Directorul Spitalului Judeţean Constanţa şi-a făcut offshore pentru a încasa şpăgile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul Dănuţ Căpăţînă, arestat pentru luare de mită, a fost la un pas să accepte primirea şpăgii chiar în Ministerul Sănătăţii, dar planul a fost schimbat pe ultima sută de metri. Flagrantul a venit după ce timp de aproape 3 ani ar fi încasat şpăgile prin conturile speciale ale unor offshore-uri.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, medicul Dănuţ Căpăţînă (57 de ani), arestat săptămâna trecută pentru luare de mită în formă continuată, şi-ar fi făcut două offshore-uri pentru încasarea şpăgilor.

Detaliile apar în referatul procurorilor prin care s-a cerut încarcerarea doctorului. În faţa procurorilor, Căpăţînă a recunoscut că el controla două companii offshore: Alsecon Limited din Delaware (SUA) şi Wesson  Corp din Belize City (Belize). În acte, prima societate era controlată de el şi soţia sa, iar cea de-a doua doar de soţia sa, dar medicul a explicat că femeia are un rol strict formal în înfiinţarea şi conducerea acestor firme şi că de fapt el se ocupa de tot.

Cum a început totul

Procurorii n-ar fi aflat niciodată de firmele de peste Oceanul Atlantic, dacă doi directori ai unei firme de IT nu s-ar fi dus la DNA să denunţe că medicul le cerea mită 15% din valoarea unui contract derulat în perioada 2011-2015. Era vorba de un contract pentru prestarea serviciilor IT de aproximativ 556.800 de euro, şi unul de aproximativ 139.200 euro/an. Potrivit înţelegerii, după ce firma IT primea banii de la SJU Constanţa, o parte ajungea la firmele offshore în baza unui contract de consultanţă fictiv. Era vorba de plata lunară a diverse sume de bani cuprinse între 2.300 şi 2.900 de euro, cu titlul de consultanţă. Potrivit interceptărilor din dosar, Căpăţînă, care era manager al spitalului din 2009, ştia cum funcţionează aceste contracte IT, şi că se plăteau oamenii cu ora. „Că am lucrat şi eu în privat şi ştiu cum funcţionează lucrurile. Eu pot să-mi reglez lucrurile la un moment dat din partea asta variabilă. Că îţi cer să-mi faci să-ţi fac nu ştiu ce, că cheltui 5 ore,  pun 10 ore. Ştiu cum e la soft că nu există  un...  să fim serioşi. Deci, per total, undeva la sfârşit dacă eu plus minus mă închid cam cu aceeaşi sumă. E Ok din punctul tău de vedere”, spunea medicul.

Directorii fimei IT au povestit la DNA că în perioada 2012-2014 au achitat în conturile deschise de Alsecon Limited la MKB Bank Budapesta (Ungaria), suma totală de 60.412 de euro pentru servicii de consultanţă care nu au fost prestate niciodată de această firmă. În 2014, Căpăţînă a închis firma din SUA. Aşa că firma IT a continuat să facă plăţile, aproximativ 17.000 de euro, în contul Wesson Corp deschis la Hellenic Bank Larnaca (Cipru), în baza unui contract de consultanţă pentru care nu s-a prestat vreun serviciu. Din octombrie 2014, afaceriştii au refuzat să mai folosească offshore-urile în tranzacţii. Potrivit denunţurilor făcute la DNA, ei i-ar fi achitat medicului aproximativ 8.000 de euro cash.

Căpăţînă accepta şi plata în rate

În martie 2016, afaceriştii s-au întâlnit din nou cu directorul spitalului din Constanţa, în contextul în care trebuia încheiat un nou contract de mentetanţă a sistemului infomatic din spital. Valoarea acestuia era mult mai mare, aproape 750.000 de euro pe patru ani. Este contextul în care cei doi directori s-au dus la DNA şi au povestit totul. Astfel, la următoarea întâlnire, pe 20 martie, unul dintre denunţători a purtat aparatură ambientală,  şi l-a înregistrat pe medic cum negocia mita. „Mă, asta cu offshore-urile nu o să prea mai meargă , nu o să meargă, tu mă înţelegi… că este… adică…”, explica unul dintre afacerişti. În această situaţie, Căpăţînă a explicat cum vrea banii: „Cash numai că... există nişte datorii în spate…”. Era  vorba de o parte din şpagă, bani care nu ar fi fost daţi, în baza contractului mai vechi, care se încheiase în 2014. „Eu o să fac următorul lucru. Lasă-mă să-mi fac eu socoteală şi ne vedem şi vedem cum facem, dar pe offshore nu mai pot să fac…sigur”, se plângea afaceristul. „Ştiu că şi pentru tine e un efort acuma şi în rate, şi în asta…”, explica Căpăţînă.

Pe 10 aprilie a avut loc o altă întâlnire. Potrivit interceptărilor, Căpăţînă spune că mai are de primit o „datorie”, din şpaga veche,  de aproximativ 50.000 de euro. Generos, el reduce suma la 25.000-30.000 de euro, bani cash, şi acceptă plata în rate. Unul dintre afacerişti arăta cum a făcut calculul: „În total am făcut socoteala, au fost douăzeci de luni, de când ne-am oprit că ne-am oprit în 2014 în iulie şi azi suntem în martie - aprilie, deci sunt în total douăzeci de luni ceea ce însemna cam 58.000 de euro. S-au mai plătit vreo 8.000 aşa, să zic 50. Mă, din aştia eu aş vrea aşa între 25 şi 30 dacă eşti OK cu suma pentru că în cash mi- e cu totul altfel decât  cu...”. „Ştiu, ştiu stiu, stiu că şi eu am”, ţinea socoteala şi Căpăţînă.

A redus rata la mită

Medicul s-a oferit să reducă şi rata la şpagă cu câteva sute de euro. „Ştii că noi am discutat atuncea următorul lucru... era  o discuţie de 1.500 de euro”, spunea Căpăţînă. „Şi am zis domne... şi eu am firmă da... hai să o ducem undeva la 1.100...  1.200 de euro să facem doar... scădem tot ce înseamnă...”, explica Căpăţînă. După mai multe negocieri, însă, rata a rămas la 1.300 de euro.
„O să intre în vigoare cu 1 mai, ţinem cont ce este în ăia, achităm partea ailaltă şi...”, dădea startul afacerii, managerul SJU Constanţa.

Cu toate probele strânse, procurorii au decis să acţioneze. Pe 18 mai, Căpăţînă a fost prins în flagrant după ca s-a întâlnit cu unul dintre denunţători. Iniţial, întâlnirea trebuia să aibă loc chiar în Ministerul Sănătăţii, dar, în final, a avut loc la sediul firmei IT. Medicul a fost filmat în momentul în care a luat plicul. Procurorii DNA au găsit asupra lui Căpăţînă suma de 10.000 de euro, bani care fuseseră înseriaţi anterior.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite