Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va anonimiza informaţiile cu privire la cauzele preliminare în care sunt implicate persoanele fizice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a anunţat vineri că începând de luna viitoare cauzele preliminare care implică persoane fizice vor fi anonimizate, o decizie luată în contextul intrării în vigoare a noului regulament general privind protecţia datelor (RGPD).

Astfel începând cu 1 iulie 2018, în documentele Curţii destinate publicării, numele persoanelor fizice implicate în cauzele preliminare aflate pe rolul instanţei va fi înlocuit doar cu iniţalele persoanelor.  Prin această măsură se urmăreşte garantarea unei protecţii adecvate a datelor cu caracter personal în cadrul publicaţiilor Curţii de Justiţie de la Luxemburg.

„În scopul de a asigura protecţia datelor persoanelor fizice implicate în cauzele preliminare, garantând în acelaşi timp informarea cetăţenilor şi publicitatea justiţiei, Curtea de Justiţie a decis, aşadar, pentru orice cauză preliminară introdusă începând cu 1 iulie 2018, înlocuirea cu iniţiale, în toate documentele sale publicate, a numelor persoanelor fizice implicate în cauză. De asemenea, orice element complementar susceptibil să permită identificarea persoanelor în cauză va fi suprimat”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei cu sediul în Luxemburg.

Decizia vine în contextul în care noul regulament general privind protecţia datelor (RGPD) a intrat în vigoare luna trecută. În plus. înacest mod, Curtea se raliază tendinţei, observată în cadrul statelor membre, de consolidare a protecţiei datelor cu caracter personal. Acestă decizie nu are în vedere şi persoanele juridice.

Instanţa europeană a detaliat şi modul în care cauzele publicate vor primi denumirile uzuale. Astfel „atunci când părţile cauzei sunt doar persoane fizice, numele cauzei va consta în două iniţiale reprezentând prenumele şi numele reclamantului, dar diferite de prenumele şi de numele reale ale acestei părţi. Pentru a evita multiplicarea unor cauze care poartă aceleaşi iniţiale (posibilitatea combinării literelor nefiind infinită), Curtea va adăuga la aceste două iniţiale un element distinctiv, între paranteze. Acest element suplimentar se va putea referi la numele unei persoane juridice care, fără să fie parte în litigiu, este citată sau vizată de cauză ori la obiectul sau la miza litigiului”, se arată în documentul citat. Mai mult, „atunci când părţile cauzei sunt atât persoane fizice, cât şi persoane juridice, numele cauzei va corespunde numelui uneia dintre persoanele juridice”, se arată în continuare în comunicatul Curţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite