Curtea de Apel Bucureşti: Interceptările făcute de SRI în dosarul asasinului plătit Vitalie Proca rămân la dosar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vitalie proca foto mediafax
vitalie proca foto mediafax

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea avocaţilor lui Vitalie Proca de a înlătura de la dosar înregistrările telefonice efectuate cu sprijinul SRI, deoarece solicitarea a fost făcută după procedura de cameră preliminară, decizia fiind luată şi în acord cu încheierea instanţei supreme din 18 martie 2016, pronunţată în dosarul fostului ministru de Interne Cristian David.


Judecătorul George Matei a considerat ca precedent decizia instanţei supreme în cazul Cristian David prin care a fost respinsă o cerere similară făcută de fostul demnitar în dosarul în care este judecat pentru luare de mită. Potrivit documentului citat, "decizia 51/2016 a Curţii Constituţionale este aplicabilă cauzelor aflate pe rolul instanţelor, dar numai în măsura în care nu s-au depăşit termenele procedurale pentru a putea cere înlăturarea mijloacelor de probă despre care se susţine că sunt nelegale, fără ca publicarea deciziei să poată fi interpretată ca o repunere în termen pentru verificarea legalităţii administrării unor probe şi a efectuării unor acte".

Astfel, interceptările efectuate cu sprijinul SRI în dosarul lui Vitalie Proca rămân la dosar şi sunt considerate în continuare probe valabile. Pe 30 ianaurie 2014, cetăţenii moldoveni Vitalie Proca şi Ion Druţă au fost trimişi în judecată pentru tentativă de omor, în dosarul privind atacul armat din 26 noiembrie 2012, care a avut loc pe o stradă din cartierul Vitan din Capitală.
 

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit rechizitoriului, în 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, prin intermediul lui Ion Druţă, zis "Vanea", l-au angajat pe Vitalie Proca, cetăţean moldovean, "asasin profesionist", pentru a-l ucide pe Ioan Dumitru Mironescu. Proca l-a confundat pe Dumitru Mironescu cu Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012.

"În seara de 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca Audi A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), cu număr de înmatriculare CC 2756 PB, a executat mai multe focuri folosind o armă militară - un pistol-mitralieră calibrul 5,45x39 mm, tip AK74 - asupra părţii vătămate I.M.N.R. - care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă. În continuare, observând că aceasta nu a decedat, inculpatul Proca Vitalie a coborât din autoturism şi, folosind pistolul Makarov, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-a îndreptat către partea vătămată şi a executat mai multe focuri de armă asupra sa prin geamul portierei dreapta şi parbriz, cauzându-i multiple leziuni traumatice prin împuşcare", se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Decizia CCR

Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

Curtea a precizat, în motivare, că hotărârea se aplică şi dosarelor aflate pe rolul instanţelor.

Astfel, s-a născut o controversă privind păstrarea interceptărilor SRI în dosarele în curs de judecată. Unele voci susţin că acestea ar trebui îndepărtate automat, în totalitate, în timp ce altele susţin că sunt probe obţinute legal, pe baza legii în vigoare la momentul respectiv, şi numai judecătorii urmează să decidă în privinţa păstrării sau eliminării acestora de la dosar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite