Decizie importantă a CCR cu privire la martorii ameninţaţi: aceştia nu vor mai fi protejaţi automat până la finalul procesului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sesizată cu privire la constituţionalitatea mai multor prevederi cu privire la martorii protejaţi din Codul de procedură penală, Curtea Constituţională a decis că articolul ce menţinea acest statut special, în condiţiile stării de pericol, pe toată durata procesului penal este neconstituţional.

Concret, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională o prevedere din articolul 126 din Codul de Procedura Penală, care priveşte martorii ameninţaţi. 

Concret CCR a fost sesizată să se pronunţe asupra a trei prevederi din Art.126 din Cpp:

„(4) Procurorul dispune acordarea statutului de martor ameninţat şi aplicarea măsurilor de protecţie prin ordonanţă motivată, care se păstrează în condiţii de confidenţialitate.

(5) Procurorul verifică, la intervale de timp rezonabile, dacă se menţin condiţiile care au determinat luarea măsurilor de protecţie, iar în caz contrar dispune, prin ordonanţă motivată, încetarea acestora.

(6) Măsurile prevăzute la alin.(1) se menţin pe tot parcursul procesului penal dacă starea de pericol nu a încetat.”.

În urma deliberărilor de marţi, Curtea Constituţională a decis că primele două prevederi respectă cerinţele de constituţionalitate. Pe de altă parte, alineatul 6 al Art. 126, unde se arată că măsurile dispuse de procuror în astfel de cazuri se menţin pe tot parcursul procesului penal, dacă starea de pericol nu a încetat, a fost declarat neconstituţional.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.126 alin.(6) din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale”, se arată în decizia CCR.

Alineatul 1, al Art 126 statuează că: (1) În cursul urmăririi penale, odată cu acordarea statutului de martor ameninţat, procurorul dispune aplicarea uneia sau a mai multora dintre următoarele măsuri:

a) supravegherea şi paza locuinţei martorului sau asigurarea unei locuinţe temporare; 

b) însoţirea şi asigurarea protecţiei martorului sau a membrilor de familie ai acestuia în cursul deplasărilor;

c) protecţia datelor de identitate, prin acordarea unui pseudonim cu care martorul va semna declaraţia sa;

d) audierea martorului fără ca acesta să fie prezent, prin intermediul mijloacelor audiovideo de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate, atunci când celelalte măsuri nu sunt suficiente.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite