UPDATE Puiu Popoviciu, condamnat la şapte ani de închisoare, a fost dat în urmărire naţională. Milionarul ar fi fugit din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puiu Popoviciu
Puiu Popoviciu

Omul de afaceri Puiu Popoviciu - condamnat definitiv 7 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa“ - a fost dat în urmărire naţională, în condiţiile în care nu a fost găsit la locuinţa sa, iar Poliţia ar urma să ceară, joi, emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia, întrucât există informaţii certe că omul de afaceri a părăsit ţara, au declarat pentru News.ro surse apropiate anchetei.

UPDATE II: Poliţia Română a publicat, miercuri seară, la rubrica "Persoane urmărite", fotografia şi datele omului de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat definitiv la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa" şi dat în urmărire naţională, în condiţiile în care nu a fost găsit la adresa din Bucureşti la care a fost căutat de poliţişti.

Pe site-ul Poliţiei Române sunt publicate datele de identitate ale omului de afaceri, în vârstă de 58 de ani, precizându-se că acesta nu are domiciliul în România. 

Poliţia Română menţionează că Puiu Popoviciu se sustrage de la executarea pedepsei de 7 ani de închisoare, la care a fost condamnat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

De asemenea, Poliţia a transmis, miercuri seară, şi procedura pentru situaţiile în care o persoană condamnată definitiv se sustrage de la executarea pedepsei. 

"În situaţia în care persoana este condamnată definitiv de către instanţă la pedeapsa cu închisoarea, în baza mandatului de executare a pedepsei, poliţiştii se deplasează la adresa de domiciliu a celui în cauză, în vederea aplicării măsurii dispuse. În situaţia în care persoană nu este găsită, în baza mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, după ce se execută verificări, cel condamnat este dat în consemn la frontieră şi este dispusă măsura urmăririi la nivel naţional. Dacă din verificările şi investigatiile efectuate rezultă că persoana nu se află pe teritoriul României, se solicită Curţii de Apel emiterea unui mandat european de arestare. În baza acestui mandat se dispune urmărirea internaţională", a transmis, miercuri seară, Poliţia Capitalei, în legătură cu "persoana urmărită naţional Popoviciu Gabriel Aurel".

UPDATE 

Omul de afaceri Puiu Popoviciu - condamnat definitiv, miercuri, de magistraţii instanţei supreme, la şapte ani de închisoare în dosarul "Ferma Băneasa" - a fost dat în urmărire naţională, în condiţiile în care nu a fost găsit la locuinţa sa, iar joi Poliţia ar urma să ceară instanţei emiterea unui mandat european de arestare pe numele acestuia, întrucât există informaţii certe că omul de afaceri a părăsit ţara, au declarat pentru News.ro surse apropiate anchetei.

***
Milionarul Puiu Popoviciu a fost condamnat la 7 ani în dosarul fermei „Băneasa”, privind tranzacţionarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) Bucureşti. Decizia este definitivă.

De asemenea, Ioan Nicolae Alecu, fostul rector al USAMV, judecat şi el în acest dosar, a primit şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu, ICCJ menţinând astfel pedeapsa iniţială dispusă de Curtea de Apel Bucureşti, Andrei Mihai Bejenaru, condamnat în prima instanţă la 7 ani de închisoare, a primit 6 ani de închisoare, iar Ştefan Diaconescu a primit o condamnare de 5 ani, fiind menţinută astfel pedeapsa dispusă de Curtea de Apel.

Cornel Ilie Şerban, fost şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul Afacerilor Interne, a primit doi ani şi şase luni de închisoare, la fel ca în prima instanţă, în timp ce Petru Pitcovici, fost şef Divizie Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare.

În cazul a cinci inculpaţi Luican Ion Mihai Florin, Toader Gabriel Răsvan, Todiraş Ioan, Minea Lizeta şi Petrulian Gheorghe instanţa a încetat procesul penal ca urmare a intervenirii prescripţiei speciale a răspunderii penale. Iniţial, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat la pedepse între un an şi cinci ani. Decizia ICCJ este definitivă.

Sentinţa din faza de fond

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - care a judecat contestaţiile formulate de inculpaţii din dosarul "Ferma Băneasa” faţă de deciziile de condamnare dispuse de Curtea de Apel Bucureşti - a amânat de două ori pronunţarea în acest dosar.

În acest caz, în faza de fond a procesului, Curtea de Apel Bucureşti a dat sentinţe dure pe 23 mai  2016. Milionarul Puiu Popoviciu a fost găsit vinovat pentru complicitate al abuz în serviciu şi dare de mită şi a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Partenerul său de afaceri, Andrei Bejenaru, a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Un alt greu din acest dosar, Nicolae Alecu, fostul rector al USAMV, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Ilie Cornel Şerban, director al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI) din MAI la data presupuselor fapte, a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare, iar Petru Daniel Pitcovici, fost şef al Diviziei Operaţiuni din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), la doi ani de detenţie. Ofiţerii au fost găsiţi vinovaţi pentru complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

Ce se întâmplă cu cele 224 de hectare

Magistraţii au lăsat nesoluţionată latura civilă a procesului, această parte din dosar se va judeca separat. Decizia fusese luată încă de anul trecut, de prima instanţă. Practic, judecătorii trebuie să stabilească situaţia privind proprietatea celor 224 de hectare de teren, care au aparţinut USAMV. Aceastea au ajuns în proprietatea firmei Băneasa Investments- controlată de Popoviciu şi ulterior vândute. Totul s-ar fi întâmplat în perioada 2000-2004.

Pe acest teren s-au ridicat mall-ul „Băneasa Shopping City”, hipermarketurile Ikea, Carrefour, Bricostore, Mobexpert, Metro, un cartier rezidenţial, clădiri de birouri, clădirea Ambasadei SUA etc. Ministerul Finanţelor Publice a solicitat revenirea terenului de 224 de hectare, în proprietatea publică a statului. Statul ar fi fost prejudiciat cu suma de 335.387.260 de lei, iar USAMV cu 619.472.218 de lei.
 

Anchetă începută în 2009

Ancheta în acest caz a început spectaculos în 2009, atunci când procurorii i-au reţinut pe Popoviciu, Alecu, Pitcovici şi Şerban.Motivul: Popoviciu ar fi încercat, prin intermediul lui Pitcovici, să-l mituiască pe comisarul Ion Moţoc, unul din ofiţierii din DNA care lucra în acest dosar. Dosarul este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti din 2012. Moţoc a purtat aparatură pe el atunci când Pitcovoci i-a propus să facă o anchetă superficial şi să claseze dosarul lui Popoviciu. În timpul procesului, comisarul a  confimat denunţul de la DNA şi în faţa judecătorilor. „Mi-a spus să facem ceva să-l scăpăm pe Popoviciu de dosar”, a spus Moţoc. Pentru a  fi mai convingător, Pitcovici i-a dat cadou mai multe bunuri: sticle de băutură, calendar, pixuri etc. În paralel, Şerban i-ar fi propus lui Moţoc transferul într-o funcţie de conducere la DGIPI. „I-am zis că nu mă interesează deoarece sunt bine aici unde sunt”, a completat Moţoc.

O altă probă cheie, este declaraţia lui Gigi Becali, cel care pusese prima dată ochi pe afacerea Băneasa. Nemulţumit că Popovociu a fost mai rapid, el a făcut un denunţ la DNA: „Frauda făcută de profesorul Alecu, în cârdăşie cu Puiu Popoviciu, constă în faptul că, deşi era ilegal, au făcut asociere şi au subevaluat terenul”. Becali a calculat şi prejudiciul: „Aproximativ un miliard de euro adus statului, cel mai mare din istoria României“. În instanţă, latifundiarul nu şi-a mai menţinut acuzaţiile, dar după ce procurorii i-au deschis un dosar de mărturie mincinoasă a revenit. „Mi-a fost milă şi am zis ia să închid eu gura cum scrie şi-n Sfânta Scriptură”, s-a scuzat Becali.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite