în serviciu, iar pe 3 decembrie 2014, Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă a acestuia. Chiar în acea zi, deputatul a plecat în Ungaria. În 4 decembrie 2014, Iordăchescu, declara că parlamentarul se află în Budapesta, la o întâlnire a maghiarilor de pretitutindeni, motiv pentru care nu a fost prezent la DNA.
Judecătorii au emis în mai 2015 un mandat european de arestare pe numele fostului deputat Marko Attila, după ce anterior se dispusese arestarea preventivă a acestuia, iar el nu a fost găsit de oamenii legii, potrivit unor surse din Poliţia Română.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite