Curtea Supremă anulează hotărârea CSM prin care s-a admis percheziţia în casa judecătorului CEDO Corneliu Bîrsan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa Supremă a admis acţiunea lui Corneliu Bîrsan, judecătorul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, anulând hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a dat aviz de percheziţie a locuinţei acestuia, într-o anchetă vizându-o pe soţia sa, Gabriela Bîrsan.

Instanţa „admite recursul declarat de reclamantul Bîrsan Corneliu împotriva sentinţei Curţii de Apel Piteşti. Modifică sentinţa atacată, în sensul că admite acţiunea formulată de reclamantul Bîrsan Corneliu în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Superior al Magistraturii. Anulează, în parte, Hotărârea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, în privinţa încuviinţării percheziţiei domiciliare la locuinţa reclamantului Bîrsan Corneliu. Irevocabilă. Pronunţată în sedinta publică din 31 ianuarie 2013”, se arată în minuta hotărârii Curţii Supreme.

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat în octombrie 2011, percheziţia la domiciliul judecătoarei Gabriela Bîrsan, preşedinta Secţiei de Contencios Administrativ a Curţii Supreme.

În motivarea hotărârii sale, CSM susţinea că privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei nu se aplică în cazul Gabrielei Bîrsan, soţia judecătorului român la CEDO, Corneliu Bîrsan, precizând că privilegiile privesc doar statul acreditar, nu cel acreditant.

CSM a admis astfel solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), care o investiga pe Gabriela Bîrsan pentru trafic de influenţă.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de următoarele persoane: Gabriela Victoria Bârsan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă; Iuliana Puşoiu, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cadrul Secţiei de contencios administrativ şi fiscal, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat în Baroul Bucureşti, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Gabriel Chriac, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă”, informa DNA în 2011.

Gabriela Bîrsan beneficiază de imunitatea soţului

În urma avizului de percheziţie, Consiliului Superior al Magistraturii i s-a comunicat o scrisoare din partea preşedintelui CEDO, semnată în numele acestuia de către grefierul şef, în care se comunica faptul că de imunităţile şi privilegiile de care se bucură judecătorul Corneliu Bîrsan beneficiază şi soţia acestuia, Gabriela Bîrsan.

Corneliu Bîrsan a invocat, prin avocatul său, imunitatea dobândită ca judecător CEDO şi a susţinut că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care au obţinut aviz de percheziţie de la CSM, nu ar fi avut dreptul de a intra în locuinţa sa din Snagov, unde locuieşte soţia sa. 

DNA a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului să precizeze dacă prevederile privind privilegiile şi imunităţile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol în efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de corupţie care o vizează pe soţia judecătorului CEDO Corneliu Bîrsan, dar care nu vizează atribuţiile judecătorului instanţei europene.

De asemenea, spunea DNA, în situaţia în care CEDO consideră că în acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevăzute în Protocolul menţionat, DNA a solicitat Curţii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunităţii de care beneficiază Corneliu Bîrsan, în calitatea sa de judecător CEDO, precum şi Gabriela Bîrsan, ca soţie a acestuia, în vederea efectuării de acte de urmărire penală faţă de aceasta din urmă.

În plus, procurorii DNA au explicat că acea situaţie nu era acoperită de imunitatea invocată de judecătoarea Bîrsan şi de soţul său. De altfel, acelaşi punct de vedere a fost menţionat şi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii care, prin hotărârea din data de 18 octombrie 2011, a respins contestaţia formulată de Gabriela Bîrsan împotriva hotărârii CSM prin care a fost încuviinţată percheziţia domiciliară, pe motivul că Gabriela Bîrsan nu beneficiază de imunitatea invocată.

Ulterior, în 30 noiembrie 2011, CEDO a decis să admită cererea de ridicare a imunităţii în ceea ce o priveşte pe Gabriela Bîrsan, în măsura în care este strict necesar pentru o analiză ulterioară, a informat Curtea de la Strasbourg.

Curtea însă a respins cererea DNA de ridicare a imunităţii judecătorului român la CEDO Corneliu Bîrsan, precizând că nu se poate aplica retroactiv ridicarea imunităţii.

Astfel, judecătorul CEDO a contestat la instanţa supremă română actul administrativ emis de CSM, obţinând câştig de cauză.

Între timp, toate actele de urmărire penală au început a fi refăcute de către procurorii DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite