UPDATE Este oficial: Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat. „Retragerea titlului de doctor ar fi o măsură exagerată”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Codruţa Kovesi FOTO Adevărul
Laura Codruţa Kovesi FOTO Adevărul

Şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat. Acesta este verdictul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) după ce a analizat raportul întocmit de comisia juridică. „20 de pagini din 444 prezintă similitudini. Retragerea titlului de doctor ar fi o măsură excesivă”, spune Mircea Bob, preşedintele Comisiei Juridice din cadrul Consiliului.

UPDATE Marius Andruh, CNATDCU: Dacă ai găsit în partea originală a tezei de doctorat 1% plagiat este foarte grav

Marius Andruh, vicepreşedinte al CNATDCU, a declarat, joi, că 1% din teză pasaje care pot cădea sub încadrarea de plagiat este foarte grav dacă acestea se regăsesc în partea de contribuţii originale. ”Poţi să furi o idee epocală de la un mare savant, nu trebuie să aibă 100 de pagini acea idee în dezvoltarea ei”, a explicat vicepreşedintele CNATDCU.

”O teză de doctorat are două părţi - o primă parte care este consacrată la ceea ce se cheamă stagiul actual al cunoaşterii în acel domeniu îngust şi partea de contribuţii originale. Dacă ai găsit în partea originală 1% plagiat este foarte grav. Înseamnă că ai furat idei originale ale altuia şi le-ai vândut ca fiind ale tale. Deci 1% poate să fie grav, depinde în ce parte a tezei este. Poţi să furi o idee epocală de la un mare savant, nu trebuie să aibă 100 de pagini acea idee în dezvoltarea ei”, a explicat vicepreşedintele CNATDCU.

El a clarificat şi că autorul unei teze de doctorat este obligat să includă în document lucrările pe care le-a publicat anterior.

”Eşti obligat să le pui în teza de doctorat, pentru că o teză de doctorat înseamnă o contribuţie originală a cuiva într-un anumit domeniu. Acea contribuţie originală se pierde definitiv pentru omenire în cele cinci exemplare. O teză se tipăreşte în cinci sau şase exemplare. Ea este utilă când are mai mult de cinci, şase cititori. Aproape toate şcolile doctorale te obligă să publici înainte de susţinerea tezei, ca să îţi validezi în acest fel faptul că ai adus nişte contribuţii”, a explicat Marius Andruh.

UPDATE „Comisia de lucru a constatat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din lucrări fără a le cita corect. Este o culpă, însă proporţia afectează o mică parte a tezei, de circa 4%. 20 de pagini din 444 prezintă similitudini. Nu este vorba de pagini întregi. Retragerea titlului de doctor ar fi o măsură excesivă şi neadaptată raportat la cele câteva similitudini constatate”, arată oficialii CNATDCU.. 

Potrivit preşedintelui Comisiei Juridice, Mircea Bob, similitudinile nu ţin de preluări brute din documente care ţin de drepturile de autor, ci de idei generale şi de exprimarea ştiinţifică.

 Decizia a fost luată dupa ce Consiliul General şi-a însuşit raportul Comisiei Juridice, cu 35 de voturi pentru mentinerea titlului de doctor şi o singura abţinere.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit, joi, că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”, susţinută în decembrie 2011, la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest Timişoara, au declarat pentru News.ro surse din mediul academic. 

Conform site-ului CNATDCU, sesizarea referitoare la teza de doctoratul a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost înregistrată pe 13 octombrie. Astfel, un verdict a fost aşteptat pe 24 noiembrie, la 30 de zile lucrătoare de la înregistrarea sesizării.

Cu toate acestea, raportul comun al experţilor a fost înaintat Comisiei Juridice abia pe 29 noiembrie. 

Preşedintele Comisiei Juridice, Mircea Dan Bob, a explicat că întârzierea a fost cauzată de materialul stufos pe care l-au avut de studiat specialiştii, întrucât, pe lângă documentele care au sesizat suspiciunea de plagiat, experţii au analizat şi documentele puse la dispoziţie de procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi. 

„Comisia a lucrat mult, de asta a durat mult. Experţii au avut de analizat un material imens. Au fost multe copii, hârtii. A trimis şi doamna Kovesi nişte documente, pentru ca profesorii să poată compara, să se vadă replica celui în cauză. Faţă de alte sesizări, unde lucrurile erau mai clare, aici a fost mai mult de lucru”, a ai spus Mircea Bob.

Comisia de lucru a fost formată din: prof. univ. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg (Franţa), prof. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 (Franţa), şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Solicitarea de analizare a tezei a venit din Anglia, după un autodenunţ

Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi a reintrat în discuţie după ce deputatul Sebastian Ghiţă s-a autodenunţat că ar fi participat la măsluirea raportului Consiliului Naţional de Etică din 2012, potrivit căruia procurorul-şef nu a plagiat.

Profesorul Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a depus pe 7 octombrie, la Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării o sesizare prin care a cerut analizarea tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi sub suspiciunea de plagiat. Cererea a fost admisă şi transmisă pe 13 octombrie la Ministerul Educaţiei şi CNATDCU. 

Şefa DNA declara, la primele acuzaţii, că o mare parte dintre paragrafele despre care se susţine că le-ar fi plagiat de la persoane care au scris articolele în 2008-2009 sunt paragrafe pe care ea le-a publicat încă din 2002, persoanele în cauză citând-o pe ea. 

„Am publicat înainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru că eram necăsătorită. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate – n.r.) şi care apar în teza de doctorat sunt publicate în revista «Dreptul», care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se susţine că le-am plagiat de la persoane care le-au scris în 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat încă din anul 2002. Persoanele despre care se spune că le-am plagiat şi am copiat din cartea lor m-au citat pe mine în cartea lor cu aceste articole apărute anterior”, susţinea atunci Kövesi. 

În paralel, Comisia de Etică a Universităţii de Vest din Timişoara a făcut propria analiză, dar verdictul acesteia este doar consultativ.

Universitatea de Vest Timişoara a apreciat, după analiza sesizării de plagiat în privinţa tezei de doctorat a Laurei Kovesi, că „564 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate sunt similare cu alte surse”, ceea ce, la nivelul întregii lucrări, astfel încât sesizarea de plagiat este „este nefondată pentru 4.141 de rânduri din cele 4.705 rânduri sesizate şi parţial fondată pentru restul”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite