Directorul general al Tel Drum, dar şi compania, puşi sub acuzare de DNA pentru achiziţia frauduloasă a unei staţii mobile de asfaltare cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petre Pitiş, directorul societăţii Tel Drum, şi Florea Neda, fost director al aceleaşi societăţi, s-au prezentat vineri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiaţi
Petre Pitiş, directorul societăţii Tel Drum, şi Florea Neda, fost director al aceleaşi societăţi, s-au prezentat vineri la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiaţi

Petre Pitiş, directorul general al societăţii Tel Drum este audiat, vineri, la DNA în calitate de suspect, alături de Florea Neda, fost director al aceleaşi societăţi, cei doi fiind cercetaţi într-un dosar de corupţie.

UPDATE Societatea Tel Drum, Petre Pitiş, directorul general al acesteia, şi Mircea Vişan, director în cadrul aceleiaşi firme, au fost puşi sub urmărire penală de procurorii DNA, în dosarul privind obţinerea ilegală de fonduri europene în cazul achiziţionării unei staţii de asfaltare. Tel Drum ar fi obţinut ilegal peste patru milioane de lei din fonduri europene.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de societatea Tel Drum, persoana juridică, dar şi faţă de Petre Pitiş şi Mircea Vişan, reprezentanţi ai firmei, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

De asemenea, sunt urmăriţi penal firma WFA Impex SRL, persoana juridică, precum şi Florian Ioan, reprezentant al WFA Impex SRL, şi
Florea Neda, reprezentant al S.C. Tel Drum SA, pentru complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

UPDATE Petre Pitiş, directorul general al societăţii Tel Drum, a declarat vineri la ieşirea de la DNA, unde a fost audiat în legătură cu utilizarea ilegală de fonduri europene pentru achiziţionarea unei instalaţii, că a fost anunţat că s-a început umrărirea penală, că este vorba despre "un denunţ făcut aiurea".

"Am fost anunţat că s-a început urmărirea penală. Din punctul meu de vedere este o eroare. Este vorba de un denunţ făcut aiurea. A inceput o anchetă, aveţi răbdare", a declarat Pitiş.

Întrebat dacă el ste interfaţa lui Liviu Dragnea, Pitiş a negat.

"M-aţi înebunit cu personajul ăsta! Îl cunosc că-i din judeţ, am jucat cu el fotbal în liceu când eram elev în clasa a XI a", a explicat directorul Tel Drum.

În ceea ce priveşte participarea la licitaţii el a susţinut că din 70-80 de participări, câştigă la 20.
"La licitaţii, în medie, avem 70-80 participări pe an şi câştigăm 20. E normal, ca la toate firmele din ţară, n-avem succese deosebite", a afirmat Petre Pitiş.

UPDATE Avocatul Gheorghe Corbeanca, apărătorul lui Florea Neda, fost director Tel Drum, a explicat care sunt acuzaţiile făcute de DNA

”Este vorba despre un proiect privind instalaţia de asfaltare. Se presupune că firma de la care Tel Drum a cumpărat-o cu 12 milioane de lei a fost achiziţionată cu 8 milioane de o altă firmă. Faptele s-au petrecut în 2015”, a declarat avocatul Corbeanca

Conform avocatului, Florea Neda nu a dat declaraţii şi i s-a pus sechestru pe bunuri.

"El era atunci director adjunct al Tel Drum. DNA susţine că ar fi fost un aranjament şi că de ce nu a cumpărat instalaţia Tel Drum direct de la producător. Dar producătorul nu a participat la licitaţie. Nu avea de unde să cumpere", a susţinut el.

Întrebat dacă există numele lui Liviu Dragnea în dosar, el a spus: "Nu ştiu să apară în dosar numele lui Liviu Dragnea".

Acuzaţia DNA: Fraudă cu fonduri europene

Potrivit unor surse judiciare, la audieri este aşteptat şi un alt suspect, Mircea Vişan, director în cadrul Tel Drum.

DNA anunţa, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că la data de 10 iulie 2017, ”procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu în legătură cu alte aspecte conţinute în investigaţia jurnalistică a celor de la RIse Project, publicată la data de 6 iulie 2017 existând indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni asimilate corupţiei"..

DNA mai preciza că în acest moment este începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”).

"Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă", anunţa DNA.

Rise Project a publicat un raport atribuit Direcţiei Generale de Protecţie Internă, intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al judeţului Teleorman", care descrie o "reţea infracţională compusă din persoane cu putere de decizie în judeţ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene şi guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deţinătorul majoritar al acţiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Rise Project a scris că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbeşte despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitaţii, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donaţii suspecte la partid, cercuri relaţionale şi de influenţă.

DNA a anunţat că ”o parte dintre aspectele conţinute în investigaţia jurnalistică publicată” de Rise Project fac obiectul unui dosar penal aflat pe rolul direcţiei. Dosarul a fost constituit pe bază de sesizare din oficiu, procurorii dispunând în 19 februarie 2016 începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiuni de corupţie şi asimilate corupţiei. Totodată, DNA preciza că după începerea urmăririi penale au fost solicitate informaţii inclusiv de la autorităţile din Brazilia.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite